Ivan Simič pometel z očitki Slaka glede obiska Bavčarja: “Tako lahko govori samo nekdo, ki ne pozna postopkov za odpis dolgov!”

Vršilec dolžnosti direktorja Finančne uprave RS Ivan Simič in voditelj 24ur Zvečer Uroš Slak (Foto: Zajetje zaslona 24ur)

Predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo in vršilec dolžnosti direktorja Finančne uprave Republike Slovenije Ivan Simič je v oddaji 24ur pojasnil, zakaj so ga obiskali številni znani obrazi. Na 24ur pa so najbolj kritični do obiska Igorja Bavčarja. “Do mene ima dostop vsak davčni zavezanec v RS, Bavčar ni nobena izjema. Poklical me je in sprejel sem ga. Zahteval sem, da je obisk evidentiran, tako kot vsak drug, zato ni tukaj nobenih nepravilnosti, vse je bilo transparentno,” je Simič pojasnil Urošu Slaku v oddaji 24ur. Pri tem je še opozoril, da Bavčarju v nobenem primeru ne more odpisati dolga, razen če bi minilo deset let in bi dolg zastaral. 

Mag. Ivan Simič je pred kratkim postal vršilec dolžnosti direktorja Finančne uprave Republike Slovenije. Slednji je bil javnosti bolj znan po predlogih o nižji obdavčitvi in debirokratizaciji poslovanja, kar deloma kasneje ni bilo sprejeto zaradi nasprotovanja sindikatov višjim plačam, ki bi jih prinesle nižje obdavčitve. Kot kaže pa ima 24ur Simiča pod drobnogledom, saj tokrat izpostavljajo, kdo vse ga je obiskal. Ugotovili so, da so Simiča obiskali že državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, Franc Kangler, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi Boštjan Lindav, poslanka SDS Romana Tomc in veliko članov Simičeve vladne posvetovalne skupine.

Slednji pa mu najbolj očitajo obiska Igorja Bavčarja, ki pa naj bi še vedno bil dolžnik Finančni upravi. “Do mene ima dostop vsak davčni zavezanec v RS, Bavčar ni nobena izjema. Poklical me je in sprejel sem ga. Zahteval sem, da je obisk evidentiran, tako kot vsak drug, zato ni tukaj nobenih nepravilnosti, vse je bilo transparentno,” je Simič pojasnil Urošu Slaku v oddaji 24ur. Medtem ko slednji iz tega želijo kuhati afero je Simič nalil čistega vina Slaku in povedal, da če bi želel kaj skrivati, bi se z Bavčarjem dobil kjerkoli, a to ni storil, ker sam podpira transparentnost.  “Pogovarjala sva se normalne zadeve. Njegov davčni dolg je nemogoče odpisati, razen če bi ta zastaral  ta rok je deset let. Nihče mu ne bo odpisal dolga, ta zadeva dviguje preveč prahu. Z njim sem se dobil transparentno. Če bi se želel skrivati, bi se dobil na skrivaj, ampak tega nisem želel.”

Foto: STA

Bavčar naj bi Finančni upravi dolgoval 1,5 milijona evrov, Slaku pa se zdi sporno, da ga obiskuje nekdo, ki je bil obsojen, je davčni dolžnik in v davčnem sporu z Finančno upravo. Simič poudarja, da v tem ni nič spornega, saj je dolžen na pogovor sprejeti vsakogar. “To si lahko vsak razlaga, kot si hoče. K meni večinoma prihajajo takšni, ki imajo davčne dolgove ali davčne preglede in se želijo pogovoriti. Kot vršilec dolžnosti Finančne uprave sem dolžan sprejeti vsakega davkoplačevalca. Zadev ne morem rešiti, saj so običajno že v postopkih, pri pogovorih so prisotni tudi moji sodelavci. Davčnim dolžnikom večinoma že pogovor zelo pomaga.”

Pogoji za odpis dolga so tako strogi, da se jih ne da kar tako odpisati
Slak je tudi namignil, da bi lahko Bavčar pri njemu lobiral zaradi svojih dolgov, da bi lahko prejel boljšo obravnavo na finančni upravi. Simič na to odgovarja, da so postopki za odpis dolga tako strogi, da se jih ne da kar tako odpisati. “Tako lahko razmišlja samo nekdo, ki ne pozna postopkov za odpis,” je dejal. O vsebini pogovora ni želel govoriti, saj so slednji zasebne narave, prav tako pa svojih pogovorov ne deli z nikomer. “Z vsakim se pogovarjam in ga poslušam. Vsega skupaj sem sprejel od 150 do 200 davčnih zavezancev in še več jih bom. Ne želim jih pustiti na cedilu, zato se bomo z njimi pogovarjali.”

Foto: FURS

Simič je prav tako zavrnil navedbe, da naj bi želel, da nekdanjega direktorja kriminalistične policije Boštjana Lindava iz Policije premestijo na Furs: “Bil je pri meni na pogovoru. Gre za zanimivega človeka, imava skupno področje, razgovor je bil zanimiv in lepo sva se razšla. O njem lahko povem samo pozitivne stvari.” Zatrdil je, da se o tem ni pogovarjal niti s Kanglerjem, je pa pojasnil vsebino pogovora z Romano Tomc, saj ga je slednja obiskala za pogovor o ponastavitvi postopkov v okviru strateškega sveta za socialno politiko, katerega predsednica je. “Z Romano Tomc pa sva se pogovarjala o tem, kako poenostaviti določene postopke v zvezi s socialnimi transferji, kako jih digitalizirati in vzpostaviti nadzor nad njimi,” je še razkril.

Z ekipo ne želi ponavljati napak, ki jih je v preteklosti naredil Furs
Simič pa je z nastopom funkcije ustanovil tudi posvetovalno skupino, s katero bi sistematično reševal zadeve na posameznih področjih, v to skupino pa je sprejel tudi dva nekdanja ustavna sodnika, ki imata na tem področju veliko izkušenj. “Kajti v preteklosti je Finančna uprava storila veliko napak, kar je stalo veliko živcev davčnih zavezancev, mnogim so rubili premoženje, danes pa finančna uprava vrača z zamudnimi obrestmi, ki so dokaj visoke,” je pojasnil in dejal, da takšnih stvari kot vršilec dolžnosti ne bo več dopuščal.

Sara Rančigaj