fbpx

Hrvati našli še en izgovor za odstop od arbitraže: ‘Pahor nam grozi’

Foto: Twitter

Hrvati so prepričani, da jim Pahor grozi – z izjavo, da bo prekinitev arbitražnega sporazuma močno poslabšala meddržavne odnose med Slovenijo in Hrvaško, po njihovem mnenju tako nanje kot na arbitražno sodišče izvaja hud pritisk. Naši južni sosedje menijo, da ni pravično, da o tem govori Pahor, ki je kot premier z blokado članstva Hrvaške v EU naredil največjo škodo v odnosih med državama. 

Slovenski predsednik Borut Pahor trdi, da je arbitražni sporazum edini način, da se Slovenija s Hrvaško glede meje dogovori na miren način in da bi bila prekinitev arbitražnega sporazuma s strani Hrvaške hud udarec za meddržavne odnose Slovenije in Hrvaške, so opozorili v hrvaških medijih. Hrvatom se zdaj zdi, da Slovenija s tem nanje in na arbitražno sodišče izvaja hud pritisk. Zdi se jim, da to ni skladno z arbitražnim sporazumom, poroča STA.

‘Pahor kriv za slabe meddržavne odnose’
V Novem listu so označili, da je neprimerno, da Hrvaško za poslabšanje meddržavnih odnosov krivi prav Pahor, ki je po njihovem mnenju najbolj zaslužen za rušenje le-teh. Kot navajajo, je leta 2009 namreč kot premier prav on blokiral vstop Hrvaške v EU. ”V času svojega mandata je sprejel škodljivo in avanturistično odločitev o blokadi hrvaških pristopnih pogajanj z EU in nadaljevanje pogojeval z reševanjem spora o meji, in sicer z rešitvami po lastnem okusu,” so zapisali v hrvaškem časniku.

Kot navajajo, je – medtem ko se je hrvaška vlada menjala – Pahor prevzel pobudo v meddržavnih odnosih. Sedaj pa naj bi glavno funkcijo v mednarodnih odnosih prevzela predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, s katero, kot pravijo Hrvati, ima Pahor ”prisrčne odnose in tesno sodelujeta.”

Če Slovenija dobi dostop do odprtega morja, Hrvati odločitve ne bodo priznali
Slovenija sicer vztraja, da prekršek slovenskega arbitra in in bivše uradnice zunanjega ministra ni bil dovolj hud, da bi Hrvaška lahko odstopila od arbitražnega sporazuma. Arbitražno sodišče naj bi sicer kmalu sprejelo odločitev, ali se bo razpustilo ali pa bo, kot to želi Slovenija, nadaljevalo delo, čeprav Hrvaška trdi, da je iz sporazuma izstopila.

Če bo Slovenija po odločitvi sodišča dobila dostop do odprtega morja, Hrvaška takšne odločitve ne bo priznala, kar bo pomenilo, da se bo spor o meji in arbitraži verjetno nadaljeval na kateri drugi mednarodnopravno-politični instanci, poudarja Novi list.

M. G.