fbpx

Institut Jožefa Stefana: “Da se četrti val ne bo preveč razbohotil, bi bilo dobro, da se čim prej cepijo vsaj vsi starejši od 40 let”

Foto: STA/IJS

Na Inštitutu Jožefa Stefana, kjer dnevno spremljajo trend širjenja okužb z novim koronavirusom, so prišli do ugotovitve, da se nahajamo na začetku četrtega vala epidemije. Glavno vlogo pri razvoju epidemije imajo uvožene okužbe. “V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje,” opozarjajo.

Z namenom, da se četrti val epidemije ne bi preveč razširil, svetujejo, da se proti covidu-19 cepijo vsaj vsi starejši od 40 let in s tem poskrbijo za lastno zaščito pred hujšim potekom bolezni. “Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,” so poudarili.

Trenutno tedensko povprečje okužb znaša 58. Število pozitivnih v starostni skupini nad 65 let na dnevni ravni v glavnem upada. Medtem, ko upada zasedenost bolnišničnih kapacitet, narašča dnevni sprejem v bolnišnice. Dnevno število potrjenih okužb je 10. “Uvožene okužbe so obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji. To je poimenovano tudi efektivno reprodukcijsko število”, pojasnjujejo po poročanju STA in dodajajo, da to predstavlja dober kazalnik trenutne dinamike epidemije. “Lokalno reprodukcijsko število pa je število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji.”

Na inštitutu ugotavljajo, da efektivno reproduktivno število vseh pozitivnih testov znaša 1,05, kar pomeni, da smo priča naraščanju epidemije. O upadanju te bi govorili v primeru, če bi bilo reprodukcijsko število manjše od 1. Sodeč po njihovih navedbah število pozitivnih oseb, ki so se okužile v lokalnem okolju, znaša 0,77. Vendarle pa so pri tem še opozorili, da to, da je številka manjša od ena, še ni dovolj, da bi lahko govorili o upadanju epidemije, saj se okužbe tudi uvažamo. “Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa,” so navedli.

Vir: IJS

Priča smo naraščanju delta različice virusa, ki je za 60 odstotkov bolj kužna od različice alfa. Ocenjujejo, da različica delta v Sloveniji trenutno verjetno prevladuje. Vsak stoti prebivalec se je okužil v prvem valu epidemije. Delež kužnih na vrhuncu prvega vala je znašal približno 0,2 odstotka ljudi. To v praksi pomeni pomeni približno vsak 500. prebivalec. Tekom drugega in tretjega vala se je okužila tretjina prebivalstva. V tem trenutku delež kužnih znaša približno 0,05 odstotka ljudi oziroma približno vsak 2000. prebivalec.

Nina Žoher