fbpx

Kako poslanec Kordiš ni želel odgovoriti na naše vprašanje

Miha Kordiš (foto: nova24tv).

Poslanska skupina ZL z Luko Mescem na čelu ima neprimernih potez ministra za finance dovolj. Zato so se odločili, da pripravijo interpelacijo o delu in odgovornosti ministra, v podpis pa jo bodo poslali še drugim poslanskim skupinam. 

Podrobneje so interpelacijo zoper Dušana Mramorja predstavili na opoldanski novinarski konferenci. Kot so pojasnili, so se zanjo odločili v luči ponedeljkove odločitve predsednika vlade Mira Cerarja, da bo vlada v letu 2016 delo nadaljevala v isti sestavi, so pojasnili v poslanski skupini.

“Cerarjeva ministrska ekipa se ni izkazala. Prvo leto je nastopila kot slaba tehnična vlada,” je izpostavil poslanec Miha Kordiš in dodal, da so se v zadnjem času pojavile številne afere, za katere pa sta glavna krivca Cerar in Mramor, ki sta v očeh javnosti povsem izgubila kredibilnost.

Vsebino interpelacije so razdelili na tri sklope:
– prvič: neupravičeno prijemanje dodatkov za stalno pripravljenost,
– drugič: uničevanje socialne države (ta sklop je tudi najbolj obsežen) in
– tretjič: razprodaja državnega premoženja.

Mramor prav tako ni ukrepal v času slabega vodenja DUTB, očitajo pa mu tudi znižanje povprečnine za občine, zaradi česar so njegov odstop že pred časom zahtevali tudi župani.

Podpise v podporo interpelaciji so začeli zbirati takoj po koncu novinarske konference.

Na novinarski konferenci smo poslancu Kordišu sicer želeli zastaviti vprašanje, ali je po njihovem večji Mramorjev problem to, da si je izplačeval dodatke, ali to, da je podpiral privatizacijo, vendar je poslanec našo novinarko gladko “zignoriral”. Že ko je prišla na novinarsko konferenco, je bila deležna skoraj policijskega zaslišanja, od kod je, kdo je in kaj dela. Ob koncu novinarske konference je istočasno s kolegom iz druge medijske hiše dvignila roko, da bi zastavila novinarsko vprašanje. Predstavnik za odnose z javnostmi je obema pokimal in dal besedo kolegu. Ko je Kordiš odgovoril na njegovo vprašanje, pa je piarovec konferenco zaključil in nas namenoma “preskočil”. 

Potrebujejo samo še štiri druge
Za vložitev interpelacije potrebujejo podpise najmanj desetih poslancev. Ker je poslancev ZL šest, zadoščajo torej še štirje podpisi iz vrst drugih poslanskih skupin. O pripravljenosti drugih poslanskih skupin za prispevanje morebitnih podpisov bo verjetno več znanega po današnjih sejah poslanskih skupin. Do Mramorjevega ravnanja so bili sicer kritični tudi v drugih opozicijskih poslanskih skupinah.

Tako v koaliciji kot v opoziciji imajo mešane občutke
Interpelacija zoper finančnega ministra Dušana Mramorja, ki jo je pripravila ZL, je v koaliciji naletela na različne odzive. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša dvomi, da bo podpisov za vložitev interpelacije dovolj, vodja poslancev SD Matjaž Han pa verjame ravno v nasprotno. A SD v primeru glasovanja Mramorju podpore ne zagotavlja vnaprej.

V delu opozicije se sicer strinjajo z oceno ZL, da bi minister za finance Dušan Mramor moral odstopiti, vprašanje pa je, ali bodo prispevali podpise pod interpelacijo. Če bo ta vložena, jo bodo po napovedi predsednice NSi Ljudmile Novak podprli. Po besedah vodje skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška razprava v DZ ne bi imela smisla. V SDS se na napoved interpelacije še niso odzvali.

To je sicer že tretja interpelacija zoper ministra iz Cerarjeve vlade. V začetku januarja sta opozicijski stranki SDS in NSi – na čelu z vodjo poslanske skupine NSi Matejem Toninom – vložili interpelacijo zoper zunanjega ministra Karla Erjavca, ki jo je ta sicer pričakoval in jo nato označil za pamflet očitkov. Pred tem je interpelacijo že prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

B. O., N. K., STA