fbpx

Ima Društvo novinarjev Slovenije težave z definicijo medijev?

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. (Foto: STA)

Kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujemo za nesprejemljivo. V DNS pričakujemo, da stranka spremljanje izjave, namenjene javnosti, omogoči vsem predstavnikom javnosti. Težavo pa vidimo v zakonski definiciji medijev in nespoštovanju poklicnih in etičnih standardov,” so nam odgovorili v Društvu novinarjev Slovenije, vendar dodatnih pojasnil o poklicnih in etičnih standardih nismo prejeli.

Kot je znano, je v petek prišlo do incidenta, ki meče slabo luč na odnos do svobode medijev v Sloveniji – Nova24TV kar naenkrat ni bila več zaželjena na novinarski konferenci Socialnih demokratov.

Potezo Socialnih demokratov sta obsodili novinarski združenji. V Združenju novinarjev in publicistov so ob tem izjavili, da ostro protestirajo proti dogodku, saj je Nova24TV uradno zabeležena v razvidu medijev in ima posledično enake pravice sodelovanja na novinarskih konferencah, tako kot vsi ostali mediji. Kot so še prepričani, gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode in demokracije kot takšne.

Društvo novinarjev Slovenije ima težave z razumevanjem medijev
V Društvu novinarjev Slovenije pa so zapisali, da je kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, nesprejemljivo. “V DNS od stranke SD pričakujejo, da stranka spremljanje izjave, namenjene javnosti, omogoči vsem predstavnikom javnosti.” Kot je znano, se je kmalu za tem prvakinja Socialnih demokratov Fajonova opravičila za neljub dogodek in zapisala, da je prišlo do nesporazuma, in da sama nikomur ni dala takšnega navodila. Obenem je še zapisala, da so novinarji na vseh njihovih novinarskih dogodkih dobrodošli.

Društvo novinarjev Slovenije ima podobno kot Tanja Fajon težave z razumevanjem vloge medijev v demokratični družbi. (Foto: STA)

Toda v DNS so pripisali še dodaten stavek: “Težavo pa vidimo v zakonski definiciji medijev in nespoštovanju poklicnih in etičnih standardov.” Kaj točno so s tem mislili ne moremo trditi, saj nam dodatnih pojasnil niso posredovali, si pa lahko mislimo, da imajo v DNS težave z Nova24TV, hkrati pa imajo težave z razumevanjem medijev v sodobni družbi. Vse prevečkrat se namreč soočamo s teorijami v javnosti, da so profesionalni in kvalitetni mediji samo tisti z leve, ostalim pa upajo soditi, kdo je vreden naziva “medij”. Ob zadnjem incidentu se je namreč v osrednjih medijih govorilo in pisalo, da je Nova24TV medij blizu SDS in tako ni vreden tega predznaka, zato tudi nismo bili dobrodošli na novinarski konferenci SD. Mantro ponavljajo tudi nekateri politiki, ki smo jim velik trn v peti. Gre seveda za obliko javne diskreditacije.

Ampak ravno ti mediji, vključno z Društvom novinarjev Slovenije, s tovrstnimi stališči ne priznavajo medijskega pluralizma v svobodni demokratični družbi. Medij je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika sredstvo, pripomoček za informiranje ljudi in je kot tak po vsebini lahko kakršenkoli, saj je le to poanta mnoštva medijev in konkurenčnosti na medijskem trgu. Nenazadnje je v razvidu medijev ministrstva za kulturo več kot 2400 medijev – svoj medij ima lahko praktično vsak – gobarska društva, grobarji, sadjarji, politične stranke, balinarsko društvo Spodnji Duplek … In prav tragično bi bilo, da bi imeli le medije, ki bi tulili v isti rog. Ampak vsa tragika je v tem, da v Sloveniji medijski velikani izgubljajo ekskluzivno pravico do medijskega poročanja, kar jih očitno jezi, s tem pa na dan prihajajo razne pobude, ki niso v ponos medijem in medijskim združenjem.

Sara Kovač