fbpx

Maja Makovec Brenčič preživela interpelacijo. Sedaj jo čakajo v SD in DeSUS, da ji zapičijo nož v hrbet

Foto: STA

SDS je zaradi nespoštovanja odločbe Ustavnega sodišča (v nadaljevanju US) o financiranju zasebnih osnovnih šol vložila interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. Odločba US je bila izdana decembra 2014, do danes pa vlada ni storila ničesar, da bi nepravilnosti odpravila. Ministrica je odgovorna je za neukrepanje in nepripravo novele za financiranje vzgoje in izobraževanja, za ustvarjanje neenakosti pred zakonom, odgovorna je za opustitev dolžnega ravnanja in za nespoštovanje ustavnega reda. Kljub vsem očitanim nepravilnostim je ministrica interpelacijo po 12- urni razpravi preživela zaradi podpore koalicije, čeprav v njej še vedno ni soglasja o izvedbi odločbe US.  

Od decembra 2014, ko je bila izdana odločba US, ki je ministrstvo ni upoštevalo, do 1. 6. 2016 se ni v zvezi s to odločbo uradno zgodilo nič, zaradi česar je ministrico Brenčičevo opozorila celo predstavnica zakonodajne službe Državnega zbora. Slišati je, da se ministrica načelno strinja, da je treba odločbo spoštovati, izvedbo pa zavlačuje z izgovori, da morajo o rešitvi temeljito razmisliti. Dejanski rezultat njenega zavlačevanja pa je, da morajo razliko plačevati starši otrok v zasebnem osnovnem šolstvu, ki tako niso izenačeni pred zakonom, saj niso mogli vedeti, da moralna in etična koalicija ne bo spoštovala odločbe US in so otroke vseeno vpisali v zasebne osnovne šole. Zanimiv način za odvračanje od zasebnih šol, kajne?

Komentar iz studia Nove24TV ob začetku interpelacije
Ministrica je profesorica, ki je bila dolgo v stalni pripravljenosti, kar dokazujejo izplačila (40 tisoč evrov). Študenti ekonomije pripovedujejo, da je celo 4-krat ali 5-krat letno prišla na predavanje, čeprav si je ves čas izplačevala tudi dodatek za stalno pripravljenost. Vsa nezakonita izplačila tega resorja za pripravljenost so dosegla milijon evrov.

Gre za podoben primer, kot se je zgodil z Golobičem: ta se je javno opravičil, to pa so levičarski mediji požegnali in prikazali kot plemenito. Podobno se je dogajalo s premierjem Mirom Cerarjem, ki je v 10 letih za svetovanje DZ zaslužil preko 200 tisoč evrov. Cerar je utemeljil svoje honorarje tudi z nočnim delom, po osnovnih šolah je predaval etiko in moralo, v praksi je napačno prikazoval potne stroške, za kar pa se je opravičil, ker da gre za bagatelo, je povedal Aleksander Rant.

Sprevržena logika ministrice
Radi se primerjamo s Finsko, ki ima veliko zasebnih šol, a imajo manj regulative in so uspešnejše. Nekdanji minister za šolstvo Milan Zver je povedal, da očitki ministrice – kako so bili starši seznanjeni z znižanjem financiranja zasebnega šolstva in da so sami krivi, ker morajo sedaj doplačevati šolanje – govorijo o  sprevrženi logiki ministrice. Sicer pa so šolski ministri, ki niso bili iz levih strank,  vedno imeli na MŠŠ medijske pritiske, pritiske s strani SVIZA, ki ga vodijo skrajni  levičarji. Zato so imeli  do sedaj nelevi ministri težave pri reformi šolskega sistema.

Nekdanji minister za šolstvo Milan Zver (foto: STA)

Nekdanji minister za šolstvo Milan Zver (foto: STA)

Levičarji zagovarjajo pluralnost, ki pa je zares ne izvajajo
Štrukljev sindikat je  preveč političen, je izrazito naklonjen le eni politični doktrini in jo vsiljuje slovenski javnosti. Ideološka predpostavka levice je, da mora biti šola ideološko nevtralna, česar pa se sama ne drži. Davkoplačevalci se premalo zavedajo, da država uporablja njihov denar in da imajo pravico  nadzirati delovanje državnih služb. Kakovost šolstva bi lahko povečali z vavčerskim sistemom v šolstvu, vendar tega ne bi bilo mogoče hitro uvesti, je še dodal Zver.

Koalicija drži skupaj kljub nestrinjanju
Poslanka SMC, Simona Kustec Lipicar, ki je interpelacijo in vlagatelja predvsem verbalno napadala, se je navidezno strinjala s spoštovanjem zakonodaje in sodišč, a je branila Ministrico, ker je zakon že bil dan v javno razpravo in  ker je na medresorskem usklajevanju. Med svoje dosežke pa so navedli  učenje tujega jezik v drugem razredu, nov koncept preverjanja nacionalnega preverjanja znanja, uvajanje vajeništva, več sredstev za znanost in izobraževanje, participacija pri CERNU. O spoštovanju davkoplačevalcev (tistih, ki imajo otroke trenutno v zasebnih osnovnih šolah) in odločbe ustavnega sodišča (kdaj, kako bo ta odločba upoštevana) pa nič.

Pri Socialnih demokratih so še bolj genialni, saj bi javne finance namenili samo javnim šolam, kar bi zapisali tudi v ustavo, Peter Vilfan pa je v imenu DeSUSa izjavil, da interpelacije niso resen instrument, zato ne ganejo niti medijev, saj so populizem. Zavzel se je za financiranje javnega šolstva, zasebne pobude pa je označil za privatizacijo javnega šolstva. Janko Veber iz SD pa je pri 0,7 % zasebnih osnovnih šol trdil, da gre za spodkopavanje mreže javnih šol.

Nada Brinovšek, SDS: v Sloveniji smo po številu zasebnih šol pod povprečjem
Najprej je povedala, da vlada krši zakonodajo in ne spoštuje Ustavnega sodišča. V EU je odstotek zasebnih šol višji kot pri nas (82 %) Zasebne šole so tudi za državo cenejše, zato je to nasprotovanje zelo nenavadno. Razpravljavce koalicije je popravila, da zasebne šole niso na US vložile zahtev za financiranje obnove OŠ, ampak za zagotavljanje javno veljavnega programa. Če bi DZ spremenil ustavo in financiranje zasebnih šol uredil drugače, bi to pomenilo, da bi DZ zaobšel odločbo US!

Tomaž Lisec: Ali je Ustavna komisija nad odločbo ustavnega sodišča?
Starši so otroke v zasebne OŠ vpisali v dobri veri, upajoč,  da gre za kredibilno vlado prava, ki bo upoštevala odločbo US. Ministrica še vedno krši ustavo – ali sama ali njeni ideološki uradniki. Ugovarjal je tudi Vebru, ki trdi, da zasebne spodkopavajo javne šole, čeprav je to samo 0,7 % šol, ki opravljajo javno veljavni program. Sodba iz 2014 govori o javno veljavnih programih v OŠ. SDS se zavzema za kakovostno javno šolstvo, a tudi za možnost  izbire v zasebnih OŠ.

Iva Dimic, NSi – odločbe US je treba spoštovati
Zasebne šole izvajajo javni program, ki ga določi država, le izvaja se v zasebnih prostorih. Trditev, da gre za premožne otroke, je napačna, kar 38 % otrok ima sofinancirano malico, kar dokazuje slab socialni status otrok. Isto velja za montessori šolo – 54 % otrok ima brezplačno malico – kar negira trditve razpravljavcev. V zasebnih šolah država plačuje  manj ur za izvajanje javnoveljavnih programov, kot v javnih šolah. Namignila je tudi na dvoličnost  levičarskih strank, ki govorijo o dobrini javnega zdravstva in javnega šolstva, a se ravno na tem področju razraščata korupcija ali afere z dodatki.

Breznik, Franc – RKC ni noben bavbav: zgodovinsko gledano je omogočila edini razvoj pri nas!
Najprej je ovrgel javne laži, da tudi SDS ni spoštovala ustavnih odločb, saj se je na njih vedno aktivno odzivala. Za RKC povedal, da je ta institucija prek Knafljeve ustanove položila temelje za izobraževanje Slovencev v prejšnjih stoletjih. Izpostavil je, da levice prav nič ne moti komunistična indoktrinacija v šolah, ki bi naj bile nevtralne. Poudaril je hinavščino nekaterih struj, ki javno zagovarjajo javno šolstvo, svoje otroke pa imajo v zasebnih institucijah, prav tako jih šolajo v tujini na zasebnih šolah, tudi sami se zdravijo  v tujini.

V postopku ustanovitve so tri osnovne šole in ena glasbena šola
Predstavitelj interpelacije Tomaž Lisec je dodal, da ima ministrica z njenimi uradniki veliko težavo s hitrostjo, saj v enem letu niso opravili svojega posla. “Žalostno, da je ta interpelacija ključni povod, da se je začela zadeva malo premikati.” Pri tem je opozoril, da bo opozicija še naprej vlagala interpelacije, dokler bo vlada kršila ustavo, zakone in odločbe ustavnega sodišča.

Po dolgem času se je nato oglasila ministrica Makovec Brenčičeva, ki je dejala, da je predlog zakona o šolstvu v medresorskem usklajevanju in sledi izreku ustavne odločbe v vseh njenih točkah. “V postopku ustanovitve so tri osnovne šole in ena glasbena šola,” je povedala o dosežkih ustanavljanja zasebnih šol.

“Problematično je sporočilo ministrice in vlade, da neke odločbe ni potrebno spoštovati, sploh če se trudiš in delaš dobro in z dobrimi nameni. Vse kar bi bilo potrebno storiti je, da se v zakonu številka 85 % zamenja za 100 %, ministrstvo za finance pa najde sredstva za tisti manjkajoči del za nekaj zasebnih šol in njihov program ki je predpisan s strani države. Po uspehu so zasebne šole med prvimi desetimi, pri osnovnih šolah pa so celo. Glavni razlog je ta da ideološko niso podrejene postsocialistični mentaliteti. Pri državnih monopolih pa izgubljamo vsi.”

Gledalka iz Maribora: “Ta vlada bi morala že zdavnaj pasti. Cerar ne ve kaj bi moral storiti.”

Gledalec: “Ne gre za šolstvo temveč ideologijo. Gre za nadzor in manipulacijo ljudi, saj se komunisti bojijo resnice in drugačnega pogleda, ki ga učenci dobijo v zasebnih šolah.”

Gledalka iz Vipavske doline: “Problem je državna šola, ki je šola ideologije in birokracije. Da bi sebe zaščitili mečejo kamen v zasebne šole.”

Največji zagovorniki javnega šolstva šolajo otroke na zasebnih šolah
Po mnenju poslanca Branka Grimsa ministrica zavestno krši ustavo, saj bi morala ustavno normo uresničiti, tako pa jo krši že dve leti. Zaradi tega bi morala po njegovem mnenju odstopiti, če bi premier Cerar dal kaj na ustavnost in zakonitost. “Cerarjeva vlada je poleg tega zavestno kršila še slovensko in evropsko zakonodajo, ki je nezakonito spuščala nezakonite migrante. Taka vlada bi morala že zdavnaj oditi.” Grims je še dodal, da tisti levičarji, ki imajo največ za povedati o zveličavnosti javnega šolstva, šolajo svoje otroke na zasebnih šolah doma in v tujini. “To so Milan Kučan, Igor Lukšič ter različni sindikalisti.”

Dušan Merc: “Ministrica je prevzela resor o katerem ne ve nič”
Za komentar smo povprašali tudi ravnatelja osnovne šole Prule Dušana Merca, ki je o interpelaciji dejal, da obstaja cela množica ustavnih določil, ki so bila naložena ministrstvu pa niso bila nikoli uresničena. Ideja o popolnem financiranju zasebnih šol je po njegovem nevarna, saj bi sčasoma prišlo do ideje, da bo morala država financirati muslimanske osnovne šole. Ministrico Makovec Brenčičevo je označil za nekompetentno ministrico, saj ne pozna problematike šolstva. “Ministrica je prevzela resor o katerem ne ve nič, saj nikoli ne odgovarja na vprašanja na katera bi morala,” je bil oster Merc.

Ravnatelj osnovne sole Prule Dusan Merc.

Ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc (foto: STA)

Cerar nekoč že dejal, da morajo biti zasebne šole 100% financirane
Poslanec Žan Mahnič je dal prispodobo, kako bi bilo, če nek državljan Slovenije enajst mesecev ne bi plačeval računa za elektriko, saj bi mu jo že odklopili. “Enajst mesecev ministrica ni naredila nič in še vedno je ministrica v vladi.” Prav tako je opozoril, da premier Cerar močno izgublja spomin, ko je pred volitvami govoril, da potrebujemo vladavino prava in etiko in pa ko je na eni izmed zasebnih šol je dejal, da mora biti področje popolnega financiranja zasebnih šol hitro urejeno, zaradi česar ima slab občutek, ker še vedno ni urejeno. O ministrici je dejal, da je kot profesorica prejela za več kot 40 tisoč evrov dodatkov za stalno pripravljenost, zato pa zagovarja javni šolski sistem.

Tej vladi je figo mar za pravno državo
“Če se zavedate da je potrebno to urediti, zakaj potem zavlačujete,” je ministrico spraševala Eva Irgl. Opozorila je, da imamo v tem državnem zboru celo paleto pravnikov iz SMC, ki dokazujejo, da ustavo poljubno interpretirajo. “Pol leta so se ukvarjali z odvzemom mandata Janezu Janši, potem pa jim je US povedalo, da so se motili. Noben se ni opravičil za hudo in grobo kršitev človekovih pravic. Tej vladi, ki je nastala na humusu etike in morale, je figo mar za pravno državo, ji je pa zelo mar za oblast in ohranjanje funkcij.”

Zasebno financiranje šol bi stalo zgolj 1 odstotek vseh sredstev za osnovne šole
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in dolgoletna ravnateljica Mojca Škrinjar je povedala, da popolno financiranje ne more ogroziti javnega šolstva, kvečjemu ga lahko ohrani, saj prihrani veliko denarja občinskemu proračunu pri vzdrževanju in postavljanju šol. Prav tako pravi, da so zasebne šole del javnega šolstva, saj so del javno veljavnega šolstva, ki je priznano s strani vlade. “Te šole niso dosti drugačne od javnih, razen glede določenih značilnosti, ki so zanimivi za starše.” Navedbe nekaterih koalicijskih poslancev, ki menijo, da se s tem uničuje javno šolstvo, je označila za čiste laži. Glede financiranja pa je povedala, da bi celotno financiranje zasebnih programov stalo okoli 1 % vseh sredstev, ki so namenjena vsako leto za osnovne šole. Prednost zasebnih šol je, da imajo več avtonomije glede finančnih resursov in prilagoditve curiculuma.

“Na Nizozemskem 66% otrok hodi v privatne šole, na Irskem 61%, v Avstraliji 40%, v Sloveniji le 3%.”
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar (foto: STA)

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar (foto: STA)

Gledalec: “Raje dam otroka na zasebno šolo, kjer bo dobil evropsko in civilizirano izobrazbo, ne pa, da ga v javni šoli otroka oblačijo v pionirske uniforme.”

A. B., M. P.