fbpx

Hrvaška spet nad Slovenijo: Tokrat kar v New Yorku

Foto: Istock

Hrvaška misija pri Združenih narodih je na predstavništva članic ZN v New Yorku poslala pismo zunanjega ministrstva s hudimi obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji. Hrvaška Slovenijo obtožuje, da je s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo. 

“Kot je dobro znano, je Slovenija s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter kredibilnosti in neodvisnosti arbitražnega sodišča. Kršila je dogovor o arbitraži, katere cilja in namena ni več mogoče doseči,” trdi Hrvaška, ki zaradi tega pričakuje, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo.

Hrvati pripravljeni rešiti mejni spor z dvostranskimi pogajanji
Hrvaška poudarja, da je sodišču dala na voljo več kot dovolj informacij nemudoma po razkritju nezakonitih in neetičnih dejanj Slovenije. Ne glede na to pa je Hrvaška pripravljena rešiti mejni spor z dvostranskimi pogajanji v duhu dobrih sosedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom.

Hrvaška se v četrtek ni udeležila ustne obravnave v Haagu, ki jo je sklicalo arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško. V Haagu so želeli slišati tudi pojasnila Zagreba, zakaj naj bi prekinili arbitražni postopek.

Erjavec se ne da
Slovenija se je zaslišanja udeležila in zunanji minister Karl Erjavec je v Haagu utemeljeval stališče Ljubljane, da se proces mora nadaljevati. Hrvaško zunanje ministrstvo pa je v četrtek vnovič izrazilo pričakovanje, da bo sodišče zaradi “nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti” arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo.

N. K., STA