fbpx

In memoriam: Lovro Šturm

Lovro Šturm (foto: epa)

Po včerajšnji smrti Lovra Šturma, nekdanjega ustavnega sodnika, šolskega in pravosodnega ministra ter predsednika Zbora za republiko, ki je s svojim delovanjem ogromno prispeval k uveljavitvi pravne države in ima velike zasluge pri demokratizaciji v Sloveniji, objavljamo ganljiv zapis Zbora za republiko, ki mu je s svojimi besedami izkazal še zadnjo čast.

In memoriam dr. Lovru Šturmu 

Člani Zbora za republiko z žalostjo sprejemamo novico, da nas je zapustil naš dolgoletni predsednik in častni predsednik, dr. Lovro Šturm. Ko izrekamo naše globoko sožalje in sočutje njegovi družini, se hkrati zavedamo, da je k Bogu odšel človek, ki se je zapisal v nastajanje slovenske države pred tremi desetletji. Kot vrhunski pravnik, je skupaj s svojimi kolegi, dvignil ugled in raven Ustavnega sodišča na zavidljivo evropsko raven, v prvi sestavi te najvišje pravosodne institucije v demokratični državi. Vsak odhod takšne nesporne avtoritete, kot je bil dr. Šturm, je tudi izguba za raven pravne države, ki na žalost po treh desetletjih samostojne države, ne dosega ravni začetkov Ustavnega sodišča v lastni državi. Kritični glas nekdanjih ustavnih sodnikov nam je v sedanjosti več kot potreben in nujen. Žal z dr. Šturmom, eden od teh glasov odhaja. Ostaja pa prisoten v svojih knjigah in številnih publikacijah, predvsem pa v odločbah in mnenjih Ustavnega sodišča iz prvega mandata. 

V Zboru za republiko bomo tako pogrešali tista njegova mnenja in stališča, ki so nam vedno pomagala razumeti tudi zapletena in za pravne laike težko razumljiva pravna vprašanja. Pogrešali pa bomo tudi mirnega in treznega sogovornika, ki je vedno z veliko mero preudarnosti in razumnosti izrekal svoje premišljene poglede na slovenska in evropska družbena dogajanja. 

Hvaležni za vse, kar smo od dr. Šturma prejeli, mu želimo večni mir in neizbrisni spomin pri postavljanju temeljev slovenske države. 

V Ljubljani, dne 2. decembra, 2021 

Zbor za republiko