fbpx

Izjave o “malih ljudeh” že tepejo Cerarja: Vložena prva ovadba

Foto: STA

Cerarjeve izjave, da gre pri mnenju koalicijskih partnerjev in nekaj več kot 10.000 delavcev migrantov za izjave malih ljudi, že ima posledice za premierja. Gibanje Zedinjena Slovenija je včeraj podala ovadbo državnemu tožilstvi zoper predsednika vlade. 

Ovadili so ga zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po 297. členu kazenskega zakonika. V obrazložitvi so zapisali, da je Cerarjeva izjava protiustavna, kriminalna in teroristična.

”To je tipična izjava, ki razpihuje sovraštvo in nestrpnost, temelji na političnem prepričanju ter dejansko zmerja in žali tiste, ki imajo drugačno politično prepričanje, obenem pa dejansko branijo ustavni red in zakonitost v Republiki Sloveniji,” so zapisali v izjavi za javnost.

Cerar bi moral braniti ustavni red
Prepričani so, da bi moral biti prav Cerar tisti, ki bi moral braniti ustavni red, česar pa ne počne. ”Spodbuja samovoljo in kriminalno ter teroristično početje svojega strankarskega kolega dr. Milana Brgleza, ki je obenem tudi podpredsednik SMC, hkrati pa ponižuje, žali ter izraža sovraštvo oziroma prezir in omalovaževanje do vseh tistih volilk in volilcev, ki samovoljo predsednika državnega zbora utemeljeno zavračajo in obsojajo,” so še zapisali.

Tudi sicer se nad premierjeve besede zgrinja plaz kritik analitikov in sociologov. Med drugim smo danes že poročali, da Matevž Tomšič ocenjuje, da Cerar s tovrstnimi izjavami kaže na precejšnjo aroganco in nepripravljenost soočenja s povsem legitimnimi kritikami ravnanj predstavnikov oblasti in je povsem v nasprotju s tistim, kar je obljubljal pred volitvami.

M. G.