Islamska skupnost dobila denar za dokončanje džamije v Ljubljani, znova iz Katarja. Bodo kmalu na vrsti tisti, ki so bili proti gradnji džamije?

(Foto: Demokracija.si/Matic Štojs Lomovšek)

Islamska skupnost v Sloveniji je po letu in pol, odkar so dela na gradbišču džamije v Ljubljani zastala, uspela pridobiti skoraj 11 milijonov evrov novih sredstev, s katerimi bodo dokončali investicijo. Mufti Nedžad Grabus je za časnik Večer izrazil upanje, da bodo v džamiji lahko prvič molili že prihodnje leto.

Pred dobrim letom in pol so morali v Islamski skupnosti v Sloveniji zaradi premalo denarja ustaviti dela na nastajajočem objektu Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Muftiju Grabusu in njegovi ožji ekipi je v tem času uspelo oblasti v Katarju prepričati, da ob že doniranih 15 milijonih evrov, s katerimi so zaključili prvo fazo gradnje, prispevajo še 10,8 milijona evrov, poroča Večer.

Grabus je za časnik pojasnil, da bodo s tem denarjem zaključili projekt, vendar brez opreme. Kot izpostavlja Večer, se je vrednost projekta od začetka gradnje s prvotnih 15 milijonov evrov povečala na približno 22 milijonov evrov. Celotna investicija je vredna 35 milijonov evrov. Tudi zato po besedah Grabusa “še ni čas, da bi si oddahnili”. Razlog, da je vrednost investicije tako narasla, je po pojasnilih Grabusa to, da se ob prvih informativnih pogovorih s projektanti, ki so jim navedli vrednost 15 milijonov evrov, niso zavedali, da v to ceno niso vključeni DDV, oprema in izdelava dokumentacije projekta.

Po njegovih pojasnilih so jim iz Katarja v tem letu nakazali še milijon evrov za dela na izolaciji in za izdelavo ploščadi, dodatnih 9,8 milijona evrov pa bodo nakazali, da bo glavni izvajalec, Gorenje projekt, končal drugo fazo izgradnje, in da bodo poplačali tako inženiring kot nadzor, ki ga vodi Elea. Za opremo, ki ne vključuje kupole, mihraba – niše, ki kaže smer Meke, kamor so med molitvijo obrnjeni verniki, in mimbera – dela v džamiji, kjer se med pridigo nahaja imam -, pa bodo morali odšteti še 2,4 milijona evrov. Grabus verjame, da jim bo to ob pomoči vernikov uspelo, saj so ti že sedaj veliko prispevali.

Kot je pojasnil, so verniki v Sloveniji doslej prispevali skoraj štiri milijone, približno toliko tudi sorojaki Bošnjaki iz drugih držav.

Ponovno je zatrdil, da je donacija Katarja zgolj darilo. “Za samo gradnjo, upravljanje objekta in vse dejavnosti, ki se bodo odvijale v centru, je in bo pristojno in odgovorno izključno vodstvo Islamske skupnosti. Je pa res, da so nas ves čas gradnje centra poskušali določeni krogi blizu politiki pri našem delu diskreditirati. Ni mi jasno, zakaj osebe na državni ravni, v politiki, postavljajo vprašanja o smiselnosti džamije,” je dodal Grabus.

Ocenil je, da vsi tisti, ki poskušajo diskreditirati njihovo delo, to počnejo z izključnim namenom pridobivanja javnega mnenja in s tem politične podpore zase, kar je “globalni problem muslimanov”.

Glede možnosti, da bi Islamska skupnost ustanovila gimnazijo in študentski dom, o čemer se je v preteklosti že govorilo, je Grabus povedal, da so ugotovili, da bi težko upravljali gimnazijo, ki ne bi bila državno financirana, zato gimnazija ostaja le želja. Bi pa lažje izpeljali projekt dijaško-študentskega doma, a tudi zanj za zdaj ne more reči še ničesar.

Kot je znano, je lani tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić, sicer svetnik Jankovićeve liste v MOL, požugal, da si bodo zapomnili tiste, ki so ovirali gradnjo džamije. Včeraj pa smo tudi poročali, da se v Ljubljani gradi še en islamski center. Denar očitno ni problem – bodo sedaj na vrsti obračuni s tistimi, ki opozarjamo na nevarnost širjenja islama?

Demokracija.si

 • TOML

  Še malo pa bo muslimanska kasarna nared.
  Sredi Slovenije bomo gojili ISIS djihad.

  • Jožef Gal

   ti si pa malo nestrpen

   • TOML

    Ajde bre komi….

   • elh.

    Jožef je strpen do islama.
    On je za halal, on je za mučenje živali…

   • pajot

    recimo,da sem tudi jaz nestrpen. In kaj bi zdaj rad,majmun? da mi pizdun pofuka hčerko? Ali pa ženo? Jebem vam mater,da vam jebem levičarsko,udbovsko,mafijsko. Dost vas mam.

 • Krtača 20

  Janša Savdijce pozval k naložbam v Slovenijo
  Slovenski premier Janez Janša se je v Savdski Arabiji udeležil slovensko-savdske poslovne konference. V Rijadu je premiera sprejel savdski kralj Abdulah.
  Objavljeno 12. november 2006 19.33
  Janša Savdijce pozval k naložbam v Slovenijo Odpri galerijo
  Uredništvo
  Uredništvo
  Facebook icon Twitter icon Mail icon
  Rijad – Slovenski premier Janez Janša se je drugi dan obiska v Savdski Arabiji danes v Rijadu udeležil slovensko-savdske poslovne konference, ki je namenjena iskanju možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja in poslovnim srečanjem. Savdske poslovneže je pozval k naložbam v Sloveniji, pri čemer je izpostavil področja financ in bančništva, telekomunikacij, trgovine, turizma in informacijske tehnologije, Slovenijo pa omenil kot možno odskočno desko za savdska podjetja na trge EU in Balkana.

  • igo

   K naložbam, ne k…

  • tramal

   To je bilo pred dvanajstimi leti in sigurno ni mislil na graditev džamij,ščetinar.

   • Franc Šink

    Ma kakšen ščetinar neki. On je izdelan iz cenene plastike.

 • Artur

  Še pomnite Slovenclji .
  https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/video-vecina-slovencev-cez-20-let-bo-muslimanov
  http://nova24tv.si/slovenija/politika/tajnik-islamske-skupnosti-poric-grozil-v-mestnem-svetu-zapomnili-si-bomo-vse-ki-so-proti-izgradnji-dzamije/
  Center naj bi bil namenjen učenju, da islam naj ne bi predstavljal vere skrajnežev???!!
  Islam = Koran . Kaj uči koran ? :
  https://www.dnevno.hr/vjera/svjedocanstva/muslimanka-napustila-islam-kad-je-procitala-kuran-svjedoci-muslimani-postanu-radikalni-tek-kad-dodu-u-strane-zemlje-834238/
  Poleg tega, da nam podlo vsljujejo svojo religijo nas imajo še za norce s svojimi floskulami in sprenevedanjem .
  https://zlj13051967.wordpress.com/2016/10/23/nedajte-da-vas-lazuislam-nije-religija-miranego-nasilja/
  https://www.youtube.com/watch?v=4lWD0v6wHoI
  “Trojanski konj” že služi svoji funkciji, bukovi Slovenclji “spijo snom pravičnega” Naši pradedje “se obračajo v grobu” .
  https://www.youtube.com/watch?v=hueHtOM5dTY

 • tramal

  Zanima me za koliko so muslimi podkupili solatarja jankoviča in ostale komunajzerje.

  • Antonius

   Deset milijonov je zadostovalo, da jim je županković zrihtal še muslimansko ulico za povrh.
   Tri milijone od skupnega je žrtvoval za nadležne podpise njegove javne uprave.
   Na županskih volitvah se bo treba odločiti kakšne verizpovedi bo Ljubljana od novembra naprej.

   • Franc Šink

    Po Balkanski cesti od kolodvora do treh čuprij. greš še malo naprej in prideš do zgradbe, nekateri jo imenujejo tudi magistrat.Tam uraduje najbolj znani ljubljanski čefur.Ampak pozor. Vse na lastno odgovornost !

 • Igor Kavalar
 • Artur
 • rubec

  A da so obrnjeni proti Moki. Potem je džamija v bistvu en mlin al kaj.

 • rubec

  Ljudje se bodo tam valjali po tepihih in to odrasli ljudje ne otroci da ne bo pomote. Pa dajmo bit malo resni no.

 • rubec

  Če vprašaš srbjanskega župana kaj mu je bolj pri srcu šiiti ali suniti stavim da bo odgovoril da suniti.

  • Franc Šink

   Verjetno niti ne ve kaj to je.

   • rubec

    Dobro ve kaj je suniti. Pa njegovi sinovi tudi.

  • pajot

   suniti gotovo…ker se da kaj sunit….komu ali čemu…jebenti,meni je mama zmerej rekla: glej,da ne boš komu kaj sunil….

 • rubec

  Še dobro da sem za Bežigradom pravočasno prodal štirisobno stanovanje. Kupcu sem dodal piškavih sto evrov.

 • Tečen dec

  Slovensko-katarsko združenje, situacija ob ustanovitvi:
  – podpredsednik: Borut Petek, ex-svetovalec v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše
  – član nadzornega odbora: Marjan Hribar, ex-predsednik gospodarskega foruma SDS
  – član disciplinske komisije: Borut Rončević, ex-državni sekretar za visoko šolstvo v drugi vladi JJ

  Namen združenja je spodbujanje sodelovanja med Republiko Slovenijo in Državo Katar. Del katarske vlade je tudi Ministrstvo za donacije in islamske zadeve, ki je dalo donacijo.

  • rubec

   A si ti proti muslimanom al kaj te tukaj moti? V Levici te ne bodo dolgo gledali če boš take spuščal.

  • Lustrator

   Kaj ti tu ni jasno oziroma kaj naj bi bilo tu spornega? Sodelovanje s Katarjem pri obojestransko koristnih projektih – vsekakor, enosmerno uresničevanje interesov enih, ki imajo za cilj uničenje identitete, kulture in vere drugih, pa pač ne.

   • Tečen dec

    Kako identiteto, kulturo in vero drugih uničujejo donacije islamskim skupnostim po svetu za izgradnjo džamij, smo se lahko prepričali npr. v ponedeljek, ko so hrvaški mudžahedini na Kalifovem trgu sredi Zagreba s črnimi zastavami Islamske države in vzklikajoč Alah je velik proslavljali drugo mesto na svetovnem prvenstvu v nogometu.

    • Lustrator

     ??

     • Tečen dec

      Isti Katar je sofinanciral tudi izgradnjo džamije na Reki. Finale sem, čisto slučajno, gledal prav v tem mestu. Niti takrat niti kadarkoli prej, pa res veliko delam po vsej Hrvaški, nisem opazil, da bi kdorkoli uničeval hrvaško identiteto, kulturo in vero.

     • Lustrator

      Da daš takšno oceno, moraš najprej vedeti kaj sploh je hrvaška identiteta, kultura in vera in predvsem kakšen odnos imajo Hrvati in hrvaška država do teh vrednot. Če nisi ravno iz Marsa, ti je kristalno jasno, da imajo pri njih domoljubne vrednote nekajkrat višje kot pojugoslovanjeni Slovenci, saj so svojo neodvisnost in obrambo svoje identitete pred invazivnimi muslimani in prvoslavci plačali z visokim krvavim davkom.

      Bodi brez skrbi, da Hrvatje (razen ko so na oblasti komunisti, ki se požvižgajo na narodove svetinje) zelo dobro pazijo kaj se dogaja na njihovem ozemlju, komu odobrijo gradnjo džamije, iz katerih sredstev se financira, kakšne ideološke struje se pretakajo med njenimi verniki in predvsem voditelji in podobno. Džamije v takšnih državah niso niti približno tako nevarne kot džamije v državah v takšnem identitetnem razsulu kot je jugoslovenija. Tam se muslimani zelo dobro zavedajo, da bodo ob prvem večjem incidentu, kaj šele političnih zahtevah na hrvaškem ozemlju dobili po grbi – pa ne le s strani države, ampak tudi domoljubnih domačinov. Poleg tega je tudi nezanemarljiva razlika med hrvaškimi muslimani, ki so v hrvaško družbo asimilirani že stoletja in muslimani v Sloveniji, ki so sem prišli v begu pred vojno (torej ne nujno po lastni želji, posledično tudi asimilacija ni bila samoumevna) ter še precej nevarnejšo strujo neevropskih muslimanov, ki neopazno preplavljajo Slovenijo (zaenkrat predvsem Ljubljano, Jesenice in Velenje). Le ti so za razliko od sicer zelo slabo asimiliranih bosanskih muslimanov, še manj pripravljeni na asimilacijo, prihajajo iz popolnoma drugega idejnega in civilizacijskega področja, ter s seboj nosijo izredno radikalne (fundamentalne) poglede na islam oziroma njegov odnos do avtohtone vere in kulture. Potem pa imamo tu še tretjo skupino in sicer migrante, ki izhajajo iz enako radikalnih džihadističnih območij, ki so v Slovenijo prišli bodisi po socialno podporo, bodisi z namenom širjenja islama (ali oboje) – o čemer zdaj že brez sramu javno govori celo predstavnik islamske skupnosti v Sloveniji.

      Še en zanimiv statistični podatek: v Sloveniji je po odstotku prebivalstva skoraj enkrat več opredeljenih muslimanov kot na Hrvaškem – čeprav ima Hrvaška z Bosno svojo najdaljšo mejo, Slovenija pa niti enega samega metra. Ti to kaj pove?

  • pajot

   he,he,he….ti si pa res tećen dec…naštevaš same ex tipe. Mogoče jih je pa Janša dal na ex,kaj praviš,majmun?

  • Ashtar Sharan

   Bo katrski drek od tega sekreta dobil cegel za ceglom nazaj v gobec murš kamelo fukari

 • rubec

  Na kamen temeljac sta lopato vihtela srbjanski kriminalec in kobila po imenu bratušek. To omenjam zaradi tega da se ne pozabi da je šlo za lopato in ne za kramp kot trdijo nekateri.

  • RATATA

   Ma kobila po imenu bratušek je obenem tudi kramp, oba pa lapata ubožjomatr.

   • pajot

    To kobilo ima čez jernejček,mamin sinko

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  Ljubljančani in turisti bodo zgleda kmalu priča največji zapuščini županovanja Zorana Jankovića…. glasnega mukanja iz visokih minaretov.

 • Soave

  Molili bodo, g. Grabus ????

 • rubec

  Edina možna rešitev je da Orban kupi Bežigrad. S to kurčevo zgradbo itak ni vreden več kot jurja in to forintov ne evrov.

  • Nšo-či

   Ne zastopm zakaj Bežigrad a niso na Meko obrnjene Fužine?

   • Ashtar Sharan

    Bežigrad moste

 • rubec

  Kaj bo pa Grabus molil, da se mu ne prismodi jota al kaj. S tistim ekonom loncem na lubenici meni zgleda kot kuhar.

 • rubec

  Sem šel v sanjsko knjigo pogledat kaj pomeni če sanjaš da v tvoji domovini muslimančine zidajo džamijo. Zelo na kratko piše. Človek, nemudoma se preseli v tujino.

  • Nšo-či

   :) med Indijance ?

   • rubec

    med indijanke. nšo-či pravjo bukle.

    • Nšo-či

     Buklam ne gre ugovarjat. Posebej sanjskim.

  • Bozz

   In kaj boš tam? Včeraj poslušal Iraško kristjanko, ki je pobegnila iz Iraka že več let nazaj, ker so ji muslimani dol težili, da v Iraku ni mesta za njo, da naj gre v Evropo, kjer so ostali “neverniki”. Potem pa pove, da so z “begunskim” valom prišli ti isti muslimani sedaj v Avstrijo in ji sedaj težijo v Avstriji.

 • ludvig

  ….v Sarajevu je v sklopu džamije – Kulturni center “Kralj Fahd”, ki ima status diplomatsko-konzularnega predstavništva Saudijske Arabije. Eksteritorijalni status pomeni da nad kompleksom v katerem je sedež ambasade, konzulata, rezidenca ambasadorja in kulturni center, ki so povezani z ambasado domaća oblast nima kontrole…..

  • Ashtar Sharan

   Boli me kurc za Sarajevo tu je Lublana ne pa Sarajevo!

 • Bozz

  Bog bo kmalu naredil red po celem svetu. Vsa ta muslimanska puščavska mesta in države, ki so zelo odvisna od uvoza hrane, bodo kmalu pomrla od lakote. Ostalemu svetu (torej tudi Sloveniji) se ne bo pisalo nič bolje:

  https://news.nationalgeographic.com/news/2015/01/150113-mass-die-off-disease-animals-environment-science/

  http://strangesounds.org/2017/10/massive-die-offs-around-the-world-103-whales-in-brazil-multiple-thousands-of-fish-in-uruguay-paraguay-india-and-thailand.html

  Teh novic je kot listja, če veš kaj iskati. Tudi pri nas lahko vidimo vsako leto vedno večjo škodo na poljščinah. Letos je dolg mraz v pomlad, potem pa preobilno deževje zadnja dva meseca in močno sonce, toča, itd., zdesetkalo pridelek. Svetovni mediji molčijo (tudi iz prepperjev se ne delajo več norca), ker bi nastala panika, o tem poročajo samo neodvisni poročevalci novic:

  https://www.youtube.com/channel/UCI-Am0t4qQaP_Do9FwMWw3Q/videos

  Zato gre cena hrane gor kot je prerokovano. V Dnevniku smo že slišali kako nam je neslo v Sloveniji 40 ali več % žita, po ostalih državah ni nič bolje ali pa je še hujše:

  Razodetje 6
  6a In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: »Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po denariju…
  (1. denarij je takrat bil dnevna plača, kot je Vladar Jezus Kristus povedal v prilikah. Torej dnevna plača za en kruh, nekaj takega.)

  Luka 13
  5 Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi prav tako pokončani.

  4. jezdeci apokalipse so vidno na poti…

  • Smuk Palček

   Ali ste se kdaj spraševali, kakšna prihodnost čaka vas in vašo družino? Ali
   vam bo prinesla bogastvo ali propad, ljubezen ali osamljenost? Ali
   boste živeli dolgo ali pa se bo vaše življenje nepričakovano končalo?
   Ljudje o takšnih vprašanjih razglabljajo že tisočletja.
   Danes strokovnjaki opazujejo, kako se svet spreminja, in na podlagi tega
   sestavljajo napovedi za prihodnost. Mnoge njihove napovedi se
   uresničijo, toda druge se izjalovijo, in to popolnoma. Na primer: Leta
   1912 je Guglielmo Marconi, izumitelj brezžičnega telegrafa, napovedal:
   »Prihod brezžične dobe bo prinesel konec vojn.« Predstavnik glasbene
   založbe Decca je leta 1962 zavrnil glasbeno skupino Beatles, saj je
   menil, da so kitarske skupine tako ali tako na poti do izumrtja.
   Mnogi se, da bi izvedeli kaj glede prihodnosti, obračajo k nadnaravnemu.
   Nekateri nasvete iščejo pri astrologih; horoskop je v mnogih revijah in
   časopisih stalna rubrika. Drugi se posvetujejo z vedeževalci ali
   jasnovidci, ki trdijo, da prihodnost »berejo« iz tarot kart, številk ali
   dlani.
   V preteklosti so se nekateri, ker so želeli ugotoviti, kakšna bo
   prihodnost, šli posvetovat v preročišča, v katerih so svečeniki in
   svečenice prenašali informacije od božanstva, ki naj bi ga
   predstavljali. Znano je na primer, da je lidijski kralj Krez v delfsko
   preročišče v Grčiji poslal darilo velike vrednosti s prošnjo, naj mu
   povedo, kakšen bi bil izid, če bi se vojskoval s perzijskim kraljem
   Kirom. V preročišču so povedali, da bo, če bo šel v boj proti Kiru,
   uničil »velik imperij«. Krez je prepričan o zmagi krenil v napad, toda
   veliki imperij, ki je bil uničen, je bil njegov!
   Dvoumna napoved preročišča je bila brez vrednosti; izpolnitev je bila
   zagotovljena, ne glede na to, katera stran bi zmagala. Krez je drago
   plačal za napačne informacije, saj so mu prinesle nesrečo. Ali so tisti,
   ki se danes obračajo k priljubljenim metodam napovedovanja prihodnosti,
   kaj na boljšem?
   No, vaše napovedi so brezplačne, velja pa se zamisliti, sam pa dodajam naslednje, človeštvo je poguba za vse ostalo.

 • antimur

  Levaška drhal je pa zopet nema ob teh nezakonitih donacijah. Povsem drugače obravnavajo katolike ter sponašajo tiste cente, ki jih verniki darujejo cerkvi. Pa seveda ob kreditu, ki ga je vzela SDS za potrebe stranke. Takrat so pa kučanistični pizduni na veliko obračali svoje smrdljive gobce, čeprav je šlo za posojilo in to slovenski stranki, ne pritepenski golazni.

 • ljubinica

  35 milijonov ….
  Zakaj je treba graditi tako glomazno zadevo? S tujim denarjem?
  Jasno zakaj. Da se demonstrira MOC Islama.

  Istocasno ko z BV izginja krscanstvo.

 • xtc

  Take donacije iz tujine z zakonom in ustavo PREPOVEDAT,ali pa 90% obdavčiti.

  • BorisDe

   Prepovedati to invazijo morilske pedofil-verujoče sekte 100% in jih še kaznovati z visoko denarno kaznijo, porušiti in kasneje kot bi rekel Trump: “Rušenje bodo tudi oni plačali!” :D Tako bi moralo biti.

 • BorisDe

  “Gorenje projekt” se je spustilo v to sramotno dejanje jakovićOGLU koruptivne provizije, se vidi kakšno vodstvo je v takšnih podjetjih, ni jim mar za Slovence, raje podpirajo tujo invazivno pedofil-verujočo morilsko sekto, kot pa svojo lastno kulturo. Takšne firme, ki dopuščajo invazijo v naš prostor, bi tudi prepovedal.

 • 3x ceplen

  Niso se zavedali, da je treba plačat DDV ? To jim je pri nas že zelo prisvojena navada. Kaj pa davčna, jih kaj kontrolira? Ti muslimani vključno z Albanci si hvaležnost državi gostiteljici precej po svoje tolmači jo. Bureki, kebabi, sladoledi in ostali izdelki se odlično prodajajo v večini brez računov. Njihove ženske pa cele dneve krožijo med csd-ji, rdečim križem itd. in namesto, da bi državi kaj dali, nas imajo za norca, da mi še financiramo njihov razplod.

 • 3x ceplen

  Niso vedeli, da se pri nas plačuje DDV. Koga imajo za norca? Edino pravilno bi bilo, da bi jim davčna to zgradbo zdaj zarubila in preuredila v kaj bolj koristnega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!