fbpx

Hrvati še vedno trdijo, da so od arbitraže odstopili, sodišče želi več dokazov

Foto: STA

Arbitražno sodišče je Hrvaško in Slovenijo pozvalo, naj predložita dodatno gradivo glede pravnih posledic julijske prisluškovalne afere, po kateri je Hrvaška izstopila iz arbitražnega procesa. Hrvati pri izstopu še vedno vztrajajo in poziva sodišča ne komentirajo.

Dejstvo, da bo arbitražno sodišče zahtevalo dodatno gradivo glede prisluškovalne afere, smo napovedali že v začetku meseca, ko smo pisali o korespondencah slovenskih diplomatov. To se je tudi res zgodilo in arbitražno sodišče je Slovenijo in Hrvaško pozvalo, naj predložita dodatno dokazno gradivo o pravnih posledicah prisluškovalne afere. Hrvaška še naprej vztraja, da je iz procesa izstopila, in dogodka ne komentira.

Naslednje zaslišanje na arbitražnem sporazumu bo marca
Sodišče je pozvalo, naj Hrvaška svoje dodatne argumente za julijsko odločitev sporoči do 15. januarja, Slovenija pa do 26. februarja. Naslednje zaslišanje naj bi potekalo marca naslednje leto. Slovenija bo rok spoštovala, kar so že sporočili z zunanjega ministrstva.

Hrvati trmasto vztrajajo pri izstopu iz procesa
“Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve nima komentarja, ker je znano, da je Hrvaška po soglasni odločitvi vseh saborskih poslancev izstopila iz procesa arbitraže,” so za STA odgovorili na sedežu hrvaške diplomacije. Ali se bodo na poziv sodišča odzvali, niso povedali. Kot glavni razlog za odstop od arbitraže so navedli sporni posnetek pogovora, za katerega ni jasno, kdo ga je posnel. 

Slovenija zavrača druge načine reševanja spora
Za razveljavitev arbitražnega sporazuma so Hrvati zaprosili tudi v Združenih narodih, Sloveniji pa so ponudili iskanje drugega načina za reševanje spora o meji, kar so v Ljubljani zavrnili.

M. G., STA