Jančič: Sodišče za napad na Niko Kovač obsodilo neznano koga

Urednik in novinar portala Spletni časopis Peter Jančič (Foto: STA)

Oseba, ki me je napadla na Bavarskem dvoru, je pravnomočno obsojena, je na družabnem omrežju sporočila Nika Kovač. Sodni postopki zaradi fizičnih napadov na znane osebnosti so po svetu običajno zanimivi za javnost in medije.

Zakaj Nika Kovač, sodišče in mediji, obsojenega napadalca “anonimizirajo” in torej ne vemo, kdo jo je sploh napadel, je težko razumeti. Kdo je obsojeni anonimnež, ni nepomembno.

Direktorica zasebnega inštituta 8. marca, ki ga je ustanovil minister Simon Maljevac (Levica), je odgovornost za napade nanjo lani zvalila tudi na pomembne politike in na medij Novo24TV in s tem skušala pritegniti pozornost. Tako:

Svojih trditev o vpletenosti pomembnih politikov in medija Nove24TV v napad nanjo Kovačeva doslej ni dokazala. S prikrivanjem, kdo je napadalec, pa sodišče in Kovačeva onemogočajo preverjanje. V Spletnem časopisu sem že opozoril, da iz 8. marca občasno sporočajo stvari, ki so neverjetne in se zdijo lažnive. Trdili so, denimo, da jih je prejšnja vlada skušala prepovedati. Ker ni znano, da bi se to dogajalo, sem prosil za pojasnilo te trditve. A so se zavili v molk. Več v članku: Bo Nika Kovač pojasnila, kako je poskušala vlada prepovedati zasebni zavod 8. marec?

Ker tudi po pravnomočnosti obsodbe ni znano, kdo jo je napadel, ni mogoče preveriti točnosti govorjenja o povezavah. Napadalec bi naj bil po poročanju medijev obsojen na pet mesecev zapora pogojno. O pravnomočni obsodbi neznano koga so javnost iz zasebnega zavoda 8. marec danes obvestili tako:

Vprašanj Niki Kovač in zavodu 8. marec, ali lahko razkrijejo ime napadalca ali številko sodnega spisa, da bi bilo mogoče preveriti na sodišču, za koga sploh gre, nisem poslal, ker na moja vprašanja v preteklosti niso odgovarjali. Kot zasebni zavod niso zavezani odgovarjati medijem in javnosti po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in jim tega nenavadnega ravnanja zaradi tega ni mogoče očitati.

Peter Jančič

Članek je bil prvotno objavljen v Spletnem časopisu.