fbpx

Hrvaški mediji: Slovenski policisti migrantom odvzamejo ves denar, nato pa jih vrnejo na Hrvaško

Foto: epa

”Če ima migrant pri sebi 330 evrov, mu bodo slovenski policisti napisali kazen za 330 evrov. Če so pri njem našli 120 evov, bo kazen 120 evrov. Slovenska policija migrantom odvzame ves denar, nato pa jih brez ficka vrnejo na Hrvaško,” piše hrvaški Novi list. Slovenski policisti navedbe zanikajo in poudarjajo, da so vse napisane kazni določene z zakonom, kaznujejo pa le tiste, ki samostojno prečkajo zeleno mejo.

Obtožbe hrvaškega časnika so jasne. Slovenski policisti naj bi migrante pregledali, ugotovili, koliko denarja imajo, nato pa jim napisali kazen v višini zneska, ki so ga našli pri migrantu. Pri Novem svetu se sklicujejo na dokumente, ki so jim jih pokazali migranti, ki so se bili primorani vrniti v Srbijo skozi Hrvaško. Večinoma gre za migrante iz Maroka in Alžirije, ki so bili na meji med Slovenijo in Hrvaško zavrnjeni, saj so bili označeni za ekonomske migrante.

Policija naj bi pisala kazni v višini njihovega premoženja
Ti migranti so dejali, da so ostali popolnoma brez denarja, saj da jim je vse odvzela slovenska policija. Pri sebi so imeli dokumente, s katerimi so dokazovali, da jim je slovenska policija napisala kazen. V enem primeru je bila napisana kazen 330 evrov, v drugem primeru 120 evrov, v tretjem primeru pa 460 evrov. Migranti so v vseh primerih povedali, da je bila višina kazni točno tolikšna, kolikor denarja so imeli pri sebi. Potem ko si jim slovenski policisti napisali kazen, so jih vrnili nazaj na Hrvaško. Kot poroča Novi list, Hrvatom tako ni preostalo ni drugega, kot da so zanje poskrbeli in jih pospremili na nadaljno pot proti Srbiji.

Policisti zanikajo navedbe Hrvatov
A slovenski policisti zanikajo vse. Kot so za STA pojasnili, policija kaznuje le tiste migrante, ki jih ujamejo pri nelegalnem prečkanju zelene meje in ne tistih, ki prispejo z vlakom v Dobovo. Kot pojasnjujejo, so vse kazni določene z zakonom. Policija namreč migrantom, ki nezakonito prečkajo mejo, navadno zaračuna 500 evrov kazni. Če je bila oseba pridržana za več kot 12 ur, pa se kazen zmanjša in znaša 460 evrov. Tujec, ki ne vloži zahteve za sodno varstvo zoper plačilni nalog, plača samo polovico izrečene globe, to je 230 evrov.

Za odvzem 330 evrov pa naj bi bilo več možnosti. Kot so pojasnili na policiji, ob pridržanju migrantom, ki so nelegalno prečkali zeleno mejo, poberejo vse predmete, tudi denar, a jim to na koncu vrnejo, kar dokažejo z dodatnim potrdilom. Druga možnost pa je, da so bili migranti nastanjeni v centru za tujce v Postojni, kjer so čakali na vrnitev. Če imajo sredstva, si morajo namreč tujci stroške bivanja v tem centru kriti sami.

M. G.