fbpx

[Iz minute v minuto] Doslej štirje smrtni primeri koronavirusa v Sloveniji, vlada z ukrepi rešuje gospodarstvo in socialni položaj ljudi; v Italiji po dvodnevnem zatišju znova rekordno število smrtnih žrtev

(foto: Demokracija)

Včeraj je bil zabeležen še četrti primer smrti zaradi koronavirusa in sicer v domu starejših Šmarje pri Jelšah. Vlada je sicer isti dan predstavila paket ukrepov, ki naj bi ublažili posledice koronavirusa na gospodarstvo. Več o včerajšnjem dogajanju si lahko preberete TUKAJ.

12:35 Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 3434 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je v tej državi na Iberskem polotoku zaradi covida-19 umrlo 738 ljudi. Španija je po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil.

12:30 “V naslednji dneh pričakujemo porast števila bolnikov. Vrha epidemije danes še ne moremo napovedati,” je v izjavi za medije pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Opozoril je, da se situacija lahko hitro poslabša, če ne ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov.

Danes zjutraj je bilo po Gantarjevih besedah hospitaliziranih 72 bolnikov, od teh jih 14 zdravijo na intenzivni negi.

V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do tisoč. Na razpolago je trenutno 56 postelj na intenzivni negi.

Za naslednji mesec zdravstveni sistem razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, v teku pa so tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da poti nabav niso neomejene.

12:20 V Iranu so v zadnjih 24 urah potrdili 2206 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. V eni najbolj prizadetih držav na svetu v pandemiji koronavirusa je umrlo še 143 ljudi, skupno 2077.

12:05 Britanski princ Charles se je okužil z novim koronavirusom, so sporočili iz njegove rezidence Clarence House. Valižanski princ ima blage simptome covida-19, sicer pa se počuti dobro, poroča britanski BBC.

11:55 Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj pojasnil, da so en primer okužbe zabeležili tudi v domu starejših Bokalce in Naklo. Trije bolniki pa se iz Golnika vračajo v Metliko.

11:50 Zaradi velikih potreb po zaščitni opremi v času epidemije koronavirusa se vse več slovenskih podjetij odloča zlasti za proizvodnjo zaščitnih mask. Med tistimi, ki so se s to dejavnostjo ukvarjali že pred krizo, je ptujsko podjetje Zaščita, proizvodnjo napovedujejo tudi v Izoli, ponekod so se lotili celo 3D tiska.

11:45  Italija je zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet pet. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene od 400 do 3000 evrov. Doslej je bila predvidena globa 206 evrov.

11:40 Sindikat delavcev trgovine je podpisnikom kolektivne pogodbe dejavnosti poslal pobudo za določitev dodatka za delo v nevarnih pogojih v višini vsaj 500 evrov za polni delovni čas, saj so vsakodnevno izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom. Delavce je pozval, naj razmislijo, ali so še pripravljeni delati v okolju, ki jim ga nudijo delodajalci.

11:35 Ponoči se je v Slovenijo prek Prage iz Filipinov vrnila skupina desetih Slovencev, je zjutraj za TV Slovenija povedal vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Iz Prage jih je pripeljalo slovensko vojaško letalo. Predvidoma zvečer pa bo iz Varšave poletelo letalo s slovenskimi državljani, ki se bodo tam zbrali, je napovedal.

11:30 Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja še en primer smrti in sicer danes v Šmarjah pri Jelšah. Zabeležili novih 50 primerov okužb, skupaj okuženih uradno 528 ljudi, med njimi 73 zdravstvenih delavcev.

11:10 Hojs: vzpostavljene kontrolne točke na meji z Avstrijo tako kot na meji z Italijo. Danes dva konvoja srbskih državljanov, ki se vračajo v domovino in so bili ujeti v Sloveniji, gre za plod diplomatske akcije med predsedniki vlad in držav Slovenije, Hrvaške in Srbije. Prvotni predlog aktivacije 37a člena zakona o obrambi spremenjen, najprej se bo Hojs posvetoval s poslanskimi skupinami, vojska je potrebna le za varovanje meje s Hrvaško zaradi migrantov. Ukrep naj bi veljal le za tri mesece. Pritok migrantov se je od januarja do sedaj povečal za 70 odstotkov, obstajajo tveganja zaradi COVID19.

11:07 Notranji minister Aleš Hojs pojasnil, kako se spoštuje trenutna prepoved javnega zbiranja. V tem trenutku potrebe po dodatnem zaostrovanju ukrepov ni, ker državljani v glavnem spoštujejo odloke vlade. Na Hrvaškem tako rekoč že karantena. V Sloveniji to za naslednje tri dni ni načrtovano, zato vabi, da še naprej spoštujemo nadzor. Policija je v teh dneh opravila pet tisoč nadzorov in ugotovila relativno malo kršitev.

11:05 Jelko Kacin je povedal, da ostaja uradni govorec vlade glede boja proti epidemiji, krizni štab pa ni več potreben, ekipa bo delovala v okviru uprave za zaščito in reševanje.

11:00 Začela se je tiskovna konferenca vlade, prenos TUKAJ.

10:45 Covid-19 je v Srbiji zahteval četrto življenje. Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je za srbsko televizijo RTS danes povedal, da je v Nišu umrla 60-letna ženska. V sosednji Črni gori od danes veljajo strožji ukrepi.

10:40 Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes v Zagrebu potrdil, da so na Hrvaškem od torka popoldne zabeležili 36 novih primerov okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 418 primerov. V Litvi so okuženi trije hrvaški vojaki, ki so del Natovih sil v okviru operacije Okrepljena prednja prisotnost.

10:30 EU v boju proti novemu koronavirusu preučuje tudi možnost uporabe solidarnostne klavzule, ki omogoča vso razpoložljivo pomoč, tudi vojaško, članici unije v primeru terorističnega napada ali katastrofe, ki jo povzročita narava ali človek. To možnost, ki je unija doslej še ni uporabila, je v ponedeljek predlagal nemški zunanji minister Heiko Maas.

10:20 V Avstriji se je število potrjeno okuženih s koronavirusom zvišalo za 779 primerov na 5282. To je nekaj manj kot 18-odstotno zvišanje, kar je nekoliko manj kot v prejšnjih dneh, ko je število na novo okuženih raslo s 24-odstotno stopnjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10:15 Zvezdniki svetovnega športa so vse bolj aktivni pri pomoči za boj proti koronavirusu, poročajo agencije. Številnim sta se z milijonom evrov pridružila še trener nogometašev Manchester Cityja Pep Gurdiola in zvezdnik Barcelone Lionel Messi.

10:10 V času širjenja koronavirusa narašča tudi povpraševanje po termovizijskih kamerah, ki omogočajo brezkontaktno merjenje temperature. Z namenom zajezitve širjenja virusa so namreč številna mednarodna letališča namestila termovizijske kamere, pred kratkim pa so dve takšni kameri postavili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

10:00 Zveza Srbov Slovenije je pozvala vse Srbe, ki so na ozemlju Slovenije, želijo pa v Srbijo, da najkasneje do 11. ure pridejo do športne dvorane Ježica v ljubljanskih Savljah. Od tam bodo vozili organizirani konvoji preko Hrvaške v Srbijo. Po ocenah slovenskih oblasti je v Sloveniji zaradi zapor meja zaradi koronavirusa obtičalo okoli 400 Srbov.

09:45 Predstavniki Bele hiše in senatorjev v ZDA so po več dnevih intenzivnih razprav dosegli dogovor o svežnju ukrepov za spodbujanje ameriškega gospodarstva, ki ga ogroža epidemija novega koronavirusa. Paket je vreden okoli 2000 milijard dolarjev (okoli 1851 milijard evrov). Tako obsežne pomoči gospodarstvu v zgodovini ZDA še ni bilo.

09:30 Kandidatka za olimpijsko zlato v športnem plezanju Janja Garnbret sprejema vesti o prestavitvi OI v Tokiu z obžalovanjem, saj se jih je res vselila, a hkrati prestavitev OI na poletje 2021 podpira in sprejema z olajšanjem. “Koronavirus je večji od OI, in se ga moramo pač rešiti, da bodo IO potekale, kot je treba,” je dejala za STA.

09:15 Nova Zelandija je danes poročala o 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 205. Vlada je razglasila enomesečno zaprtje oziroma izredne razmere, ki ji omogočajo ustavitev prometa in zaprtje cest ter prepoved gibanja ljudi na prostem za nenujna opravila.

09:00 V Planinski zvezi Slovenije so zaradi epidemije novega koronavirusa pozvali planinska društva, odseke in druge skrbnike naravnih plezališč, ki tega še niso storili, da jih do nadaljnjega zaprejo, obiskovalce pa k doslednemu upoštevanju ukrepov. Le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče.

08:45 Na spletnih straneh Instituta Jožef Stefan strokovnjaki s področja biokemije v teh dneh za laično javnost pripravljajo “vpogled v mehanizme delovanja novega koronavirusa, kot jih razkriva znanost”. Vsebine v želji, bi bilo čim več kar se da jasnih in razumljivih informacij, sproti dopolnjujejo.

08:30 Na ameriški letalonosilki USS Theodore Roosevelt so bili na testu za novi koronavirus pozitivni trije mornarji, so v torek sporočili iz ameriške vojske. Gre za prve primere okužbe z virusom na kateri od ameriških vojaških ladij, ki so na misiji na morju.

08:15 Po prestavitvi olimpijskih iger na leto 2021 so japonski prireditelji za nedoločen čas prestavili tudi pot olimpijske bakle po državi, ki naj bi se v četrtek začela v Fukushimi. Prireditelji so ob tem sporočili, da bodo naknadni termin za nov začetek poti olimpijske plamenice in s tem povezano prireditev poslali naknadno.

08:00 Številna ameriška podjetja, med njimi tudi proizvajalci avtomobilov in žganjarne, v času pandemije novega koronavirusa preusmerjajo proizvodnjo. Napovedujejo zagon proizvodnje medicinske in zaščitne opreme.

07:45 V Južni Koreji se je danes število novih okužb z novim koronavirusom po treh dneh upadanja znova povečalo. Pristojne oblasti so potrdile 100 novih primerov, od tega je tretjina uvoženih.

07:30 Kmetijski ministri EU bodo danes na neformalnem videokonferenčnem zasedanju ocenili stanje v celotni kmetijsko-živilski verigi po članicah, vključno s stanjem glede oskrbe prebivalcev s hrano, v času pandemije novega koronavirusa, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

07:15 Na Kitajskem so v provinci Hubei, žarišču pandemije novega koronavirusa, po dveh mesecih danes odpravili stroge omejitve. Iz države medtem znova poročajo o 47 novih vnesenih primerih okužbe in nobenem domačem.

07:00 Vlada je sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev ni več razlogov za njegovo delovanje. Ob tem pa je vlada na večerni seji ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme.

06:30 Koordinatorka Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu Deborah Birx je v torek priporočila vsem prebivalcem mestnega območja New York, naj gredo v prostovoljno karanteno za 14 dni, če bodo potovali zunaj območja, ki zajema tudi dele držav New Jersey in Connecticut.

06:00 Predsednik Demokratične republike Kongo Felix Tshisekedi je zaradi novega koronavirusa v današnjem televizijskem nagovoru razglasil izredne razmere. Da bi zajezili širjenje okužbe, je prepovedal tudi potovanja v prestolnico Kinšaso iz drugih delov države, poroča francoska agencija AFP.

05:00 Klub slovenskih podjetnikov pozdravlja napovedane ukrepe vlade za blaženje posledic koronavirusa na prebivalstvo in gospodarstvo. “Zavarovanje delovnih mest in vitalnosti slovenskih podjetij sta ključnega pomena za to, da bomo vsi skupaj lažje izšli iz zdajšnjih težkih razmer,” so sporočili iz kluba podjetnikov.

02:30 Italijanski nogometni prvoligaš Atalanta, ekipa slovenskega reprezentanta Josipa Iličića, je sporočila, da ima prvega s koronavirusom okuženega člana. To je vratar Marco Sportiello, ki je branil na povratni tekmi osmine finala lige prvakov proti Valencii.

02:00 Voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev bodo danes razpravljali o izzivih pandemije koronavirusa na zasedanju na daljavo. Članice G20 pripravljajo paket ukrepov, ki bo vreden več kot 1000 milijard dolarjev, s katerim želijo zagotoviti sredstva za socialne transferje, davčne spodbude in dostop do programov za posojila in plače.

01:30 Predsednik ZDA Donald Trump je danes zatrdil, da bodo gospodarstvo v ZDA znova zagnali okoli velike noči. Meni namreč, da bi ga lahko ukrepi za omejevanje koronavirusa, če bodo trajali predolgo, uničili.

01:00 Brisi 10 zaposlenih iz Zdravstvenega doma Celje, ki so bili 16. marca v netesnem stiku z zdravstveno delavko, ki je dan pozneje zbolela za covidom-19, so negativni, je danes sporočil strokovni vodja zdravstvenega doma Marko Drešček. V zdravstvenem domu so prvi primer okužbe zdravstvenega delavca z novim koronavirusom zabeležili 18. marca.

00:45 Tožilstvo na Tirolskem v Avstriji je danes sporočilo, da so uvedli preiskavo morebitne malomarnosti pri obvladovanju izbruha okužb z novim koronavirusom v smučarskem središču Ischgl na Tirolskem, zaradi katere se je več sto tujih državljanov domov vrnilo okuženih.

00:30 Na Irskem bo življenje zaradi novega koronavirusa obstalo do 19. aprila. Irski premier Leo Varadkar je danes napovedal, da bodo od polnoči do 19. aprila zaprta vrata vseh nebistvenih podjetij in javnih krajev. Prav tako do tega dne ostajajo zaprte vse izobraževalne ustanove.

00:10 V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

00:00 Predlogi ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije koronavirusa pripravlja vlada, so po mnenju strokovne posvetovalne skupine, ki je pripravila smernice, konceptualno podobni kot v evropskih državah, vendar prilagojeni slovenskim posebnostim. Člani skupine želijo, da bodo zakoni spisani kratko, jasno in razumljivo.

Demokracija