fbpx

Hrvaški medij: Avstrija zahteva izročitev udbaša Silva Gorenca zaradi umora Stjepana Crnogorca

Foto: STA

Udbaša Silvo Gorenc in Boris Mužić sta osumljena naročnika ugrabitve in likvidacije Stjepana Crnogorca v Salzburgu.

Državno tožilstvo v Salzburgu je izdalo nalog za aretacijo nekdanjega šefa jugoslovanske in slovenske Udbe Silva Gorenca, nekdanjega namestnika šefa Udbe Borisa Mužiča in nekdanjega agenta Mladena Desnico ter ostalih, ki jih sumijo umora Hrvata Stjepana Crnogorca, piše hrvaški Maxportal.

Kot navaja zgoraj omenjeni hrvaški portal, sta v obrazložitvi naloga Gorenc in Mužić osumljena kot naročnika nasilne ugrabitve Crnogorca iz Salzburga, kjer je takrat živel, in njegove deportacije ter uboja v Sloveniji leta 1972. Obtožba temelji na pričanju ene od prič kot tudi na številnih dokumentih. Mužić je ugrabitev in deportacijo žrtve tudi priznal, piše Maxportal.

Obtožnica še navaja, da je za kaznivo dejanje nasilne ugrabitve predpisana kazen zapora od 10 do 20 let, za umor pa dosmrtna kazen zapora v temnici. Zaradi visokih kazni obstaja velika verjetnost pobega osumljencev kot tudi nevarnost vplivanja na priče.

Kazensko ovadbo proti Gorencu in Mužiću je na avstrijskem tožilstvu vložil publicist Roman Leljak, ki je v slovenskem arhivu našel originalne dokumente.

M. P.