fbpx

Iz policijskih zapisnikov: V Sloveniji vse več migrantov s simboli Islamske države

Foto: Printscreen

Iz slovenskih policijskih zapisnikov prihajajo nove informacije o varnostnih grožnjah in sumljivih dogodkih med migranti, ki vstopajo v Slovenijo. Med drugim so pri mnogih našli fotografije z vojaško vsebino in slikami bojevnikov IS, humanitarni delavci pa migrantom kažejo znake s pomenom: Ni drugega boga, kot je Alah. 

Migrantski tok ne pojenja, prav tako pa se ne umirjajo tudi varnostne grožnje, ki jih migranti prinašajo s seboj. Objavljamo nova opažanja iz policijskih zapisnikov.

Migrant s slikami IS v Belgijo k sorodnikom
Policisti so med pregledom enega od migrantov po imenu Yasser Al Zoubi ugotovili, da ima na telefonu slike bojevnikov Islamske države z avtomatskim orožjem v rokah, na sliki pa je v sirskem jeziku pisalo: ”Grem delat probleme.” Ko so ga policisti zaslišali, je povedal, da ni bil nikoli borec in da je le študent, ki gre v Belgijo, saj ima tam sorodnike.

Preberite tudi: 
– Iz zapiskov evropskih varnostnih služb – opazili marsikaj, a ne teroristov
– Iz internih dokumentov policije: incidenti in varnostne grožnje migrantov v Sloveniji

Humanitarni delavci migrantom kažejo: ”Ni drugega boga, kot je Alah”
Na železniški postaji Dobova so opazili, da se humanitarni delavci z migranti pozdravljajo z dvignjenim kazalcem desne roke. To v islamu pomeni: ”Ni drugega boga, kot je Alah, in Mohamed je njegov poslanec.” Ista misel je zapisana tudi na zastavi Islamske države. Po podatkih policije sta se na tak način pozdravljala vsaj dva humanitarna delavca.

Migranti ali vojaki?
Pri enem od migrantov, starem okoli 30 let, so policisti našli fotografije z vojaško vsebino in odrezek o finančnem nakazilu 20.000 ameriških dolarjev. Migrant je nato pot nadaljeval proti Šentilju. V več nastanitvenih centrih so policisti opazili skupine moških, ki s telefonom fotografirajo pripadnike slovenske vojske, njihovo opremo in oborožitev. Take skupine migrantov so večkrat nasilne tudi do drugih migrantov. V skupinah je opaziti posameznike v vojaških hlačah z maskirnim vzorcem, ki imajo svoje osebne stvari spravljene v vojaških nahrbtnikih.

Največji biznis: Prodaja cigaret
Cariniki so popisali prodajalca, ki je migrantom prodajal cigarete brez računa in s tem zaslužil približno 1.000 evrov. Ker cigarete med migranti veljajo za najbolj zaželeno dobrino, Pekarna Fekonja (iz Gornje Radgone) v dogovoru z vodstvom nastanitvenega centra izvaja prodajo cigaret migrantom. S kombijem se postavijo ob ograjo in v eni uri in pol zaslužijo približno 1.500 evrov.

Še vedno prihaja do nasilja, predvsem nad ženskami
Med skupinami migrantov še vedno prihaja do sporov in nasilja. V Šentilju so pripadniki policije opazili migranta, ki si je kovinsko palico skušal skriti za rokav. V Šentilju so med migranti odkrili državljana Črne gore, ki je imel pri sebi pištolo. Policija ga je pridržala. Iz vrst slovenske vojske prihajajo sporočila, da se nasilnejši migranti ob nemirih osredotočajo na ženske pripadnice vojske in policije in skušajo z njimi doseči konflikt. V enotah, namenjenih fizičnemu varovanju, tako ni več žensk.

V smeti mečejo hrano, saj vedo, da jo na naslednji točki spet dobijo
O tem, da so migranti med seboj dobro obveščeni, smo že poročali. V nastanitvenih centrih prostovoljci med smetmi velikokrat najdejo uporabne obleke in hrano, saj migranti vedo, da bodo na naslednji točki spet oskrbljeni. Med odpadki so pogoste tudi SIM-kartice slovenskih in bosanskih mobilnih operaterjev.

M. G.