fbpx

Hinavščina slovenske vlade: V Slovenijo spustila več kot pol milijona migrantov, za azil družine, ki beži pred tiranom Erdoganom, pa nima posluha

Foto: epa

Slovenske oblasti so zavrnile prošnjo za azil trem družinam pripadnikov gibanja Fethullaha Gülena, ki so se po spodletelem državnem udaru v Turčiji zatekle v Slovenijo. Slovenija namreč ne verjame, da so pripadniki gibanja v Erdoganovi Turčiji kakorkoli ogroženi. Po drugi strani pa je med migrantsko krizo, ki traja od poletja 2015, v Slovenijo nezakonito vdrlo več kot pol milijona migrantov.

Notranje ministrstvo je turškemu paru, ki je z družino pribežal v Slovenijo jeseni 2016, zavrnilo prošnjo za azil, saj naj bi bile njune izjave in dokazi za lastno ogroženost v Turčiji po poročanju STA neprepričljivi. Naše notranje ministrstvo namreč ne vidi razloga, zakaj bi se nekdo, ki je sodeloval pri organizaciji državnega udara proti islamističnemu režimu, čutil ogroženega. Po ugotovitvah ministrstva namreč ni mogoče sklepati, “da vsem pripadnikom Gülenovega gibanja grozi, da bodo utrpeli nepopravljivo škodo.”

Turški državljan tako ne ve več, kako naj slovenskim oblastem dopove, da je v resnici ogrožen. Sam je prepričan, da ga bodo v Turčiji prijeli in ubili. Njegovemu prepričanju dajejo dodatno težo novice o članih gibanja, ki jih je Erdogan dal ustreliti. To za Slovenijo ni dovolj. Sam ocenjuje, da jim ministrstvo ne želi dati azila, ker “nočejo trka z Erdoganovim režimom, čeprav vedo, kaj se je dogajalo v Turčiji po puču”. Razlog za to naj bi bilo strateško partnerstvo med Slovenijo in Turčijo.

Hinavščina slovenske oblasti
Edino kar jim še preostane v tem trenutku, je pritožba na sodišče. Tako se agonija resničnih prosilcev za azil nadaljuje, medtem ko ilegalni migranti lahko prosto kršijo zakone in se ne zmenijo za državno mejo. Tako je od začetka migrantske krize čez slovensko mejo vdrlo več kot pol milijona nezakonitih migrantov.

Ilegalni migranti (vir: twitter)

Podoben primer smo lahko zasledili na Švedskem, kjer je država prošnjo za azil zavrnila Iranki, ki se je spreobrnila v krščanstvo. Švedskih uradnikov njeni poskusi, da bi jim pojasnila, da je zaradi apostazije v Iranu obsojena na smrt, niso ganili. Na koncu ji je na pomoč priskočila Madžarska, ki ji je ponudila azil.

55 tisoč ljudi na sojenju
V Turčiji je bilo po navedbah raziskovalca Amnesty International Andrewa Gardnerja po spodletelem udaru pridržanih več kot 55 tisoč ljudi. Turčija gibanje Fethullaha Gülena opredeljuje kot teroristično organizacijo. Nekaj so jih izpustili, vendar se sodni postopki proti njim nadaljujejo. V številnih primerih niso obtoženi samo povezav s tem gibanjem, temveč tudi z drugimi organizacijami, ki ne ustrezajo turškemu islamskemu režimu. “Dokazi proti njim so zelo trhli, v mnogih primerih pa ni nikakršnih dokazov o kriminalnem početju, kaj šele o vpletenosti v terorizem,” je za Dnevnik povedal Gardner.

Ivan Šokić