fbpx

Hrvaška se približuje tretjemu epidemiološkem valu, del katerega uvažamo tudi v Slovenijo!

Foto: epa

Uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in minister za javno upravo Boštjan Koritnik sta predstavila aplikacijo Ostani zdrav in težave porasta števila okužb s covid-19, prinešenih iz držav nekdanje Jugoslavije, še posebej Hrvaške. Kot je povedal Koritnik je aplikacija dosegljiva v trgovini Google Play za uporabnike mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android. Aplikacijo si je, po podatkih ministra za javno upravo, danes do 13. ure, naložilo skoraj 5 tisoč ljudi.

Jelko Kacin je opozoril na težave rasti okuženih s covidom-19. Kot je dejal, nekateri slovenski državljani še vedno ne upoštevajo vladnih ukrepov pri vračanju iz držav nekdanje Jugoslavije. Na podlagi podatkov o številu uvoženih primerov okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške v zadnjem tednu in zlasti v zadnjih dneh, bodo po besedah Jelka Kacina sprejeli ukrepe, da bi ta uvoz omejili. Vlada bi naj dokončno odločitev sprejela v četrtek zvečer, da bi se lahko vsi slovenski državljani vrnili v miru iz tujine. Enako je v Odmevih povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je poudaril, da naj bi imel vsak državljan 48 ur časa, da se vrne iz tujine v Slovenijo.

Na novinarski konferenci je Kacin predstavil število novo okuženih. “Včeraj smo zabeležili 27 novih primerov okužb, pri čemer prevladuje uvoz (13), največ iz Hrvaške (8),(2) iz Avstrije, BiH, Kosova in Španije. Za 9 primerov zjutraj še ni bilo podatka o izvoru, ker so preiskave o izvoru še potekale.” Kljub temu, da je slovenska vlada pomagala hrvaškemu turizmu rešiti sezono, je potrpljenja konec. Kacin je povedal, da največje število okužb beležijo v splitsko-dalmatinski županiji, 64,5 na sto tisoč prebivalcev, v Šibensko-kninski županiji beležijo 60,9 okužb na sto tisoč prebivalcev. Kacin izpostavlja, da se v Šibensko-kninski županiji odvija največ zabav. Prav te so postale epicenter okužb. Podatki predstavljeni na novinarski konferenci pa kažejo tudi, da se je porast okužb iz sedem pred petimi tedni dvignil na petinšestdeset v zadnjem tednu.

Hrvaško bodo umaknili iz rdečega seznama, ko bodo hrvaške oblasti strožje sprejemale ukrepe za zajezitev epidemije
Nadalje Kacin opozarja, da bi brez vnosov iz tujine, bila v Sloveniji slika podobna sredini maja, ko je sedanja vlada razglasila konec epidemije. “Brez uvoza okužb bi bila stopnja širitve okuženja, reprodukcijsko število pri nas tam pri 0,68, z nadgradnjo, z rdečim dodatkom pa stolpci s pomočjo uvoza zrastejo na 11 na 100.000 prebivalcev. Če uvoza ne odstranimo, nam reprodukcijsko število zraste na kar 1,24,” na resnost situacije opozarja Kacin. Za Hrvaško pa je med drugim povedal, da zaradi porasta okužb in slabe epidemiološke slike, vstopajo že v tretji val.

Na vprašanje, ali bi Slovenija umaknila Hrvaško z rdečega seznama držav, če bi tam popolnoma prepovedali obratovanje nočnih lokalov, pa je dejal, da bi Slovenija pozdravila kakršno koli omejitev, ki bi pripomogla omejevanju širjenja virusa.

Glede možnosti, da bi namesto karantene ob vstopu v državo zadostoval negativni test na okužbo z novim koronavirusom, je povedal, da so se slovenski turisti na Hrvaškem doslej izogibali zdravstvenim ustanovam, kjer jemljejo brise in dajejo potrdila o okuženosti. Tudi zato je ob ponedeljkih toliko več opravljenih testiranj kot sicer. Ob tem je priznal, da tudi sam dobiva veliko pozivov in ogorčenih sporočil, češ da so državljani celo leto delali za ta dopust in da bi ga tako ali tako preživljali na barki ali v apartmaju. Zato je tudi po njegovem mnenju treba sprejeti odmerjene in selektivne ukrepe, so poročali na STA.

Minister za javno upravo premišljuje, da bi bila aplikacija Ostani zdrav, obvezna za vse državljane Slovenije
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je podrobno predstavil namen aplikacije Ostani zdrav. Pojasnil je, da je aplikacija na voljo v štirih jezikih: slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem. V primeru, da je v prevzetih nastavitvah telefona, operacijski sistem nastavljen v angleščini se bo tudi aplikacija ob prvi uporabi avtomatsko odprla v angleščini, a si lahko uporabnik v nastavitvah znotraj aplikacije, jezik poljubno nastavi.

Koritnik je znova poudaril, da pri aplikaciji ne gre za sledenje, saj nima dostopa do lokacijskih podatkov, prav tako nima dostopa do telefonskega imenika oziroma drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika. Na vprašanje, zakaj aplikacija ob namestitvi zahteva vklop lokacije, je odgovoril, da aplikacija sicer uporabnika vpraša, ali vklopi lokacijo, a geolokacijskih podatkov ne uporablja, so poročali na STA.

Na vprašanje, ali bodo ob sedanji uvedbi prostovoljne aplikacije spreminjali zakonsko besedilo, ki daje podlago tudi za obvezno uporabo koronske aplikacije, je minister odgovoril nikalno, saj da razlogi za umestitev obvezne uporabe v zakonsko podlago niso prenehali. “Bojim se, da bomo potrebovali tudi takšno aplikacijo,” je dejal minister in pojasnil, da gre za drugo aplikacijo.

Na vprašanje, ali jo že razvijajo, je odgovoril: “Mi vsekakor delamo na tem, da bomo čim bolje pripravljeni, če pride do potrebe, vsekakor pa takšna aplikacija terja precej več časa kot tokratna.” Obenem pa je navedel še, da razmišljajo tudi o prilagoditvi zakonskih določb z vidika podlag za obdelavo podatkov pri tokratni aplikaciji, saj informacijska pooblaščenka opozarja, da je aplikacija pripravljena brez zakonske podlage.

Luka Perš