Italija zaradi povečane nevarnosti terorizma podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Datum:

Italija je za pet mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. Novico je sporočil italijanski minister za notranje zadeve Matteo Piantedosi. Ukrep bo pričel veljati v petek, razlog za podaljšanje pa je povečana nevarnost terorizma. 

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je obenem še sporočil, da je Italija glede svoje namere že poinformirala Evropsko komisijo in članice EU, nadzor pa bo še naprej takšen, da bo čim manj oviral čezmejni promet ter čezmejni prehod dobrin. Piantedosi: “Še vedno obstaja povečano tveganje infiltracije teroristov med migrante, ki nezakonito vstopijo v Italijo, pri čemer je dejstvo, da največ ljudi, ki pridejo po balkanski poti, prečka kopensko mejo s Slovenijo,” poroča STA.

Italija je začasni obmejni nadzor s Slovenijo sicer uvedla 21. oktobra, sočasno pa ga je uvedla tudi Slovenija na hrvaški in madžarski meji, že decembra pa podaljšala do 22. junija ter kot razlog prav tako navedla nevarnost terorizma. Italijanski minister je na srečanju s slovenskim in hrvaškim kolegom Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem v torek v Buzetu dejal, da so njihovi obmejni organi po vnovični uvedbi nadzora preverili 160 tisoč oseb in 96 tisoč vozil ter odkrili 1600 ilegalcev, 900 ljudem pa zavrnili vstop v državo.

Nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj (Foto: STA)

Nerazumna politika “odprtih meja” je drastično povečala števil ilegalcev
Bivši generalni direktor policije Anton Olaj: “Pričakovano. Zaradi nerazumne vabljive slovenske politike “odprtih meja” je prišlo v letu 2023 do drastičnega povečanje ilegalnih vdorov tujcev v Slovenijo, ki kasneje skoraj vsi takoj zlorabijo azilni postopek in ilegalno prečkajo mejo z Italijo.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...