Izjemni človek prevaljskim gasilcem daroval 122 tisoč evrov, a ga bo vlada obdavčila

Foto: Facebook Dr. Matica Tasiča - župana Občine Prevalje

Medtem ko se denar davkoplačevalcev navkljub veliki naravni katastrofi namenja za politkolesarje na Metelkovi, obstajajo posamezniki, ki imajo veliko srce in znajo biti solidarni v pravem pomenu besede. Sem nedvomno lahko uvrstimo posameznika, ki se je odločil, da daruje Občini Prevalje, kjer je pričelo zmanjkovati opreme za intervencije. “Za rešitev težav z nakupi opreme za gasilce je včeraj na moj telefon prišel klic izjemnega človeka z donacijo v višini 122 tisoč evrov! Naročilnice za opremo so že pri dobaviteljih! Solze sreče in veselja….Iskrena hvala, med pravimi ljudmi se včasih dogajajo tudi čudeži…,” je v znak zadovoljstva sporočil župan Občine Prevalje Matic Tasič.

Gasilci iz Prevalj so po več kot treh tednih od uničujoče ujme v luči nedavnih neurij sporočili, da jim primanjkuje oprema, potrebna za intervencije, in da ni potrebnega denarja za nakup nove. Predsednik prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec je za STA povedal, da postopki potekajo prepočasi in da ni konkretnih navodil. Ob tem pa je podal oceno, da bi približno 122 tisoč evrov potrebovali za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje.

V sredo se je zgodil pravcati čudež in velika gesta, saj se je eden od posameznikov odločil, da bo daroval kar 122 tisoč evrov. “Iskali smo načine. Meni je včeraj uspelo, da smo pridobili enega izjemnega človeka, donatorja, ki je doniral celotno vsoto, 122.000 evrov za opremo, in že včeraj so šle naročilnice vsem dobaviteljem opreme. Tako da naši gasilci so imeli opremo in jo bodo imeli tudi v prihodnje ne glede na to, ali bo država ali bo Gasilska zveza ali kdor koli se s tem ukvarja, prisluhnil tem težavam,” je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal župan Matic Tasič.

Po besedah Tasiča je njihovim gasilcem odneslo povsem novo vozilo. “Rekel bi, da se med dobrimi ljudmi, med ljudmi, ki dobro mislijo in dobro delajo, dogajajo tudi čudeži. Za nas je bil včeraj čudež,” je bil jasen. Trenutno se sicer v občini dela na sanaciji prizadetih območij. Še posebej je veliko dela pri gradnji vodovodnega sistema in pa urejanja struge reke Meže.

Foto: FB Gasilci Prevalje

Donacije v Sloveniji preveč obdavčene
“Pomoč je oproščena plačila dohodnine le v primeru, če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, in od organizacij, ki imajo status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva,” so po ujmi sporočili iz Finančne uprave Slovenije (FURS) in dodali, da če društvo nima urejenega statusa humanitarne oziroma invalidske organizacije v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije oziroma z zakonom, ki ureja invalidske organizacije, dana sredstva oziroma pomoč fizični osebi ni oproščena plačila dohodnine. Ob tem je vredno opozoriti, da prostovoljna gasilska društva za razliko od Gasilske zveze Slovenije ne uživajo statusa humanitarne organizacije. Iz tega razloga so podali priporočilo, da naj se pomoč zbira preko humanitarnih organizacij, da lahko te pomoč delijo pomoči potrebnim. V davčno osnovo se sicer ne upošteva solidarnostna pomoč, ki jo delodajalec izplača delavcu, če ta znaša do višine 2 tisoč evrov.  Obdavčena pa niso niti (premična) darila med fizičnimi osebami do 5 tisoč evrov.

V času, ko je še kako potrebna pomoč prizadetim, je sicer žalostno, da so pri nas donacije sicer “hudo obdavčene”, na kar je pred dnevi premierja opozoril tudi podjetnik Aleš Štrancar. V luči nedavne donatorske večerje gospodarstvenikov z Golobom je namreč ta po poročanju Portala Plus izpostavil, da so donacije v državi hudo obdavčene in podal nasvet: “Mogoče bi veljalo razmisliti, da se v primeru donacij država temu davku odpove.” Povedal je, da so sami donacijo nakazali iz države, ki davka na donacije ne pribija. Bo država sledila nasvetu ali pa se bo v prihodnosti še naprej obdavčilo tiste, ki so pripravljeni ob tako hudi tragediji, ki je Slovenija ne polni, pomagati drugim?

Sara Kovač