fbpx

Iz Teme dneva: Direktor policije Anton Travner zanika pritiske politike na njegove odločitve gleda popisovanja protestnikov

Anton Travner je novi generalni direktor Slovenske policije. (Foto: Posnetek zaslona)

Policisti so v petek, ko so potekali protivladni protesti ustavili in popisali več ljudi, tudi na območjih, kjer ni bilo protestov. Kot razlog so navedli sum storitve bodočega kaznivega dejanja ali prekrška na protestih. Zaradi tega so bili deležni precejšnjih kritik dela politike, ki trdi da so policisti dobili navodila, da morajo strožje ukrepati. Strokovnjaki za varnostna vprašanja se v Sloveniji še naprej strinjajo, da je slovenska policija doslej svoje delo opravljala zelo korektno. 

V Temi dneva je bil gostujoč Anton Travner, generalni direktor policije, ki pravi, da je policija ravnala strokovno in so policisti v teh primerih ravnali zakonito.  Očitki, da je policija ugotavljala identiteto vseh, po njegovih besedah ne držijo. Dejstvo je, da je bilo opravljenih nekaj čez 50 postopkov ugotavljanja identitete ob tem, da je bilo na protestu preko sedem tisoč ljudi. V število popisanih štejejo tudi tiste, ki so se v času protestov nahajali znotraj varovanega območja in jih je policija odstranila, za nekatere pa je policija ugotavljala identiteto tudi v okolici dogajanja, saj so teden prej, nekateri posamezniki s črnimi maskami izzivali nasilje.

“Policija se popolnoma sama odloča o varnostnih ukrepih, glede na informacije, ki jih ima pred samim dogodkom in glede na izkušnje iz preteklosti,” pravi Travner. Policija je ravnala korektno, brez kakršenkoli uporabe sile. Travner se policistom zahvaljuje za strpnost in požrtvovalnost, tudi zato ker so pripravljeni prenašati zbadljivke, žaljivke in provokacije. Tega so sicer policisti navajeni in  tudi za to usposobljeni, saj s tem da ščitijo tiste ljudi, ki so mirni.

Generalni direktor policije še vedno zagovarja aktivacijo 37.a člena, saj imamo po njegovem mnenju v Sloveniji omejeno število policistov, situacija na državni meji pa je vse prej kot rožnata. Dejstvo je, da imamo na območju zahodnega Balkana preko 20 tisoč migrantov, ki poskušajo na vsak način priti v Evropsko Unijo v glavnem preko Slovenije. Zadeva je še posebej v tej situaciji precej kočljiva, ker prihajajo iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, kjer je koronavirus izjemno prisoten. “Moramo se zavedati, da se državna meja varuje v več korakih. Prvi korak je detekcija nedovoljenega prestopa meje, naslednji korak je prijemanje in postopek s policistom, ko policisti primejo migranta. Tretji korak je vračanje migrantov, običajno v sosednjo Hrvaško, od koder so prišli, sam postopek pa je zelo zahteven,” še doda.

Direktor policije mag. Anton Travner. (Foto: Slovenska policija)

“Slovenska policija z migranti dela na human način in poudarjamo primeren odnos do sočloveka in biti razumen do stisk ljudi, čeprav po drugi strani prehod državne meje ni dovoljen, zato je potrebno posredovati v skladu z zakonodajo za katero se šteje tudi vračanje v sosednjo državo ali vračanje v matično državo.” Travner še poudarja, da je največ nasilja znotraj migrantskih centrov, kjer se izvajajo pretepi in prihaja do najhujših oblik nasilja med etničnimi skupinami ter med  tihotapljenjem migrantov v nečloveških razmerah, za mastno ceno.

Sara Kovač