fbpx

Hrvaški mediji o Cerarjevem pismu Evropski komisiji: “Slovenci so spet razočarani, reakcija iz Bruslja jih je pahnila v depresijo!”

Odstop slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja odmeva tudi na sosednjem Hrvaškem. (foto: Nova24TV).

Odstop slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja odmeva tudi v državah nekdanje skupne republike Jugoslavije. O velikem presenečenju na slovenskem političnem prostoru so pisali tako naši južni sosedi Hrvati kot tudi v Srbiji in Bosni. Mediji na Hrvaškem in v Srbiji pišejo, da je v ozadju Cerarjevega odhoda več kot samo odločitev vrhovnega sodišča, da se mora sporni referendum o drugem tiru ponoviti. Čeprav se šef stranke SMC hvali, kaj vse je njegova vlada v dobrih treh letih in pol na položaju dobrega naredila za blaginjo ljudi, pa Slovenke in Slovenci z njo niso zadovoljni, saj se podpora giblje zgolj okrog petih odstotkov.

“Cerarjev odstop je povsem presenetil tudi njegove partnerje v koaliciji,” piše srbski spletni portal Blic, ki navaja, da šef stranke DeSUS Karl Erjavec in predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan za njegovo potezo nista vedela vse do nastopa v živo ob 22. uri, ki sta ga prenašala Nova24TV in RTV. Blic še citira besede prvaka opozicije Janeza Janše, ki opozarja, da želijo isti strici iz ozadja, ki so leta 2014 na politični parket lansirali Cerarjevo stranko, zdaj glasove prav teh volivcev preusmeriti na nov obraz, za katerim se skriva Marjan Šarec.

Index: Več kot polovica Slovencev Cerarjevo delo označuje za neuspešno
Popularni hrvaški portal Index.hr navaja, da več kot 50 odstotkov slovenskih volivcev delo vlade Mira Cerarja označuje za neuspešno. “Slabši uspeh kot pred štirimi leti bi poleg stranke SMC na volitvah zabeležila samo še stranka DeSUS, ki jo vodi Karl Erjavec. To ni nenavadno, saj je podpora vladi v zgolj enem mesecu dni padla za več kot pet odstotnih točk,” piše Index.

Foto: Index.hr.

Jutarnji list pa poroča, da je neuspešna tudi odločitev vlade, da na sedež Evropske komisije v Bruselj pošlje pismo, v katerem opozarja, da daje Hrvaški še tri mesece časa, da izpolni odločitve arbitražnega sodišča, sicer bo Slovenija vložila tožbo na sodišču EU: “Evropska komisija je spet razočarala Slovence. Iz Ljubljane so poslali pismo, v katerem Hrvaški grozijo s tožbo, reakcija iz Bruslja pa jih je pahnila v depresijo!”

Foto: Index.hr.

Cerarju se rogajo, ker ga je okrcal celo predsednik vrhovnega sodišča
Slovenska stran je zelo razočarana zaradi mlačnega odziva s strani Evropske komisije, ki je po prejetju pisma napovedala preučitev in da bo obema članicama skupnosti še naprej ponujala pomoč, da bi se to vprašanje uspešno rešilo. Šele pozneje naj bi sporočila svoje stališče. To je razočaranje za premierja v odstopu Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je pri tej tožbi najbolj vztrajal, pišejo v Jutarnjem listu.

Sicer pa hrvaški mediji poročajo tudi o tem, da je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič v javnem pismu premierja Mira Cerarja pozval, naj se v bodoče vzdrži komentiranja odločitev sodišč, potem ko je šef stranke SMC odločitev, da je referendum neveljaven, označil kot kapljo čez rob. “Cerar je v četrtek dejal, da je neobičajno, da sodišča zaslišijo in odločijo na isti dan, saj ponavadi v takšnih zadevah sodišča odločajo več mesecev,” so zapisali pri Večernjem listu.

L. S.