fbpx

Fabrika medijskih smeti in novinarskih predpražnikov

Medijsko-smetarski tajkun Martin Odlazek. (FOTO: Montaža Demokracija, iStock)

Največja koncentracija medijev v slovenskem prostoru je povezana s smetarsko-medijskim tajkunom Martinom Odlazkom, človekom, ki je bila pravnomočno obsojen zaradi izkoriščanja invalidov. Odlazek skupaj s svojimi družinskimi člani obvladuje več kot 60 različnih medijev v državi, kar po zakonu ni dovoljeno. Odlazek s prevzemi medijev in z drobljenjem poslovanja nadaljuje, ustanavlja pa tudi nove družbe in najverjetneje med njimi tudi prenaša dejavnosti. Odlazkova hobotnica se namreč nenehno spreminja, širi in je vse bolj razvejena, da ji je teže slediti.

Parlamentarni odbor za kulturo je oktobra sprejel sklep, naj pristojni organi, zlasti Finančna uprava RS (Furs), podrobno preverijo vse Odlazkove medijske nakupe in prodaje v zadnjih petih letih. Poslanski skupini SDS in SMC sta septembra vložili zahtevo za sklic seje odbora za kulturo o lastništvu medijev v Sloveniji in koncentraciji medijskega prostora. Ocenili so, da pristojni organi ne delujejo v skladu z zakonodajo in zadeve ne problematizirajo, saj sicer do koncentracije ne bi prišlo. Dvomljivi so tudi nakupi deležev, zato so sprejeli sklep, naj vse skupaj preveri Furs. Poslanci iz vrst KUL (SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani) so takšnemu sklepu pričakovano nasprotovali (predsednica odbora Violeta Tomić iz Levice je sejo celo zapustila).

Več Odlazkovih stebrov
Odlazek deluje prek več stebrov: medijskega, smetarskega ter tiskanja revij in časnikov. Vse to obvladuje prek krovnega podjetja Eurofit, v katerem je 44-odstotni lastnik, preostalo lastništvo pa je razpršeno med njegovih sedem otrok, ki jih ima s tremi nekdanjimi ženami. Najmlajša lastnica imperija ima komaj osem let. Odlazek precej časa preživi v Škocjanu na Dolenjskem, kjer je kupil in preuredil nekdanjo graščino. Domačini pa pravijo, da si zelo prizadeva, da bi na sosednjem pobočju uredil zbiralnico in sežigalnico odpadkov. Ker v času te vlade ne dobi dovoljenja za to, nasprotovala naj bi ji tudi občina, Odlazek prek svojih medijev z vsemi topovi napada vlado. Upa, da bo ta padla in bo svoje načrte pod novo, levo vlado lahko uresničil.

Smeti so ključne za dobiček, ki ga dosega Odlazek na tem področju, z njim pa financira medije, ki napadajo vlado. V zadnjih mesecih pa je imperij izgubil že več velikih poslov za sortiranje odpadkov. Pri tem je nosilno podjetje Recikel. Zaradi nove okoljske zakonodaje pa Odlazkovim grozi izguba še drugih poslov. To pa pomeni, da bo prekinjen denarni tok nekaj milijonov evrov, ki je zdaj ključen za financiranje celotne skupine, vključno z mediji, kjer prevladuje Media24.

Tajkun Martin Odlazek, ki monopolizira slovenski medijski prostor. (Foto: STA / montaža Demokracija)

Kazenske ovadbe DUTB
Največje podjetje v skupini Media24 je podjetje Salamon, ki ga Odlazkovi obvladujejo prek družinskega podjetja Eurofit. Pomemben del lastništva podjetja Salamon, in sicer 45,39 odstotka, je bil pred leti zaradi propada tiskarne Krater prenesen na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), v posredno lastništvo vseh državljanov in državljank. DUTB pod novim vodstvom je nato spomladi letos vložil več kazenskih ovadb proti sodelavcem in članom družine Martina Odlazka.

Javnosti je manj znano, da so leve vlade z javnim denarjem reševale Odlazkov imperij prek DUTB, ki je odkupila lastniške deleže nekaterih zadolženih Odlazkovih podjetij v višini 17 milijonov evrov.

Ena najbolj znanih očitnih kršitev Salomona pa je, da so zaposleni v njem večinoma prijavljeni kot invalidi. Med drugim so tudi zaposleni v reviji Reporter zaposleni kot invalidi v enem od Odlazkovih podjetij. Slednjemu pa zaradi novinarsko-uredniškega udinjanja interesom globoke države vztrajno upada število naročnikov in branost.

Ob tem spomnimo še na afero nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak (SD), ko so uradniki pod njenim vodstvom podelili milijonske subvencije za zaposlovanje invalidov Odlazkovim družbam. Končalo se je tako, da je Odlazek subvencije pobral, invalide pa odpustil. Sodeč po javno dostopnih podatkih na Erarju je za to prejel okoli 30 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Anja Kopač Mrak (Foto: Daniel Novakovic/STA)

Medijski steber
Odlazek že vrsto let svoj medijski imperij gradi na združevanju dejavnosti tiska, radia in televizije. Je lastnik Dolenjskega lista in v okviru tega tudi spletnega portala Lokalno.si. Kupil je Primorske novice in Večer, revijo Reporter, hkrati je lastnik številnih drugih revij in radijskih postaj. Odlazkova skupina Media24 je zrasla iz Salomonovega oglasnika, ki je bil kmalu po osamosvojitvi ključna platforma za izmenjavo blaga in dobrin. Skupina Media24 ima v porfelju tudi podjetje Veseljak TV, ki ima TV Veseljak.

Salomon je tudi največji posamični (tretjinski) lastnik podjetja RGL, ki predstavlja radijski steber v skupini Media24. RGL je v medijskem razvidu vpisan kot izdajatelj številnih radijskih postaj, med katerimi so ključne blagovne znamke Aktual, Veseljak, RGL in Salomon. S skupino Media24 je povezano še podjetje Infonet, nekoč konkurenčni izdajatelj komercialnih radijskih postaj, ki jih trži pod blagovno znamko Radia 1. Radijske postaje sicer niso vse del skupne ponudbe Media24, a je iz javno dostopnih virov razvidno, da je v Infonetu lastniško udeležen Salomon.

Foto: Zajetje zaslona

Ključna družba Media24
V skupini Media24 je ključna družba Svet24, ki ga obvladuje Alena Nardini, nekdanja žena Martina Odlazka. Gre za izdajatelja dnevnega splošno-informativnega časopisa Svet24 in lastnika podjetja Media Partner, ki poleg Salomona prav tako izdaja več revij. Najbolj znane so Zvezde/Lady in Obrazi/Avenija. Media24 prek podjetja Tretje revije izdaja še nekaj revij, med njimi Novo in Lizo/Majo. Pod okriljem Media24 in Odlazkovih je tudi tednik Reporter.

Media24 ima v dvetretjinski lasti tudi digitalno oglaševalsko agencijo Kokos Agency (direktor Media24 Igor Klun ima v lasti še nadaljnjih 10 odstotkov). Ta agencija skrbi tudi za trženje februarja 2020 nastalega portala Necenzurirano.si, ki velja za prvega medijskega rotvajlerja v boju proti Janševi vladi. Članki s portala novinarjev Primoža Cirmana, Vesne Vuković in Tomaža Modica se pojavljajo tudi v časopisu Svet24, po novem prevzemajo primat tudi v Reporterju. Po navedbah naših virov jim eno od Odlazkovih podjetij na račun slamnatega lastnika iz Domžal vsak mesec nakaže 10 tisoč evrov.

Foto: Necenzurirano

Na vprašanje, kako ocenjujejo novinarske prispevke in način dela portala Necenzurirano ter medijsko hobotnico smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka, so nam Jože Biščak, Matevž Tomšič in Vinko Vasle povedali:

Jože Biščak, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev: »To je zasebni medij, ki je lahko jasno ideološko in politično opredeljen. To me sploh ne moti. Težava nastane, ko necenzurirano.si medija v državni lasti (RTV SLO in STA) prikazujeta kot nepristranski preiskovalni in verodostojen medij, čeprav je več kot očitno, da gre za izrazito progresivno aktivistični blog, ki je namenjen političnemu obračunavanju z desnico. Njihovi zapisi temeljijo na govoricah, finančne in poslovne terminologije sploh ne razumejo ali pa jo prilagajajo svojim potrebam. Kakšen pa je način dokazovanja njihovih trditev, je povedal Primož Cirman, ko je komentiral druženje Janeza Janše in Boža Dimnika. Dejal je: ´Janša mora dokazati, da ni bilo vpliva, ne obratno, da se mi sprašujemo o dokazih.´ Tako sta delala Udba in komunistični agitprop.«

Predsednik društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak. (Foto: Osebni arhiv)

Matevž Tomšič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov: »Rečemo lahko, da je ta spletni portal pri svojem poročanju izrazito enostranski in politično opredeljen. Še več, občutek je, da je namen njegovega obstoja v obračunavanju s točno določenimi politiki in točno določeno politično opcijo – tisto, ki ta čas sestavlja vlado in je trn v peti centrom moči iz vrst tranzicijske levice. To je povezano z njegovim lastništvom, ki je v rokah razvpitega tranzicijskega tajkuna, povezanega z levo politično opcijo, ki mediji služijo predvsem kot sredstvo za uveljavljanje lastnih poslovnih interesov.«

Foto: STA

Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik, novinarska legenda: »Portal Necenzurirano ni problem – je škandal. Škandal v medijski sferi, saj gre za medij, pri katerem ni znano niti to, na kakšne načine se financira, in škandal, ker pri pisanju ne spoštuje niti najbolj osnovnih zakonitosti rumenega tiska. Zato ga je zelo težko definirati, ker ni medij, kvečjemu gre za ultralevičarski agitprop, ki pa se seveda poslužuje vseh tistih prijemov črne propagande, znane iz udbovskih časov, katere specialist je bil šef Udbe in partije Milan Kučan. Gre za medij, ki likvidira resnico, ubija osebnosti in zna tudi kaj ponarediti, če je treba. Necenzurirano je tak tudi zato, ker sodi v delokrog medijskega imperija kralja smeti Od(LAŽ)ka. Gre torej za medijske smeti, ki bi sodile na deponijo, ne pa v javnost.«

Upokojeni urednik in novinar Vinko Vasle. (Foto: STA)

Kaj je bistvo Odlazkovih?
Pri nakupu medijev (tisk) so štirje poglavitni interesi:
1. da potem prevzamejo tisk – imajo tiskarno Salomon;
2. da distribuirajo edicije na prodajna mesta – imajo podjetje Izberi;
3. koncentracija medijev, zniževanje stroškov … novinar napiše isti članek na temo notranje politike za 10 edicij itd.;
4. politična moč.

Paradni medij v skupini je zdaj vsekakor Večer, tudi z največjo prodano naklado, medtem ko so Primorske novice druga zgodba: racionalizirajo, odpuščajo. Za sanacijo podjetja so določili Janeza Pavčnika, direktorja smetarske družbe Recikel, ki je sedaj tudi direktor Primorskih novic in o medijih ne ve veliko. Dejansko je to model poslovanja, saj ljudi, ki jim Odlazek zaupa, rotira po vseh treh glavnih stebrih svojega imperija (mediji, smeti, tisk), da se vsi naučijo ključnih zadev.

Avtorji: Vida Kocjan, Peter Truden, Janja Strah