fbpx

Iz Hrvaške dramatično več “prebežnikov” iz Pakistana in Alžirije, v Slovenijo vrnjenih že 319 migrantov

Slika je simbolična. Foto: twitter

“Do začetka avgusta so policisti odkrili 4.621 migrantov, ki so poskušali nezakonito čez mejo. Lani so jih v istem času 893. Število se je glede na prvo polovico preteklega leta povečalo za 417,5 odstotka.” To je zapisano v zadnjem poročilu policije o nedovoljenih migracijah. V državo so se najpogosteje tihotapili prebivalci Pakistana, Alžirije in Afganistana, in kot opozarja policija, se število migrantov “še naprej močno povečuje”.

Število se je izrazito povečalo v letošnjem aprilu in predvsem v maju, junija je nekoliko upadlo in v juliju ponovno poraslo. Največ ilegalnih migrantov ujamejo policisti iz uprave Koper (43 odstotkov), skoraj toliko (41 odstotkov) pa Policijska uprava Novo Mesto. Grafično v številkah je porast do avgusta letos v primerjavi z lanskim letom videti tako:

Iz katerih držav prihaja največ nezakonitih migrantov, ki so jih mediji preimenovali v prebežnike, kaže primerjava podatkov do začetka avgusta letos in lani:

Rast števila nezakonitih prehodov, ki jih veliki mediji olepšano, da je videti bolj nedolžno, imenujejo prebegi, policija prikazuje tako:

Število ilegalnih prehodov meje se je po oceni policije izrazito povečalo v aprilu in maju zaradi izboljšanja vremenskih razmer in uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi velikega potenciala ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana. Z dodatnimi ukrepi za omejevanje nedovoljenih migracij na območju Zahodnega Balkana je v juniju upadlo število ilegalnih prehodov, vendar se je julija krivulja števila prihodov ilegalnih migrantov ponovno povzpela.

Vračanja prosilcev za zaščito, ki zbežijo
Policisti so po mednarodnih sporazumih do avgusta na Hrvaško vrnili 1.699 tujcev, lani v istem času 399 tujcev. Največ, 634, je bilo vrnjenih Pakistancev; lani je bilo hrvaški policiji v istem času vrnjenih le 22 državljanov Pakistana. Skupaj je bilo v sosednje države do avgusta vrnjenih 1.776 tujcev. Nazaj v Slovenijo smo do avgusta dobili 319 migrantov (med njimi 19 naših državljanov), leto prej 218.

Število vračanj se povečuje predvsem na meji z Italijo. Znaten del teh tujcev predstavljajo tisti, ki zapustijo nastanitvene kapacitete za prosilce mednarodne zaščite in pobegnejo v Italijo, ugotavlja policija.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu