Islamska skupnost v RS slovenskim podjetjem izdaja “halal certifikate” v arabščini in angleščini, o slovenščini ne duha ne sluha

Je izdajanje takšnih certifikatov slovenskim podjetjem sploh dovoljeno, če niso v slovenščini, ki je uradni jezik v Republiki Sloveniji? Foto: Twitter.

Muslimani v skladu s svojo vero ne smejo uživati alkohola in svinjine, prav tako pa tudi ne jedi brez oznake halal. Pri slednjih gre za tiste jedi, ki vsebujejo svinjino oziroma kri. Zaradi splošnega spodbujanja islama se je delež prehrambenih izdelkov z oznako halal v zadnjem času povečal tudi v Sloveniji. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji podjetjem v slovenski prehrambeni industriji, ki zadostujejo standardom, izdaja tudi halal certifikate. V zadnjem času na družbenih omrežjih med drugim buri duhove halal certifikat Tovarne olj Gea, ki je napisan v angleščini, deloma pa tudi v arabščini.

Beseda halal izhaja iz arabskega jezika in pomeni dovoljeno oziroma čisto. Nanaša se na živila, vedenje, komunikacijo in oblačila, ki so v skladu z islamskim pravom dovoljeni oziroma dopuščeni. Hrano, ki predstavlja njeno nasprotje, pa imenujejo haram. Muslimanom sicer vera narekuje, da v primeru, ko v okolju, kjer živijo, ni mogoče najti hrane halal, lahko jedo tudi drugo hrano, da bi s tem preprečili smrt kot posledico stradanja. V naši družbi torej realno gledano ni potrebe po tem, da bi uvajali nekakšno “halal kulturo”, kar pa se vseeno dogaja. Glede na splošno popularizacijo in spodbujanje islama je namreč delež prehrambenih izdelkov z oznako halal vse večji tudi v slovenskih trgovinah. Ob tem je vedno bolj razširjeno izdajanje halal certifikatov podjetjem v slovenski prehrambeni industriji s strani Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Burni odzivi na halal certifikat Tovarni olj Gea
V zadnjem času je bil na družbenih omrežjih veliko pozornosti deležen zlasti halal certifikat, ki ga je imam Islamske skupnosti Republike Slovenije Ibrahim Malanović izdal Tovarni olj Gea iz Slovenske Bistrice. V njem je namreč potrdilo, da izdelki omenjene tovarne ne vsebujejo primesi, ki jih prepoveduje islam, zapisano v angleščini, del certifikata pa je napisan tudi v arabščini. Glede na to, da angleščina in arabščina nista uradna jezika Republike Slovenije, se nekateri uporabniki na družbenem omrežju Twitter sprašujejo, ali je tak dokument sploh veljaven in dopusten.

Ušajeva in Podobnik: certifikat v angleščini ni primeren za slovenski trg
Za več informacij v povezavi s halal certifikatom, ki ga je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji podelila Tovarni olj Gea, smo se obrnili na priznana odvetnika Lucijo Šikovec Ušaj in Žigo Podobnika. Ušajeva je zatrdila, da tak dokument za območje Republike Slovenije ni primeren, kar je podkrepila z naslednjimi besedami: “2. člen zakona o varstvu potrošnikov določa, da mora podjetje s potrošniki poslovati v slovenskem jeziku.” Podobnega mnenja je bil tudi Podobnik, ki je poudaril, da je jezik pisave v omenjenem certifikatu sporen v primeru, da je ta namenjen slovenskim potrošnikom: “Za slovenske potrošnike bi morala biti deklaracija v slovenščini /…/ če bi bil tak certifikat označen na olju, ki je namenjen slovenskemu trgu, potem bi moral biti pisan v slovenščini.” Obenem je Podobnik poudaril, da v primeru, da je bil certifikat izdan za potrebe tujine, tuj jezik, v katerem je pisan, ni sporen: “Če je tak certifikat namenjen tujini, je logično, da ni pisan v slovenščini, ker takega certifikata potem nihče v tujini ne bi razumel.” Sam sicer meni, da je certifikat “namenjen tujim trgom in da z njim Islamska skupnost v Sloveniji za muslimanske trge po svetu potrjuje, da je proizvodnja olja v slovenski tovarni Gea skladna s halalom.

Lucija Šikovec Ušaj in Žiga Podobnik (Foto: družbena omrežja)

Halal certifikat imajo številna podjetja in celo hoteli
Poleg Tovarne olj Gea imajo sicer halal certifikat tudi številna druga podjetja v prehrambeni industriji. Med njimi so Žito, MP ALPE, Perutnina Ptuj, Pivka perutninarstvo, Celjske mesnine, Hiša začimb, Podravka, Pekarna Pečjak, Mesnine dežele Kranjske, Panvita, Agromerkur, Kras, Revita, Krašcommerce, Pomurske mlekarne, prehrambna industrija Vindija in Costella. Halal certifikat, ki potrjuje ustreznost mesa in mesnih izdelkov, namenjenih za uživanje, je bil podeljen tudi naslednjim klavnicam: Agromerkurju, Celjskim mesninam, Krasu, Pivki Perutninarstvu in Perutnini Ptuj. Tudi sicer je na policah slovenskih trgovin možno najti številne izdelke z oznako halal, halal certifikate pa imajo celo nekateri slovenski hoteli, med drugim Habakuk v Mariboru, Terme Krka v Dolenjskih Toplicah, Thermana Laško, Grand Hotel Union v Ljubljani, Hotel Aleksander v Rogaški Slatini in Hotel Betnava v Mariboru.

Halal certifikat Tovarne olj Gea (Foto: Twitter)

Vprašanje o namenu halal certifikatov smo poslali tudi Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji. Ob tem smo jih povprašali še, ali je halal certifikat, ki je bil izdan Tovarni olj Gea, namenjen le tujim trgom ali tudi slovenskemu. Na njihove odgovore še čakamo.

M. D.

 • antimur

  Edino zdravilo proti muslimanom je, da jih razženemo kot jih je Jan Sobieski izpred Dunaja leta 1683. Menim, da smo tik pred tem, prej ne bo miru, ta primitivna golazen ne spada v razvito in normalno okolje.

  • Lewgd

   Smo še daleč pred tem, sploh če bo Evropa še naprej spala sen pravičnika. Lahko pa se zgodi prav nasprotno

   • antimur

    Ne obupaj, če se ne bo zganil Janša, se bo kdo drug, pa ne mislim Šiškota in njegove Varde, oni delujejo v korist zločinca Kučana.

    • mona lisa

     Upam

  • cosmosjasnovidec

   Seveda ne,ker spada naravnost v mrliške kramatorije.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

  • Novakec1

   Kje pa je to razvito normalno okolje? V €U sigurno ne več

 • Mirko

  Klavnicam Agromerkurju, Celjskim mesninam, Krasu, Pivki Perutninarstvu in Perutnini Ptuj mora inšpekcija TAKOJ izdati prepoved poslovanja, saj koljejo v nasprotju s slovenskimi zakoni. Svojim partnerjem pa bom poslal spisek hotelov v Sloveniji ki imajo halal certifikate kot so Habakuk v Mariboru, Terme Krka v Dolenjskih Toplicah, Thermana Laško, Grand Hotel Union v Ljubljani, Hotel Aleksander v Rogaški Slatini in Hotel Betnava v Mariboru, če želijo svoj čas prebivanja v SLO bivti v takih hotelih.

  • Steiermark

   Tem halalovcem bi morali nuditi udobje v hotelu, ki bi bil zelo blizu njihovemu halalrstvu, npr. bivanje v Barbara rovu – ker kot izgleda, če je po izjavah halalskih rito….pičnikov “dovolj prostora za nas”, torej tudi za njih – halalce…..

  • cosmosjasnovidec

   +++++++++
   Seznaniti jih tudi z bojkrotom njihovih izdelkov ter obiska nakupovalnih centrov.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • xtc

  Halal?
  To nima kaj iskat v EU-vsi ki imajo te certifikate v posesti takoj pred inšpekcije ali preklic inodstop ali zaprtje firmeali prepoved poslovanja znotraj EU in ZDA.

  • Občasni Komentator

   kar povej jim xtc….vse to jim povej….tebe čakajo s komentarji in pobudami

   • xtc

    Glej Kitajci ne glede kaki so že urejajo zadeve malce so nadgradil Adi zadevo in baje deluje-sicer pa levi ste bolj z njimi pobaraj,kako to urejajo.

 • Stric iz ozadja

  “smo se obrnili na priznana odvetnika Lucijo Šikovec Ušaj”

  Pred parimi meseci, preden ste ji skenslali kolumno?

  • xtc

   A bereš bebo pravila?
   Itaq,prehudo za mentalno okvarjene.

   • Stric iz ozadja

    Mislim, glede na to kako jo razganja po tviterju, dvomim da je se pripravljena govoriti za Novo24TV.

    • xtc

     Ne vem kaj bi rad povedal bebček?

     • Stric iz ozadja

      Sem popravil.

     • Slovenka

      Mimogrede, Brščič in Ušajka sta spet na sceni, beri: jokata v Reporterju, in seveda je Janša kriv za neuspeh DOM-a. Klasika.

 • xtc

  takole realno;ko bo tudi svinjska mast in svinjina Halal bo ta certifikat v EU,če to ni mogoče je treba zadevo PREPOVEDAT V CELI EU-komur ne paše-IThere s the long way to home.

 • xtc

  Dajmo razumet realno-tukaj je Evropa ne Afrika še manj Azija-kdor ne zmore osnov EU civilizacije z islamom,anarholiberali in vseh vrst socialisti naj odidejo v Afriko in Azijo.

 • centurion

  Odgnat ves halal-musli gnoj iz Slovenije v pizdo materno.
  Dolfetove metode vedno bolj razumem.
  In podpiram.

 • xtc

  Samo takole realno in “fair and squair” če jaz v muslimanski državi nimam pravice zahtevat svinjskega šnicla(iz spoštovanja do domačinov) tudi oni nimajo tu pravic zahtevat halal iz spoštovanja do domačih torej ni sovraštva le vzajemno spoštovanje ali pa ODIDI in OD J***

  • cosmosjasnovidec

   Pravice nimajo zahtevati ničesar,ker je to pritepena škodljiva muslimanska okužena golazen.
   So namreč navadni prenašalci kužnih neozdravljivih bolezni z katerimi so okuženi ravno zaradi tega ker prasci žerejo vso svinjarijo.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

   • Zgornji

    AAAMEEENNN !!! ! !!!

  • samotoje

   Fair and square . Res je.

  • Igor Kavalar

   Tocno! Do takrat pa bojkotiramo vse izdelke in storitve iz seznama!

  • Novakec1

   Ti šnicla kmal v slolandiji ne boš dobil, pa večina sloovc tud ne.

 • Občasni Komentator

  če to prodaja slovenske izdelke na arabskih trgih oz. na trgih, kjer ta certifikat nekaj pomeni, potem tu ni nič spornega. Tako pač je v kapitalizmu, saj povpraševanje narekuje ponudbo. Sicer oznaka halal ne pomeni tudi obrednega klanja živali kot sporoča Mirko. Gre zgolj za odsotnost svinjine v izdelkih. Se pa nažalost dogaja protiustavna praksa obrednega klanja na individualnem nivoju.

  • xtc

   Ne vem potem kaj išče “halal na EU izdelkih ?
   Hebe se meni za robo k,ki gre v izvoz-razen e ne krši pravil ravanja z živalim,Halal pa na EU trgu nima kaj početoz. bi moral biti prepovedan zaradi enakopravnosti-saj gre za deljenje,komur pač ne paše pač odide.
   Zagotovo pa ne odhajajo inžinerji,astrofiziki in doktorji različnih poklicev,ti se asimilirajo.

   • Občasni Komentator

    škoda, da nisi kandidiral za evro poslanca…vse to bi jim lahko povedal…xtcjeva beseda v božja ušesa, da ne bi kdo v mislih, besedah ali bognedaj dejanjih

  • cosmosjasnovidec

   Vsak halal mesni izdelek je način obrednega krutega mučeniškega klanja živali,ker ta muslimanska golazen zahteva,da mora v njem ostati čimveč sesedene krvi.
   To jim pa uspeva tako da živalim počasi izpuščajo kri in jih pri tem še mučijo,da dobijo nekakšne šoke,strese itd. (se ne spomnim več točno) kateri preprečujejo prehitro iztekanje krvi.
   Nekako kot primer,če si nekdo odreže prst mu zaradi šoka kar dolgo ne priteče kri.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

  • Mirko

   če to prodaja slovenske izdelke na arabskih trgih oz. na trgih, kjer ta certifikat nekaj pomeni, potem tu ni nič spornega.

   Sporen je način obrednega klanja za halal mesne izdelke. Po slovenskem pravu ne smejo klati brez omamljanja, kar pomeni, da taka oblika z omamljanjem ne more biti halal. Če pa so izdali halal certifikat je bil prisoten imam, ki je videl, da žival niso omamili, torej gre za protizakonit zakol, ki bi ga imam kot predstavnik verske skunosti moral prijaviti, ne pa izdati certifikat, torej je tudi imam sokriv kršitve zakona. In v pravni državi gre kršitelj zakona pred sodišče, tudi če samo gleda kršitev zakona in je ne prijavi. In v Sloveniji morajo zakoni veljati za vse enako, kdor se s slovenskimi zakoni ne strinja naj odide kamor si želi in kjer bo lahko imel vse pravice po njihovih zakonih.

   • Občasni Komentator

    halal certifikat ni povezan s tem o čemer pišeš. Obredno klanje ni dopustno in je protiustavno. Pozanimaj se malo preden mi nakladaš z dolgimi posti.

 • Antonius

  Šerijatarstvo in halal sta samo posledica nespametnih odločitev na volitvah.
  Veleizdajalčevim cela Slovenija z njeno kulturo vred dol visi, volivci pa Kučanove kleptomane že non stop 23 let volijo.
  Žal Slovenci še vedno nočejo skapirati, da je veleizdajalčev izvoljeni vladni podpuri zgolj orodje globoke države, ki jim drži štango, da slovensko bogastvo brezskrbno kradejo.
  Šerijatarji in halal jim načrtno imenitno pomagata, da se očem skrito lahko igrajo v živo, svoj monopoli kriminal.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++++
   jaz sem vse početje v LJ.
   Lepo bi se bilo kaj videti.
   Na portalu “SLOVENIANA” so vsi moji podatki. L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  • VERZIFIKATOR

   Georg Ibn al Orwel

   ALAL NA ŽIVALSKI FARMI

   »Alal,« na živalski farmi,
   nova je izšla odredba,
   orwelovska spet naredba,
   je ukaz o alal-sarmi.

   Alal-sarma se pripravlja
   le tako, da enim všečna
   je in da prihodnost večna
   se z receptom zagotavlja.

   »Alal«, se iz stolpa sliši,
   zdrava vsa je perutnina,
   je zaklana kot svinjina,
   nje meso iz sivih miši.

   »Alal,« vlada odgovarja,
   »vse je, bratje, po predpisih,
   si oglejte na napisih,
   alal dobro zaudarja.

   »Alal«, je pozdrav predpisan,
   že na daleč te pozdravlja,
   zmaga zdavja se proslavlja,
   znak z rdečo je narisan.

   Gre pa skratka za idejo,
   ki ni nič avtoritarna,
   ampak čisto sanitarna:
   prasci svojih da ne žrejo.

 • skorpijon93

  nagnat VSE muslimane pa njihove kaprice ! prokleta banda pa vsi izdajalci zraven , naši dedje so se borili proti temu ! zato pa pri nas skorajda ni bilo muslimanov podobno kot v višegrajskih državah, po zadnjih podatkih pa jih je 3,6 %, kar je še vedno manj kot na zahodu

  jebem vam pas matr !

 • cosmosjasnovidec

  Taka podjetja ter trgovine v katerih se nahaja taka halal svinjarija ter podobni izdelki je potrebno bojkotirati pa naj v njo hodi le ta muslimanska nesnažna golazen.
  Ti muslimanski prašiči žrejo samo neke take ogabne zadeve zato pa so vsi zaraženi ter okuženi z neštetimi virusi z katerimi so že okužili tričetrt Slovenije.
  Garje,sifilis,grintavost,picejzli,črne koze,ošpice itd. predvsem,ker se nesnage umazane ne operejo se v Sloveniji niso pojavljale dokler se v njo ni prislinila begunska migrantska bosanđerovska ter ostala muslimanska nesnaga z šiptarsko vred katera bi se morala stirati ven na lep ali grob način z batinami in to čimprej.
  Meni muslimanski smrdljivec naj ne hodi niti v bližino,ker mu bom zaradi smradu polomil vse kosti ter dal po buči njegov halal.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • skorpijon93

  višegrajske države si NE uvažajo muslimanov zato pa jih je manj kot 0,2 % delež prebivalstva, na hrvaškem 1,6 % delež

 • skorpijon93

  a se v Sloveniji prilagajajo hoteli, proizvajalci na tujerodno kulturo s kateri nimamo NIČ skupnega in nikoli nismo imeli, ta kultura je invazivna, nekompatibilna in neavtohtona na Slovenskih tleh, še v jugoslaviji tega NI BILO !

  • Steiermarkt

   Zivel marsal Tito, on bi preko noci uredil zadeve.

 • RATATA

  Bolj slabi so na slovenskem partizani gospodarji!
  Vse so zafukal! Nobenga ponosa, popolnoma vse razprodano in podarjeno za osebne koristi posameznikov, ki ostalim revčkom delijo privilegije z zapufavanjem teh istih in nas vseh, bebci pa kot bebci zadovoljno tiho!
  Jebemvasuustaškrbava gnusobe garjave lewuharske elgebitovske refugiwelkomerske!

  • Steiermarkt

   Odkar je umrl Josip Broz gre vse v maloro…

   • RATATA

    Saj še ni umr!

    • Steiermarkt

     Vecno bo zivel v nasih srcih, ampak to ni dovolj.
     Moral bi ziveti na Dedinjah in ukazovati temu shizofrenemu folku ki sam sebi koplje grob.

 • skorpijon93

  namlatit VSE direktorje teh firm ki so to dovolili, prekleta gamad izdajalska slovenska, skurite se !

 • Miki Miška

  kakšen halal ..???!!!!

 • RATATA

  Jaz si ga grem ta moment obrezat!

  • slosin

   bolš bi blo, da ga greš komu odrezat…

  • Ana Job

   Nič ga ne boš sral!!!

 • skorpijon93

  v 10,6 milijonski Češki živi po uradnih podatkih iz leta 2016 35.000 muslimanov ali manj kot 0,2 % delež prebivalstva, v Sloveniji živi 3,6 % delež muslijev, džamij z minareti na češkem NI ! NISO sprejeli muslimanskih migrantov za azil ! poglejte kaj gradijo v ljubljani, nekaj česar NIKOLI ni bilo ! tako kot češka tudi slovenija NI ciljna za muslimane, v Sloveniji ima 664 oseb iz bližnega vzhoda odobren azil , ne vem kaj počno tukaj ?! naj gredo v nemčijo

 • skorpijon93

  tebe pa dejstva res ne zanimajo ane ?

 • Stajerka

  ….jaz pa nočem halal, zato ne bom več uporabljala gea produktov….

 • Steiermarkt

  Islamska skupnost v RS slovenskim podjetjem izdaja “halal certifikate” v arabščini in angleščini, o slovenščini ne duha ne sluha
  JA MUSLIJI SO OCITNO POGRUNTAL DA SO SLOVENCELJNI RADI HLAPCKI TAM KJER BI MORALI BITI GOSPODARJI (V SLOVENIJI)..

 • Slavi

  Koliko pa računajo?

 • xtc

  Samo še eno logično vprašanje a je na teh certifikatih tudi žig Zokija ,da so tudi izdelki certifikatno prijazni do LGTBQ?

 • Van Der Waals

  PRIPRAVE ZA MASOVNO ZAMENJAVO PREBIVALSTVA EVROPE!!!

 • mona lisa

  Kakšen halal bedaki. Smo v Sloveniji in tu halal ne obstaja. Ritolizniška podjetja ki si zagotovijo halal certifikat. Bolno do skrajnosti. kako dolgo še bomo Slovenci in nasploh Evropejci lizali riti tej muslimanski drhali. Tako dolgo da bo prepozno.

 • Dragan Krstič

  Da muslimani ne smejo uživati svinjine je popolnoma pravilno saj kanibalizem je zelo zavrženo dejanje.

 • Dragan Krstič

  Sicer pa, mladina začnite se učiti arabščine in v roke vzemite koran. Očitno vam bo prav prišlo to znanje.

 • Artur
 • sloustava

  Manjsina nad vecino! Bravo slovenski debil, volivec! Delas genocid nad jezikom, narodom, zanamci. Mi, ki na to opozarjamo, smo pa, kaj…? Fasisti? Sovrazni govorci po Ceferinovo? Po Kucanovo, zreli za likvidacijo?

 • Andrej

  Navsezadnje je res, da muslimani povsod, kjer se pojavijo, delajo za uveljavitev islama. Mi pa ne delamo nič za ohranitev naših lastnih vrednot. Ker jih nimamo. Tako preprosto je to.

 • Nata

  Si ne morem kaj, da ne bi. . . . .
  https://www.youtube.com/watch?v=I8P80A8vy9I

 • Steiermarkt

  …”Islamska skupnost v RS slovenskim podjetjem izdaja “halal certifikate” v arabščini in angleščini, o slovenščini ne duha ne sluha”…
  Zakaj Slovencem ki zive v Sloveniji tako radi ukazujejo in pamet solijo tujci (Joveva, Popovic, Jankovic, Pašić Bišić in tako naprej)
  ZATO KER SE JIM VI TAKO NAIVNO PUSTITE JEBAT V GLAVO… Celo sami jih vzpodbujate da vas jebejo. Ce tujci se ne vedo da so na Slovenskem oni gospodar jim to poveste vi. Zato da si ne bi mislili da niste “dobri” ljudje.
  Pamet Slovencev ki zive v Sloveniji je napacno programirana, namesto da bi se pocutili gospodarje se pocutite hlapce. Ponizne hlapcice ki se trudijo da bi jih imeli drugi radi. In kot ponizni hlapcici tudi – zato da bi tujcu zlezli v rit – znate udariti po drugih Slovencih.
  SKRATKA, SAMI STE SI KRIVI DA STE NAJMANJ VREDNI PRAV V SLOVENIJI.

 • Zgornji

  Gea = geya …. Žal so se tudi tam Pekpokvarili !!! ! !!!

 • RATATA

  Sem zamejal oovčetino za navadno Gavrilovičko, ker se mi ovčetina gabi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!