Intelektualci očitajo RTV, da je prodala komercialni POP TV najpomembnejše zadnje petkovo predvolilno soočenje, da bi iz njega naredili politični šov

Foto: STA

Bliža se volilna nedelja in s tem tudi zadnja predvolilna soočenja, ko imajo kandidati še čas, da prepričajo svoje volivce. Zadnje veliko predvolilno soočenje bo v petek, a to ne bo na nacionalni televiziji, ki naj bi zagotavljala nepristransko poročanje, ampak na eni od komercialnih televizij, katerih cilj je le gledanost oz. šov. Na to so opozorili tudi trije intelektualci, doc. dr. Jože Rant, prof. dr. Andrej Umek in France Cukjati, dr. med, ki so na vodstvo RTV Slovenija v ta namen naslovili pismo, v katerem so opozorili prav na neprimernost prepuščanja zadnjega volilnega soočanja komercialni televiziji POP TV, saj ta zaradi gledanosti tudi iz volilnih soočenj želi delati politične šove, nacionalna televizija pa bi morala že po svoji naravi javne televizije zagotavljati soočenja, ki niso namenjena zabavi, temveč celovitemu in uravnoteženemu informiranju ter izmenjavi mnenj. Pismo so naslovili na generalnega direktorja RTV Slovenija, Igorja Kadunca, dr. Ljerko Bizilj, direktorico Televizije Slovenija, Manico J. Ambrožič, odgovorno urednico UPE Informativni program in Cirila Baškoviča, predsednika programskega sveta RTV Slovenija.

Zapisali so, da pozorno spremljajo “letošnja dogajanja v času pred volitvami, kjer imajo mediji, posebej televizija, še vedno najpomembnejše mesto pri obveščanju volivk in volivcev. Pravočasna, kakovostna in uravnotežena informacija je pomembna v procesu demokratičnega odločanja, ki ga predstavljajo tudi volitve v parlament”.

Po letu 2004 je RTV SLO (nacionalna tv) prepustila zadnje, najpomembnejše soočenje POP TV (komercialni tv)
Spomnili so, da je RTV Slovenija javni zavod in je po zakonu dolžna verodostojno in nepristransko obveščati javnost o političnem dogajanju v državi. “Do leta 2004 je imela RTV Slovenija sklepno soočenje predstavnikov strank, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah, ob petkih, torej na predvečer volilnega molka. Zadnje televizijsko soočenje je zelo pomembno, velikokrat tudi odločilno, zato nas čudi, da je po letu 2004 zadnji termin soočenja nacionalna televizija prepustila komercialni televiziji.”

Igor Kadunc (Foto: STA)

Če bi bilo soočenje nacionalne televizije in komercialnih televizij na isti dan in ob isti uri, so Rant, Umek in Cukjati prepričani, da bi se večina predsednikov strank odločila za udeležbo na soočenju na RTV Slovenija, ne glede na to, kakšna je gledanost posamezne televizije. “Zato nas čudi, da je javni zavod RTV Slovenija glede časovnice soočenj pristal na diktat ene od komercialnih televizij in se prilagaja njihovemu programskemu času in že več kot desetletje sklepno soočenje parlamentarnih strank organizira ob četrtkih.”

Pričakujejo, da bo vodstvo RTV Slovenija seznanilo slovensko javnost o tem, kakšni so razlogi za takšno odločitev.

A. G.

 • Franjo Trojner

  Neizvedba lustracije je glavni krivec naše šibke demokracije!
  Levičarji postajajo vsak dan bolj agresivni, nam drugorazrednim, drugače mislečim državljanom nabijajo nagobčnike, nas zmerjajo z katolibani, nacisti, ovcami itd., iz tega razloga je dialog čisto zamr in je resnici na ljubo pod takšnimi nemogočimi pogoji tudi nemogoč.
  Levičarjem pri nas v Sloveniji je demokracija tuja, kar se bo zelo nazorno kmalu videlo na njihovih napovedanih protestih pred in predvsem po volitvah, ko bo slavila domoljubna stranka SDS.
  Človeka postane kr strah, ko posluša vse te agresivne, totalitarne leve parole, vso to agresivno levičarsko retoriko, propagando!
  Vse skupaj me spominja na čase pred osamosvojitvijo, ko so se stare totalitarne partijske strokture z vso silo upirale napredku, osamosvojitvi, demokraciji in s svojimi totalitarnimi , agresivnimi, tudi represivnimi dejanji drugače mislečim posameznikom, grupacijam, narodu grobo kršile tudi najbolj osnovne človekove pravice in svoboščine. Kakor tudi strašile državljane, da nas bo JLA pregazila, da je Slovenija premala, da bi lahko bila samostojna država, da naše samostojnosti nihče ne bo priznal, da bomo v samostojni državi žrli travo itd.
  Vem, da je izpadla lustracija leta 1991vzrok večine težav, ki nas tarejo danes :
  – vzrok za šibko demokracijo
  – vzrok za globoko državo
  – vzrok za nepravno državo
  – vzrok za propadlo tranzicijo
  – vzrok za rehalibitacijo bivšega totalitarnega režima in totalitarnih simbolov in vidnih predstavnikov bivšega totalitarnega režima.
  – vzrok za neravnouvešen, zelo pristranski, levici servilen medijski prostor
  – vzrok za nepravične, neenakopravne volitve
  – vzrok za nerazščiščeno in na osnovi zgodovinskih dejstev zapisano zgodovino
  – vzrok za kronično pomanjkanje domoljubja/nacionalne zavesti
  – vzrok za čisto izvodenelo etiko in moralo – vzrok za ……..itd…….
  Res pa je tudi, da so lustracijo preprečili, onemogočili prav vsi tisti totalitarni mogočneži, ki bi morali biti lustrirani, ravno vsi ti so v en glas vpili, da je lustracija revanšizem. Danes lustracija v takšni meri, kot bi lahko bila izpeljana leta 1991 verjetno ni več mogoča, toda glede na dejstvo, da pravna država ne deluje, bomo nekaj v tej smeri morali narediti. V nasprotnem primeru bo šla naša samostojnost, demokracija, pravna država po gobe, globoka država pa se bo samo še krepila, kar na koncu vedno prinese kaos, mar ne?

  • Lustrator

   Popolnoma drži. Tvoj zadnji odstavek le še dopolnjujem: Danes je Slovenija potrebna lustracije še precej bolj kot leta 91, ko je vse kazalo, da se bo partija tako ali tako porušila sama vase in se je (vsaj navzven) začasno potegnila v senco in pričela s spremembami imen svojih partijskih strančic. Danes pa ni prav nobenega komunista niti sram, kaj šele strah mahati z rdečimi zastavami in ostalimi zločinskimi simboli, preganjati demokrate, domoljube in libertarce, saj vladajo z večjo absolutno večino (ne le v parlamentu) kot proti koncu 80ih let v Jugi. V preteklih 30 letih so se neoirano namnožili do te mere, da imamo danes že 20, 25 in 30 let stare “partizane” – torej v generacijah, ki naj bi bile po osnovnem naravnem pravu najbolj kontrarežimske.

   Če bi lustracija leta 1991 zahtevala zaprtje vsaj 1000 komunistov, bi bila ta številka danes precej bližja 100.000. Brez lustracije, pač ne bo demokracije, to je jasno.

 • Olga2345

  Tudi zaradi takšnih manipulacij je edina pametna stvar, ki jo naredimo, da gremo VSI na volitve in naženemo levičarje, ki so brez časti, morale, človeškega dostojanstva in brez domoljubja!
  Slovenija mora postati demokratična, pravna, gospodarsko uspešna, socialna in VARNA država! Pridobiti si mora mednarodno spoštovanje in verodostojnost! To pa ji lahko da le prava desna sredina z SDS!

  • slaipowi

   Najprej pa vsi gledat rdeco pop tv, da vam veliki vodja da se zadnja navodila. Na nori24wc ga ne boste vec v zivo videli. Zgolj posnetke. Toliko je zanj vreden ta obskurni medij, bolje receno strankarsko trobilo. Seveda bom sli VSI na volitve in volili bomo Janeza Janso, ampak ne tistega iz SDS.

   • stajerc5

    Imamo izbiro!? A ma nemoj, yugovice moj, ti kao da si od Grosupla-de!?

 • slaipowi

  Imtelektualci? Cele tri premore desna opcija? Za posrat…. Ce bi bilo soocenje na rtv slo in novi24 hkrati bi se torej veliki vodja odlocil iti na tako zanicevano rtv slo. To vse pove o gledanosti in zaupanju vasega botra. Bravo A. G.. Ne bos dolgo sluzil kruha tu. Ha ha

  • von Rhein

   Brez potrebe se vtikaš v “intelektualce”. Kot navaden bifejski klopotač verjetno nikoli ne boš razumel kaj pomeni intelekt.

   • slaipowi

    Sodis po sebi? Ce si povprecen volivec SDS potem imas verjetno poklicno solo ali manj. Intelektualci so na strani te stranke zgolj trije zgoraj navedeni kot pisejo v prispevku. Ostali so se izclanili. Ostali so tebi podobni. Predpona von pa ti pri tem nic ne pomaga. Zastonj si si jo pripel.

    • RATATA

     Če bi ti imel vsaj malo intelekta, o intelektu ne bi pisal.

     • slaipowi

      Pravi se oglaša. Volivec SDS s povprecno IV. stopnjo izobrazbe ali manj razpravlja o intelektu. Kmetavzar.

     • pajot

      sovražni govor….

     • slaipowi

      Še eden intelektualec s poklicno šolo. Čestitke SDS-u. Pravi cvetober intelektualnost se je znral tu.

     • pajot

      majmun,boš banano?

     • stajerc5

      Hoces eno slosersko na goflo, samo povej, ker ljubis sloserje!??

     • RATATA

      Tudi o nas, kmetavzarjih nimaš pojma. Revše primitivno.

   • Steiermark

    “on ga nima, zatorej ne obstaja” – intelekt namreč…..

 • tasilo

  Če RTV — ki je javni zavod v javnem interesu — vsi prisilno(!) plačujemo, pač ne sme prodajati pravic za zadnje soočenje komercialni televiziji. Drugače z vso pravico nehamo plačevati RTV prispevek, pardon, reket.

  Tako, med nami pa: oba medija sta poplnoma režimska, torej je vse isti kaco kacone. Samo oglasov bo na FOP TV še več in čez vsako mero dobrega okusa, in še bolj bodo stupidni. Sicer pa me pa Šarec spominja na reklamo za pojočo ribo, Erjavc na lepilo za zobne proteze, Židan na prismojene in zasušene kastrole, Mesec na WC račko, …

  • sanguis sacrum

   Niso kacoti..zdej po novem so pičke…same pičke…

   • sanguis sacrum

    In po novem karlota ne boli več đoko, ampak đoka…

  • Nšo-či

   ….no, ja pa si me prikrajšal za petkovo intelektualcem najpomembnejše soočenje. Ti….ti. Videla bi samo Wc račko, pojočo ribo, lepilo za proteze in zasušene kastrole. Sicer bo šlo pa vseeno za petek in to za večer tko, da sem se sedaj lažje odločila za žur na morju. Hvala :).

 • resnicaboli

  Po volitvah Hanzi TV zapret vsem dat odpoved in napravit manjši cenejši in nepristranski javni zavod.

  • stajerc5

   Sigurno si mislil zapreti in potem zaceti odstevati…, tik-tak….

 • RATATA

  DVK
  je v kastlce v 1.volilni enoti v vseh okrajih zmetala
  POPRAVEK JAVNE OBJAVE
  seznama potrjenih list kandidatov za volitve v DZ ….,
  ki reče, da se pravilno glasi “19.ime liste: SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS”, za kar se vućko opravičuje.

 • slaipowi

  Ravnokar predcasno volil Janeza Janšo. Ampak ne tistega, ki je nekoc prosil za člansko izkaznico ZK.

  • stajerc5

   Ah, dej no dej, tebi je predcasno prislo, ko si gledal njegovo sliko!

   • borko

    ha ha ha kul….

  • Lustrator

   Kajpak, ti si raje volil tistega, ki bi ubijal za to, da bi jih (članske izkaznice ZK) lahko spet uvedli!

   • slaipowi

    Brigaj se zase. Ti boš najbrž volil tistega Janšo, ki se obrača po vetru samo da piha v njegovo korist. Še starše bi zatajil…

 • montyamp

  RTV-HANZA -KURBENHAUS , cenzura in laži na položnice .
  Če kdo od zazidarske omladine pričakuje družbenim normativom užitna dejanja , bodo njegove izgubljene iluzije vzrok za globoka razočaranja .
  Boste prej srečali magarca z orglicami , kot uravnovešenega zagovornika komunist-fašizma .

 • šmentanamuha

  Kdor obvladuje medije, določa pravila. Vendar se ne bojte. Ljudje so se prebudili.

 • garfi

  strup za leWake in leviČĆarje in mavričarje in radikalne feministke, ki so preplavili svet – Jordan Peterson
  podobno kot pri nas bivši levičar Roman Vodeb
  https://www.youtube.com/results?search_query=Jordan+Peterson

 • garfi

  ob toliko javnih hišah nas leviČĆarji naskakujejo

 • borko

  ukinit naročnino to bo zdravilo za RTV

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!