[Izjava dneva] Rajko Gerič: Pri tej odločitvi gre za navadno stalinistično čistko

Datum:

Na RTV vre. Čistke, ki se bodo verjetno nadaljevale tudi v letu 2024, so se že začele. Prvih 15 delavcev iz RTV je dobilo odločbe o čakanju na delo.

Po umiku informativne oddaje Panorama je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) v petek 15 zaposlenih obvestila o začasni napotitvi na čakanje na delo doma z razlogom o poslovnih oziroma organizacijskih razlogih, pa karkoli že to poeni. Očitno se na RTV dogajajo čistke, podobne kot na policiji. Torej čistke “janšistov”.

Skladno s sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za 2024 in odpovedjo programov jim kot delodajalec začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so dodali na RTV. Čeprav roko na srce, je to le izgovor, kako se znebiti določenih ljudi. Kajti na TV Slovenijo se vrača recimo Marcel Štefančič, pa tudi propadlemu politiku Franciju Keku, so na TV Slovenija dali novo priložnost in še bi lahko naštevali.

Je pa Golobu in njegovim hlapcem na RTV, očitno trn v peti, odgovorni urednik tretjega, t. i. parlamentarnega programa na TVS, Rajko Gerič, ki je prav tako dobil odločbo o čakanju. Se pa zanimivo (njegov) parlamentarni program, ne ukinja. Gerič je tudi edini, ki je lahko podpisan pod parlamentarni program, saj je odgovorni urednik, ki v skladu z zakonom odgovarja za objavljene vsebine. “Taka odločitev je tako za nezakonito in bizarna,” je dejal Gerič.

“Ta poteza vodstva /začasen odpust na “čakanje”/ je popolnoma nerazumljiva in nezakonita. Jaz sem namreč še vedno odgovorni urednik v skladu z zakonom in statutom. Jaz sem tisti, ki vodim uredništvo. Direktorica pa je samovoljno, brez sklepa uprave, odredila čakanje na delo za 17 redno zaposlenih novinarjev. Za to nima nobene statutarne, niti zakonske podlage. Direktorica ves čas razlaga, da je televizija kadrovsko podhranjena, da je novinarjev premalo. Za to gre pri tej odločitvi za navadno stalinistično čistko tistih, ki vodstvu RTV-ja niso po volji in očitno mislijo, da lahko tako, kot je v Odmevnih razložil predsednik vlade, sčistijo RTV”, je dejal Gerič.

Je pa zaradi čistk, direktorici TV Slovenija Ksenijo Horvat, svoje povedala tudi, po novem odstavljena novinarka Nina Kojima, dopisnica iz Londona. “Ksenija Horvat, najini kolegi iz RTV so mi v zadnjih urah povedali, da tvoj partner Janez Lombergar poleg pokojnine prejema tudi znaten honorar, saj ti menda tvorno pomaga pri čistkah? Na mail mi nočeš odgovoriti, morda mi boš tukaj?” je na X zapisala novinarka Nina Kojima. Novinarki naj bi dejali, da se je na RTV Slovenija vrnila z napačnimi ljudmi. Te besede naj bi izrekel kar producent Gregor Meglič.

E-Maribor

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...