fbpx

Ima Jani kaj slabo vest? Rekordno število okuženih, hospitaliziranih 86 bolnikov, 16 na intenzivni negi!

Jani Möderndorfer si je snel masko, ko je označil ukrepe v državnem zboru za neživljenjske (Foto: Posnetek zaslona)

V torek 29. septembra, so v Sloveniji opravili 3391 testov na covid-19 in potrdili rekordne 203 okužbe. Trenutno je hospitaliziranih 86 bolnikov, na intenzivni negi se jih zdravi 16. Devet oseb potrebuje tudi ventilator. Ponovno je prišlo do enega smrtnega primera.

V torek je delež pozitivnih testov znašal 5,99 odstotka, trenutno aktivnih okužb pa je bilo po državi 1736. Vlada je na Twitterju še objavila, da so iz bolnišnične oskrbe odpustili osem oseb. Največ novih okužb so ponovno potrdili v prestolnici, in sicer 37.

Največ okužb so v torek potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 46. Enainštirideset novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 34 pa v skupini od 15 od 24 let. V skupini od 25 do 34 so odkrili 32 okužb, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 24. Po osem novih primerov so potrdili v skupinah od 65 do 74 let in med starimi od 5 do 14 let. Štiri okužbe so našli med starimi od 75 do 84 let ter po tri med starejšimi od 85 let in mlajšimi od štirih let.

Prva okužba v Rogašovcih
Okužbe z novim koronavirusom so potrdili v 74 občinah. Okužbo so odkrili tudi v Rogašovcih, kjer je do sedaj še ni bilo.  Tako je le še 11 občin od skupaj 212 v državi, kjer doslej še niso odkrili nobenega primera. Najvišji delež trenutno okuženih imajo v občinah Črna na Koroškem (1,219 odstotka), Log-Dragomer (0,547 odstotka) in Pivka (0,405 odstotka).

Potrjena okužba tudi v Levici
Okužbo so v torek tudi potrdili pri osebi, ki je zaposlena v strokovnih službah poslanske skupine Levica. Iz poslanske skupine so sporočili, da je oseba v karanteni.

Skupno so okužbo doslej potrdili pri 5690 osebah, umrlo pa je 150 oseb s covidom-19, navaja Sledilnik za covid-19.

Število okužb je tudi posledica ravnanja nespametnih vplivnikov
Glede na podatke je očitno, da Slovenci še vedno ne jemljejo dovolj resno ukrepov, namenjenih preprečevanju širjenja okužbe. Žal lahko vsaj deloma krivimo tudi nekatere posameznike, ki na družabnih omrežjih reklamirajo svoja nestrokovna mnenja in spodbujajo k ignoriranju ukrepov. Poleg njih, pa najboljšega zgleda državljanom ne nudijo niti nekateri politiki in medijske osebnosti. Le upamo lahko, da se bo to spremenilo, še preden se bo situacija drastično poslabšala in hendikepirala celoten zdravstveni sistem.

Sara Bertoncelj