[Video] Janez Janša: Dovolj je delitev na prvo- in drugorazredne državljane!

Datum:

“Čas, ki je pred nami, je najbolj slikovito možno izraziti z besedami, ki jih je pred 100 leti zapisal slovenski pesnik in general Rudolf Maister: Bratje, naša pomlad gre iz tal, bistra ko burja, močna ko val,” je na slavnostni akademiji ob 28. obletnici Slovenske demokratske stranke povedal njen predsednik Janša Janša.

V soboto, 18. februarja, so članice in člani, simpatizerke in simpatizerji največje opozicijske stranke v Žalcu obeležili 28. obletnico obstoja Slovenske demokratske stranke (SDS). Na slovesni akademiji se jih je zbralo več kot 400. Gre za stranko z bogato tradicijo, za družino, kjer nadaljujejo z borbo za slovenski narod in njegove pravice in kot pravi predsednik Janša “proti delitvi na prvo- in drugorazredne državljane”. SDS je tudi edina stranka v zdajšnji sestavi Državnega zbora RS, ki je v hram demokracije prišla več kot enkrat in ima ob tem več kot 10 poslanskih mandatov.

Znanje, internet in nenehne spremembe
Janez Janša je v svojem govoru članom in članicam velike družine SDS izpostavil znamenito misel, ki jo je dobrih pet stoletij pred tem izrekel angleški mislec in državnik Francis Bacon, in sicer, da je suverenost človekovo znanje. “Temu izenačevalcu, znanju, izobrazbi se je v zadnjih 15 letih pridružil še internet. Najprej zaradi tega, ker je s pomočjo tehnologije na voljo vsakemu, revnemu ali bogatemu, ogromna količina znanja. Deset milijonkrat več znanja in hitrejši dostop kot pa pred 20 leti,” je povedal Janša in ob tem poudaril, da je vse to drastično spremenilo tudi način delovanja ekonomije in proces oblikovanja politične oblasti.

Foto: SDS

28 let prehojene poti: Od dosežene osamosvojitve do resnične svobode, ki jo še čakamo 
Pravni in politični predhodnici SDS sta bili SDSS in SDZ. SDS pa je predstavljala enega izmed temeljnih členov oz. vogelni kamen koalicije Demos, ki je Slovenijo osamosvojila. “SDS je, ne glede na to, kako se je imenovala v teh 28 letih, naprej delala za to, da bi slovenska država nastala, kasneje za to, da bi jo ohranili, ker je bila ogrožena, in potem vsa ta desetletja, da bi bila ta slovenska država takšna, za kakršno smo glasovali na plebiscitu 1990,” je povedal njen predsednik Janša.

Janez Janša: “Sledili smo prvotnim sanjam, tudi takrat, ko so se iz tega mnogi posmehovali, ko so govorili, da se ukvarjamo s preteklostjo, čeprav je to naš včerajšnji dan, ne pa neka oddaljena preteklost. Nekateri bi radi videli, da je takšna.”

“Če je kaj zaznamovalo teh 28 let političnega delovanja SDS, potem je to zvesto sledenje izročilu dr. Jožeta Pučnika,” je poudaril Janša in ob tem izpostavil: “Ta boj proti delitvi ljudi v Sloveniji na prvo- in drugorazredne, boj za enake možnosti otrok, kot samo temeljno vodilo stranke. Mislim, da bo to vodilo ostalo še dolga desetletja v osrednjem jedru našega programa.”

Janša spomnil na obletnico izida znamenite 57. številke Nove revije
“Včeraj smo obhajali natančno 30 let, odkar je izšla 57. številka Nove revije. To je bila brošura publikacije, v kateri je bil prvič v moderni dobi objavljen nacionalni program Slovencev, ki je imel dve ključni točki, ki ju je kasneje zelo strnila v svojem bistvu Majniška deklaracija,” je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Majniška deklaracija je oznanila, da Slovenci želimo živeti v suvereni državi slovenskega naroda in si sami krojiti usodo, tako da si lahko sami na demokratičen način izbiramo svoje predstavnike. “Šlo je za samostojno Slovenijo, za slovensko suverenost in slovensko ljudstvo,” je bil jasen Janša in dodal: “Minili sta dve leti od izida 57. številke Nove revije, da so tista semena kali pognala, da so rastline, iz katerih sta potem vzklila ta dva sadova, parlamentarna demokracija in samostojna Slovenija, pravzaprav dobili to stvarno okostje, da je beseda meso postala. V času teh dveh let smo se morali Slovenci znebiti še strahu, kar se je zgodilo na Kongresnem trgu, na Roški dobro leto po izidu 57. številke Nove revije.”

Ob 30. obletnici 57. številke Nove revije bo potekalo veliko prireditev. Janša je izpostavil, da od političnih sil v vseh teh desetletjih pravzaprav besed “57. številka Nove revije” ni mogoče slišati na nobenih drugih prireditvah kot na prireditvah SDS. “Čeprav prav vse stranke, ki zastopajo interese v slovenskem parlamentu, predstavljajo sad tega programa,” je bil jasen predsednik SDS in ob tem dodal, da je SDS “v tem trenutku v političnem prostoru edina, ki goji neokrnjen zgodovinski spomin na tiste čase”.

Jure Ferjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...

Češki kmetje prišli na mejne prehode

Češki kmetje so se danes s svojimi traktorji in...

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...