fbpx

Janez Janša o napakah Slovenije: Morali bi zapreti zeleno mejo in sprejeti pomoč Nemčije

“Bojim se, da bomo imeli velike težave v primeru, da bo ta begunski val, ki že pljuska čez naše meje, znatno večji kot tisti pred nekaj tedni,” je pred sejo Sveta za nacionalno varnost povedal predsednik SDS Janez Janša.

Slovenijo je zajel že drugi begunski val po tem, ko je Madžarska opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško. Policijske enote so bile na mejo napotene že v petek, zjutraj pa so tja prispeli tudi prvi avtobusi.

Dopoldne se je v prostorih vlade ponovno zbral tudi Svet za nacionalno varnost, ki ga je sklical predsednik vlade Miro Cerar. Med drugim so se seje udeležili minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister Goran Klemenčič in vodja SDS Janez Janša, ki je že včeraj vlado pozval, da sprejme isto potezo kot Madžarska. Pred začetkom sveta je ponovil, da je Slovenija storila napako, ker ni ravnala enako kot Madžarska in zaprla zelene meje.

Notranja ministrica zavrnila pomoč Avstrije in Nemčije pri varovanju meje, prvi avtobusi z migranti že v Sloveniji 1“Bojim se, da bomo imeli velike težave”
“Napaka je bila tudi, da nismo sprejeli pomoči Nemčije. Po mojih informacijah je Nemčija že prejšnji teden ponudila Sloveniji pomoč za varovanje meje. Naše kapacitete niso ravno največje in pomoč bi bila dobrodošla. Bojim se, da bomo imeli velike težave v primeru, da bo ta begunski val, ki že pljuska čez naše meje, znatno večji kot tisti pred nekaj tedni,” je dejal Janša in dodal, da se utegne situacija še dodatno zaostriti, če se Nemčija odloči zapreti meje.

“Nemčija je včeraj dokončala parlamentarno proceduro za spremembo azilne zakonodaje. Razmere glede tega vprašanja se v Nemčiji drastično spreminjajo. Dva dni nazaj sem poslušal nemško kanclerko, ki je zelo konkretno govorila o tem. V Sloveniji bi morali tu ravnati bistveno bolj odločno in bistveno hitreje,” je sklenil Janša.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je novinarjem pojasnil, da danes na naših mejah pričakujejo okoli 1800 beguncev.

Po tem, ko se je Seja sveta za nacionalno varnost končala, je začela zasedati vlada. Sklepe so predstavili na novinarski konferenci. Med drugim so se odločili, da bo policiji na pomoč priskočila vojska

Ministrica zavrnila pomoč
V petek popoldne je sicer vlada na novinarski konferenci pojasnila, da je na begunski val pripravljena. Minister Erjavec in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar sta med drugim dejala, da meje ne bomo varovali, saj računajo na to, da bo Slovenija zgolj tranzitna država.

Zatrdila sta še, da je Slovenija ves čas v stikih z organi sosednjih držav, dogajanje pa spremljajo tudi prek slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev. V pripravljenosti so tudi prostovoljci, ki so na voljo predvsem za pomoč v sprejemnih centrih ob meji s Hrvaško.

Ob tem pa preseneča nenavadna poteza ministrice – iz zanesljivih virov smo namreč izvedeli, da je Žnidarjeva zavrnila ponudbo Avstrije in Nemčije za pomoč pri varovanju schengenske meje. Kaj so razlogi za zavrnitev, še ni znano.

Ministrstvo za notranje zadeve smo že prosili za pojasnila v zvezi z varovanjem slovenske meje in potezo ministrice. Njihovih odgovor nismo prejeli.

Barbara Oprčkal