fbpx

Iz prve roke: Tako Evropska komisija preklada denar iz enega programa v drugega

Foto: STA

Poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver je ponovno pozval Komisijo, naj ne financira Evropske solidarnostne enote iz proračuna za Erasmus+, kjer je Zver stalni poročevalec. 

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je v ponedeljek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu opozoril, da se z vključevanjem novih pobud v program Erasmus+ otežuje njegovo učinkovito izvajanje. Dr. Milan Zver je uvodoma dejal, da bo nova pobuda o vzpostavitvi Evropske solidarnostne enote mladim prinesla dodatne priložnosti in izzive pri njihovi integraciji v družbo. “Ker gre za vseevropski projekt, ima zato še posebno dodano vrednost. Združevanje mladih iz različnih koncev Unije pri humanitarnih dejavnostih, ki krepijo vrednote, na katerih temelji, je dobro zanjo in vsakega mladega posebej,” je prepričan.

Program nima dovolj sredstev za financiranje svojih osnovnih dejavnosti, kako naj financira še drugo pobudo?
Kljub temu pa je opozoril, da je Komisija predvidela, da se Evropska solidarnostna enota v prvi fazi vzpostavi s pomočjo finančnih in človeških virov iz že obstoječih programov, med drugimi tudi programa Erasmus+ in sorodnega projekta Evropska prostovoljska služba, ki že deluje v njegovem okviru. “Delim skrb s svojimi kolegi, da se z vključevanjem Evropske solidarnostne enote v program Erasmus+ otežuje učinkovito izvajanje tako enega kot drugega,” je bil jasen. “Namreč, v nedavno sprejetem poročilu o izvajanju programa Erasmus+, ki sem ga pripravil, smo opozorili, da program nima dovolj sredstev za financiranje vseh svojih osnovnih dejavnosti, kaj šele, da bi zraven financiral še omenjeno pobudo, kot je Evropska solidarnostna enota. Smiselno bi bilo, da nova pobuda dobi samostojno proračunsko postavko, ne da bi se znižala sredstva že obstoječih in prednostnih programov, kot je Erasmus,” je še predlagal.

M. S.