60.000 Slovencev je zaposlenih v Avstriji, vlada pa se hvali z nižjo brezposelnostjo

Foto: STA

Ni zanemarljivo dejstvo, da so se v zadnjem času precej skrčili razvojni potenciali Maribora, Slovenije kot države in Evropske unije kot celote. V okviru Evropskega večera, ki ga je gostil evropski poslanec Milan Zver, so gostje poskušali najti odgovor na vprašanje, kakšne razvojne prioritete bi potrebovala mariborska mestna občina, kako bi morali upravljati s slovensko državo, da bi povrnili zaupanje vanjo in tako preprečili odhod mladih v tujino. Dotaknili pa so se tudi razmer znotraj EU in življenja znotraj Slovenije. 

Milan Zver je uvodoma izpostavil, da se v zadnjih osmih letih tako v Sloveniji kot tudi v EU zelo malo govori o razvojnih perspektivah mest in občin. Opozoril je, da se EU dandanes sooča s številnimi dejavniki destabilizacije, kot so finančna, socialna, politična in migrantska kriza, terorizem in agresivna politika Rusije. V prihodnosti bo po njegovih besedah potrebno iskati odgovore, kako se soočiti z njimi.

Foto: STA

Foto: STA

Sredstva iz EU predstavljajo gonilo slovenskega gospodarstva
Zver je poudaril, da lahko Slovenija uspešno eksistira znotraj EU, saj smo soustvaritelji evropske identitete, poleg tega pa je potrebno zavedanje, da EU s svojim denarjem predstavlja močan gonilnik razvoja. Ena četrtina sredstev za slovensko gospodarstvo prihaja iz EU, včasih pa je bil odstotek še večji. Pozitivno je, da bo v okviru nove finančne perspektive Slovenija razdeljena na dva dela – vzhodni in zahodni del, s čimer bo manj razvit vzhod deležen večje količine sredstev. Zver je izpostavil, da mora biti vsak narod čim bolj samozadosten, da je lahko uspešen, zato je potrebno, da tudi naša država stremi k temu.

Moralni teolog Ivan Štuhec je opozoril, da se kriza identitete pojavlja tako znotraj EU kot tudi v samem mestu Maribor. “Mesto, kot je Maribor, identitete ne more graditi na podlagi nogometnega kluba, ki enkrat zmaga, drugič pa izgubi,” je dejal.

Nujna je graditev na lastni identiteti za izhod iz podpovprečnosti
Štuhec meni, da ima mesto odlično lego in s tem idealne naravne danosti. Problem pa se pojavlja, ker mesto nima zgodovinske kontinuitete. “Druga svetovna vojna je povzročila mestu veliko škodo, saj so takrat iz mesta izgnali intelektualce, vanj pa naselili proletariat in udbovsko mafijo,” je dejal in izrazil resno zaskrbljenost nad tem, da se intelektualno jedro angažira rušilno in ne gradilno, kot je bilo mogoče videti v primeru Franca Kanglerja. Meni, da prav v tem tiči razlog za to, zakaj ni sprememb na bolje. Dokler ne bomo v mestu našli pozitivnih elementov, na katerih bomo gradili identiteto in duhovno rast, bomo še naprej podpovprečni.

Proevropska usmerjenost prinaša dobro prihodnost
Nekdanji poslanec Državnega zbora in nekdanji mariborski župan Franc Kangler je izjavil prepričanje, da o prihodnosti velikokrat odločajo človeški dejavniki. “Če si proevropsko usmerjen, imaš takšno prihodnost, kot si jo želiš,” je dejal Kangler. V času vlade Janeza Janše je bilo v Mariboru narejenega veliko, med drugim so bili zgrajeni Ljudski vrt, zavetišče za živali, lutkovno gledališče, pridobljenih je bilo veliko sredstev iz EU – kar 40 milijonov evrov za gradnjo mariborske fakultete za medicino, ki jo obiskujejo študentje iz vse Slovenije in tudi nekdanjih držav skupne bivše republike. “Maribor je postal kulturna evropska prestolnica, kar priča o tem, da je bil vzpostavljen zelo dober dialog tako z desnimi kot tudi levimi, ki so bili pri svojem delu odgovorni,” je še dodal Kangler.

Foto: STA

Foto: STA

Kangler je opozoril, da se trenutno soočamo z veliko podhranjenostjo občin, zato ni čudno, da trenutno ni pravi čas za izvajanje velikih projektov. Kljub vsemu pa je skritiziral delo aktualnega mariborskega župana Andreja Fištravca in njegove ekipe, saj v Maribor ni prinesel niti evra, in dodal, da bodo konec koncev ljudje tisti, ki bodo na koncu ocenili njegovo delo.

Mladi intelektualci so pomembni za dvig dodane vrednosti v gospodarstvu
Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Niko Samec je izpostavil, da se Univerza dobro zaveda dejstva, da je nastala zaradi potreb gospodarstva, zato ni presenetljivo, da jo Times uvršča med najbolj kvalitetne v regiji – prehitela je tako Ljubljano kot tudi Zagreb in Beograd. Maribor je včasih predstavljal eno izmed največjih industrijskih središč zahodnega Balkana, danes pa temu žal ni več tako, ker se soočamo s preveliko razpršenostjo gospodarskega sistema. Univerza lahko pomembno pripomore k sklepanju strateških partnerstev, zato se je po besedah Samca nujno potrebno zavedati, da študentje predstavljajo pomemben razvojni potencial in s tem dodatno vrednost za slovensko gospodarstvo.

Mladi in starejši so zapostavljeni
Predsednik Kluba seniork in seniorjev SDS Zvonko Zinrajh je opozoril na problem brezposelnosti v Mariboru, ki počasi drvi proti 20 %, in neobstoju urada za starejše. “Mladi odhajajo v tujino, župan pa zoper to ne naredi popolnoma nič. V primeru IBM-a se je pokazal eden izmed večjih fiaskov, ko ekipi mariborskega župana in ministra Počivalška nista ustrezno odreagirali, ko je bilo to potrebno, kar je povzročilo, da je Slovenija izvisela in s tem izgubila nekaj 100 delovnih mest, ki so se selila na Hrvaško,” je dejal Zinrajh.

V gospodarstvu je nujna sinergija univerz in podjetništva
Peter Kavčič, podjetnik s 24 let dolgo kilometrino, je izpostavil, da uspešno gospodarstvo predstavlja motor uspešne nacije. Opozoril je, da Slovenija nima podjetniške tradicije, zato je nikakor ne moremo primerjati z državama, kot sta Švica in Avstrija, in poudaril, da je za uspeh gospodarstva nujna sinergija med podjetništvom in univerzami.

V Sloveniji ni dialoga o pomembnih stvareh
Med povabljenimi je bil tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki je izrazil globoko obžalovanje, da se pogovora o aktualni problematiki nista udeležila tudi aktualni premier Cerar in župan Fištravec. “Vidimo lahko, da je temeljni razlog za občutenje krize pomanjkanje dialoga o stvareh, ki so pomembne,” je dejal Janša.

Foto: STA

Foto: STA

Enormno zadolževanje je bilo neefektivno
Janša je opozoril, da je pred 120 leti vlak pripeljal hitreje od Maribora do Ljubljane kot sedaj, kar kaže na to, da smo infrastrukturno zelo nazadovali. Vidimo lahko, da nam zadolževanje ni koristilo. “Potrebno je zavedanje, da se je pametno zadolžiti takrat, ko so pogoji dobri, ko omogočijo ustvarjanje dodane vrednosti, s čimer se posledično izboljša gospodarski standard,” je dejal Janša.

Prav tako je opozoril na problem neenakovrednega financiranja občin, s čimer se kršijo ustavne pravice državljanov, ki zagotavljajo, da smo pred zakonom vsi enaki in imamo tako pravice do istih pogojev, kot jih imajo v Ljubljani. “Ni prav, da se ne najde denarja za Maribor, Celje, Kranj, Mursko Soboto in ostale slovenske kraje,” je dejal.

Janša je poudaril, da je očitno, da je vladajoča stranka SMC stranka administracije, ki je skoncentrirana le v Ljubljani, kam dlje pa ne vidi. “Presenetilo me je, da se slovenski župani niso bolj resno odzvali zaradi očitnega favoriziranja prestolnice. Vlada bi se morala obnašati bolj odgovorno, kajti ne razpolaga s svojim denarjem, ampak z denarjem davkoplačevalcev,” je še dodal Janša.

Vlada zavaja javnost glede števila zaposlenih
Janša je opozoril na to, da se je v zadnjih šestih mesecih v obmejnih avstrijskih deželah zaposlilo kar 12.000 Slovencev. Zaskrbljujoč je podatek, da je skupaj kar 60.000 Slovencev zaposlenih v Avstriji in Nemčiji, registrirani pa so kot zaposleni v Sloveniji: “Na račun njih se slovenska vlada hvali in popolnoma zavaja javnost.”

V Sloveniji vlada narobe svet
Prav tako je povedal, da mladi za Slovenijo predstavljajo najmanj izkoriščen potencial, saj le ti zaradi nezaposlitve in slabo plačanih služb bežijo izven Slovenije, ter opozoril, da večni problem predstavlja dejstvo, da “nepravim ljudem” uspeh ni dovoljen: “Tudi, če je uspeh nesporen, se ga razglasi za napako ali pa se ga ignorira. Na drugi strani pa so župani, ki pri belem dnevu kradejo z lopatami, razglašeni za uspešne.”

Za konec je Janša poudaril, da ima Maribor dobre potenciale, ki jih je nujno potrebno izkoristiti čimprej in dejal, da nas v EU sicer čakajo turbulentni časi, ter izrazil prepričanje, da se je za obstanek v EU vredno boriti, ker le-ta predstavlja najbolj ugodno okolje, v katerem lahko živimo.

N. Ž.

 • APMMB

  To, da se je SDS lotila Maribora je prava stvar. Maribor kot 2. največje slovensko mesto še ni dal niti enega samega poslance stranke SDS v državni zbor. Če pogledamo kaj so Mariborčani volili v samsotojni Sloveniji, vidimo,da pred vsem levičarske poslance, pa če ravno je prav levica tista, ki je Maribor gospodarsko in pred vsem mentalno uničila in popolnoma desvatirala.
  Problem Maribora in Mariborčanov je v popolni mentalni zaostalosti.
  Na eni stani imamo inteligenco zbrano na univerzi in morda še v bolnišnici, vse ostalo je propadlo.V teh dveh ustanovah pa se nahajao levičarji, ki hromijo mesto in državo.Pogeljmo si samo cvetke, ki ratsejo v teh ustanovah: Vsena Godina, Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, pa recimo veliki mag in prevarant Šime Ivanjko. V ta šopek spada tudi Andrej Fištravec.
  Zaradi biližine Avstrije si je velik del ambicioznih meščanov našel posel v Avstriji in se bolj ali manj poslovil od Slovenije in Maribora.
  Na tem mestu pa naj spomnim na nekaj pomembnega iz bližnje pretekosti.
  Ko je začela Jugoslavija ekonomsko propadati ob koncu 80. let,je Maribor bil priča velikim delavskim stavkam, največjimi v Jugoslaviji in tudi najsilovitejšim.. Na tisoče delavcev je dnevno polnilo mestne ulice in trge. Sprva je partijska oblast v mestu želela demonstacije preprečiti, a je delavski upor bil preveč silovit. Na pomoč je prišla komunistična sprega iz Ljubljane, pa tudi ta ni bila kos razgretim množicam. Čas ni bil več naklonjen za silo. Policisti, takrat ljubovalno imenovani miličniki, niso posredovali,saj so se znašli v enakem položaju kot delavci. Bili so enako nezadovoljni in bi se ob resnem povelju za posredovanje kaj hitro pridružili delavcem.
  Partiji je bilo popolnoma jasno, da se z mariborskimi delavci ne gre šaliti.
  Z upori, šrtajki in nezadovoljstvom so mariborski delavci vstopili v samostojno Slovenijo. Enotni in prepričani, da jim bo v samostojni Sloveniji bolje in so boj za samostojnost entno podprli.
  A kaj se je zgodilo? Kot je znano je partija kot zadnje s pozicije oblasti, v komunistični Sloveniji pozvala vse komuniste, pred vsem udbovce,da v največji možni meri ovirajo demokracijo in uganjajo diverzije, če se le ponudi priložnost.
  Posledica takšnih pozivov pa je rušenje mariborske industrije, ki je doživela katastrofalni polom. Spomnimo se samo vlade Janeza Drnovška v kateri so bili komunisti in slavna LDS. Takrat so mariborska podjetja padala kot smerke okužene z lubadarjem.Padel je Tam, padel je MTT, padla je Matalna, padla je Hidromontaža, pa Marles, Elektokovina, in še vse drugo. Padla je Jaklotehna,Vema. In maribor je ostal brez 60.000 delovnih mest. Taktika komunistov in LDS je bila ta,da brezposlenim čim prej uredijo dobro plačane penzije in tako so maldenke in maldeniči bili nekaj časa na čakanju, nato pa penzija, ki je sedaj po dvajestih letih skopnela in je v Mariboru na desettisoče osiromašenih upokojencev, ki životarijo in ne vedo, kako stakniti kraj s krajem.
  Na te se nihče ne obrne, nihče jih ne zna aktivirati in zato je volilna udeležba v Marboru slaba, volijo pa tisti, ki imajo koristi in zato ni čudno,če prihajajo iz Maribora v parlament poslanci kakrešen je godpod Prikl, ali gospa Marjana Kotnik Poropat. Pred časom je bila zvezada parlamenta Majda Potrata.
  Tako kot Slovenija, mora Maribor razčisiti s svojo preteklostjo. Ni potrebno da seže preveč nazaj, važno je, da razčisti polom, ki se je zgodil po osamosvojitvi. Ni potrebno,da storilce preganja, potrebno pa jih je identificirati in postaviti na sramotilni steber, da bodo Mariborčani vedeli, kdo jih je oropal, kdo jim je pripravl gorje. S tem se bodo Mariborčanom odprte oči in zavedali se bodo, da jih ne bodo rešile lutke, ki jim jih na volitvah nastavljajo pokvarjeni levičarji, ki so oropali Maribor.
  Maribor ima še vedno zelo dobre stike z Gracom, pa se ti stiki takoj prekinejo, ko se kaže možnost, da bi prišlo do sodelovanja. Zakaj? Zato, ker pod površjem še vedno tli strah pred odpiranjem vprašanja genocida, ki so ga zagrešili osvoboditelji po vojni. Takrat so pobili in pregnali Nemce Avstrijce iz Maribora in od kakšnih 15.000 jih je sedadaj v Mariboru maj kot za seme.
  Pa obstoja relana možnost, da se tisoče Mariborčanov ne bi več vozilo v Garaz,če bi Avstrijci odpirali firme v Mariboru. Kadar pride do resnih pobud, se te nemudoma razblinijo. Prav gotovo je posredi genocid.
  Za konec pa še dva nasveta,ki morata roditi sadove:
  Njaprej je potrebno preveriti vse kupoprodajne pogodbe s katerimi je bilo državno premoženje mariborskih podjetij prenešeno na roparske posameznike, ki sedaj uživajo rente in denar od preprodaj. Pogodbe so deponirane,,dostopne in zanesljivo je iz njih možno razbrati vse lumaprije, ki so uničile mariborsko indistrijo.
  Maribor še vdeno razpolaga z velikim številom ljudi, ki so v imenu mariborske idustriie poslovali po Evropi. Vse te, je potrebno združiti v kljub in jim omogočiti obnovo stikov in začeti iskati možnosti za ponovni vzpon mariborske industrije.
  Še nekrat pa: Mariborčane je potreno osvestiti, kdo jim je uničil podjetja, kdo jim je uniil mesto, kdo jih je pahnil v bedo. To je levica, ki jo volijo. Zakaj?

  • MGTOW Didactics

   Bravo! Vrhunsko in resnično! Zelo dobro!

  • Anton

   genialno

  • samsara

   Moša Pijade na prvem zasedanju Avnoja v Bihać u leta 1942

   “Pomembno je ustvariti tolikobrezdomcev, da bodo ti predstavljali večino v državi. Iz tega moramo izhajati. Nemci nas sicer ne bodo našli, ampak bodo iz maščevanja požgali vasi. Vaščane, ki bodo ostali brez strehe nad glavo, bomo dobili na svojo stran in postali
   “gospodarji situacije”. Tisti, ki nimajo hiše, zemlje in živine, se nam bodo kmalu pridružili sami. Težje bo tistim, ki imajo svojo posest. Njih bomo povezali z različnimi predavanji, gledališkimi predstavami in drugo propagando. Tako bomo sčasoma prišli do vseh pokrajin. Kmet, ki ima hišo in zemljo, delavec, ki prejema plačo in si lahko privošči kruh – to nam nič ne pomeni. Iz
   njih moramo narediti brezdomce. Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato moramo ustvariti nesrečo, ljudi spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsakega blagostanja, miru in reda.”

   • Jovo Jamnica

    Maribor se še vedno ponaša z Ulico Moše Pijadeja. To je verjetno zato, ker pamflet, ki naj bi ga Moša Pijade bojda izrekel nekje Bogu za hrbtom, med vojno vihro, ni dokazan. Ta pamflet so namreč širili po terenu Četniki Draže Mihajlovića.

    • AlojzZ

     Tako je! Ni dokazan! Tudi zadnji, ki je šel po dokaze, se ni vrnil!

     • Jovo Jamnica

      OBAVEŠTENJE MOŠE PIJADE OD 16 DECEMBRA 1942 GOD. KOMANDI KLJUCKO-MRKONJICKOG PODRUČJA O PREFORMIRANJU PRIVREMENOG UPRAVNOG OTSEKA VRHOVNOG ŠTABA U POZADINSKI OTSEK VRHOVNOG ŠTABA NOV I POJ

      …Komande mesta treba upozoriti da nemaju prava donositi smrtne
      presude, nego mogu jedino vršiti hapšenje i sprovoditi prethodnu
      istragu, a krivca težih zločina dužni su sprovesti sudu pri nadležnoi komandi područja…

      http://znaci.net/zb/4_2_7.pdf

  • Jovo Jamnica

   Z večino spisanega se nekje strinjam. Moti me rezime. V času Jugoslavije se je Maribor pod levico na oblasti razvijal, po emancipaciji pa, kljub levici na oblasti, kolapsiral.

   • kokobily

    matr. eni bi čistega vina, ti pa si čiste jamnice naliješ, pa direkt v bučo. BRAVO

   • APMMB

    Borut stari v moji repliki je jasno nakazano,da je potrebno preveriti vse kupoprodajne pogodbe s katerimi so državna podjetja prešla v roke privatnikov.Iz pogodb je možno izvedeti vse. Tudi kriminal. Večina, ali pa celo vse lumparije so že zastarale, bi pa Mariborčani vsaj izvedeli, kdo jih je oropal. Upam da lopovom v Mariboru ne bi bilo več lepo.

    Dne 14. oktober 2016 12:51 je Disqus napisal/-a:

 • AlojzZ

  Kaj je dečki? Kaj bi radi? Božje kraljestvo brez Boga? Niste prvi, ki ste se tu opekli, pa tudi zadnji ne boste!

  Kako doseči, da pride k nam Božje kraljestvo? To je zdravje, blagostanje in podobno? Zelo enostavno! Vsak trenutek, ampak resnično vsak trenutek se odločajte za Dobro! Halo gospod Zver, ste slišali? Gospod Janša, ste slišali? Niste? Bom pa malo bolj na glas povedal: “VSAK TRENUTEK SE ODLOČAJTE ZA DOBRO!”

  • gušto

   Mislim da kar nekaj nakladaš ne da bi prej prebral, ali poslušal, kajne?

   • Novakec1

    Ko boš imel preveč povej bom nehal da boš lahko odpeljal.

  • Novakec1

   Saj se, za svoje dobro

   • AlojzZ

    Da, oni se ne odločajo za Dobro, ampak za svoje dobro. Kar je enako Zlo.

 • Duhec

  Janše mi je prav žal, da se sploh še matra….

  • Novakec1

   Je bil zraven ko so zavozil slolandijo, reš nas edino padec meteorita.

   • gušto

    Tudi ti si bil zraven in nisi nič napravil. Boš vsaj zdaj, kaj zamigal ?

    • moon

     Zdaj so njegovi na oblasti, torej migajo :)

     • gušto

      ha, ha, …. bolj počas’ pa žalostno, de ? :)))

     • moon

      Ja no, hitri ravno niso, imajo pa veliko casa, glede na stanje “slovenskega” duha ;)

    • Novakec1

     Sem pridno delal in se nisem ubadal z politko kot večina bedakov na tem forumu in prečitaj zadnji del mojega posta.

  • Jovo Jamnica

   Vse, kar je Janša povedal, je res. Ampak, prebivalstvo Maribora, nimamo nič od tega…

 • APMMB

  Ko sem opisaoval težave Maribra,sem prezrl velik madež,ki ga je povzročila Mariborska škofija.Tudi to je del umazanije, ki omadežuje Maribor. Maribor in Mariborčani morajo izvedeti resnico, zato je poziv, da škofija javno objavi bilanco finančne polomije upravičen.
  Maribrčani morajo točno vedeti, kam je poniknil denar. Morajo izvedeti, kdo je za polomijo odgovoren. Govorice, ki jih širijo v javnosti nasprotniki RKC prav gotovo niso resnične, niti poštene, zato je v interesu RKC in pred vsem Mariborske nadškofije, da javno objavi bilanco, da se razbremeni greha in da prične novo pot. Parv gotovo bi bilo dobro,da krene po poti Martina Slomška.Ta ji naj bo vzor in z razcvetom škofije bo tudi Maribor zacevtel.

  • Borut Stari

   Slovenci moramo še prej prednostno zvedeti, kam so ponikmile milijarde davkoplačevalskega denarja in kdo je tako enormno zadolžil to državo, da ni več samostojna. in svobodna. Nihče ni imel in nima mandata, da je naredil in še vedno od nas dela berače. To ni bila ali je RKC to je bila in je še vedno uradna slovenska politična klika.

  • Ruggedplant

   Se povsem strinjam s tabo, a ti zagotavljam, da je to resnica, ki je ti ali tebi podoben slovencelj ne bi bil zmožen prebaviti v 10 obrokih. Zakaj sem v to prepričan čeprav te ne poznam? Ker ne poznam niti enega komija, ki bi dejansko razumel ekonomijo in če želim komu pojasniti krivde in nekrivde za dobičke in izgube na delniškem trgu, si za sogovornika raje izberem pavijana kot pa rdeče nahujskanega mencingerjanca, ki vzrok za svoje življenjske tegobe vselej najde v Janši, RKC ali domobrancih, čeprav slednji v Sloveniji žal nikoli niso zares vladali. Ne vem pa zakaj kličeš Slomška na svojo stran – ta je bilvelik pokončen mož, domoljub, ki bi medijem nalil čistega vina že prvičpri takem vprašanju in dvomim, da bi se vračali.

   Na kratko: pri nasedlih investicijah Zvonov ni bilo ugotovljenih in na sodišču dokazanih goljufij, Zvona pa nimata neposredne pravne zveze s škofijo inje zgodba zaključena. Ker pa je MB Škofija prišla na sramotilni steber,zdaj razprodajajo svoje imetje, da bodo ja upniki poplačani. tega osebno sicer ne razumem – preko skladov sem izgubil že ogromno denarja, ami na kraj pameti ni prišlo, da bi kakšnega od skladov tožil ali po medijih zaradi tega jamral. Saj sem PROSTOVOLJNO vložil svoj denar v sklade in vnaprej vedel, da so možnosti za izgubo ali dobiček 50:50. Slovenceljski lolekboleki tega enostavno ne razumejo in jih niti ni sram, da s svojimi nasedlimi naložbami obremenjujejo vse državljani, kot bi se hvalili z nekakšnim življenjskim dosežkom.

   Zelo zelo težko razumem to čemur danes rečemo slovenski narod…

   • APMMB

    Ruggedplant,tudi sam sem podobnega mnenja namreč,da Mriborska škofija in škofje niso krivi za polom Zvonov.
    V okolju,kjer vladajo nezdrave gospdarske razmere, kjer vlada korupcija in kriminal,ni mogoče gospodarno poslovati.
    Vedeti je potrebno,da je za vsako gospodarjenje potrebna spremljava bank.Banke so v Sloveniji v rokah komunistične mafije in te lahko še tako zanikrnemu poslovnežu krojijo uspeh,še tako poštenega,vestnega in zdravega poslovneža pa pahnejo v izgubo in propad.Ne trdim,da so Zvonovi bili ravno vzor dobrega gospodarjenja, sem pa prepričan, da je katastrofa nastala prav zaradi nenaklonjenega bnačnega okolja.Zenesljivo se bi dalo iz nasedlih investicij izvelči več,mnoge celo postaviti na noge in bi danes cvetele, pa to ni bil cilj bančništva, ki je samo zato, da je demosnstiralo ideološko nadmoč nad RKC Zvonove potopilo. Zato vztrajam, da RKC objavi vse kar se je dogajalo ob propadu Zvonov in se razbremeni vseh namigovanj o strašnem krininalu in odobičkih, ki se jih je polotila in jih prenesla v Vatikan.To ni težko. Morda bo res tudi kakšen duhovnik, ali celoškof deležen kakšne kritike,a takšna katarza je potrebna, saj morajo ljudje RKC zaupati in v njej videti luč poštenja.
    Če pa sem že pri tem,naj se obregnem ob slovensko RKC in ob Mltežke viteze v Sloveniji.
    V Sloveniji še ni dozorel čas za spravo.Še najmanj pa je dopustno to,da bodo spravpo organizirali komunisti, potomci zločincev,kakršen je Borut Pahor.V enem dnevu se klanja in pokopava zverinsko pobite žrtve iz Krimske jame,nekaj ur za tem pa časti morilce,klavce in kriminalce. Takšnemu zaupati sparavo je nedostonoin prav on s privoljenjem vrha RKC bo to naredil. Fuj!

    Dne 17. oktober 2016 13:00 je Disqus napisal/-a:

    • Ruggedplant

     Se opravičujem za zgornji odgovor, tvoj prvi komentar sem narobe razumel – kar ošpice dobim, ko ekonomsko nepismeni komunajzli na pamet farizejsko obstreljujejo že itak obubožano mariborsko škofijo, ki je razprodala velik del svojega imetja, da bo ja odplačan čim večji del deležnikov.

 • Shalalabayzer

  Mariborčani so si Fištrovića izvolili…naj se ga nagledajo :)
  Bi pa Kanglerja volili, a ne…

  • domovina mili dom

   V center si zadel.

  • Jovo Jamnica

   Ni ga, pravega Mariborčana, ki bi se ne sramoval Kanglera!

   • kokobily

    Sram me je..
    Univerzitetnio mesto, pa “čarugi” nameni kadrovsko stanovanja..

 • moat

  Ave Štuhec, res. Gospod menijo, da je II. svetovna vojna povzročila mestu veliko škodo, saj so takrat iz mesta izgnali intelektualce, vanj pa naselili proletariat in udbovsko mafijo. Ob tem je tudi resno zaskrbljen nad tem, da se intelektualno jedro danes angažira rušilno in ne gradilno, kar se vidi na primeru Franca Kanglerja. Uboge Mariborčanke in Mariborčani inu njihova mladina, ki ima za potomce proletariatovce in udbomafijaše, res.
  Očitno pa je, da z Janezom Janšo (sploh) nista usklajena saj ta pravi, da je Maribor v času njegove vladavine postal kulturna evropska prestolnica (kljub udbomafijaši), kar priča o tem, da je bil vzpostavljen zelo dober dialog tako z desnimi kot tudi levimi… Ste čisto nori ali kaj, pa to ja ni Janša. Ta pa že ne bi imel “kulturni” dialog z udbomafijozi in njihovimi potomci. Še za potomce njihovih potomcev se tu postavlja vprašanje.
  No, z drugo debato in ugotovitvami pa bi se v večini kar strinjal, saj gre za splošno znane nepravilnosti, na katere se že nekaj časa opozarja, napravi pa nič.

  • Ruggedplant

   Si malo pozabil kdo je vodil slovensko vlado in občino Maribor? To seveda ne pomeni, da sta bili država in mesto popolnoma iztrgani iz krempljev udbe oziroma neopartije, ki jo tako veselo braniš, je pa dejstvo, da je bilo njihovo delovanje v tem času omejeno le na vse paradržavne sisteme. Izgubili so torej formalno vladavino, neformalne kajpak ne – dokler ne bo izvedena temeljita lustracija, kjer se bo VSAK državljan, tudi jaz in ti zagovarjal za svoje besede in podporo na volitvah, se zadeve na tem področju ne bodo bistveno spremenile. To so bila leta razcveta tako Slovenije in Maribora in leta v katerih smo jasno videli kako diametralna razlika je med uspešnostjo vladanja demokratične (pa čeprav je imela v parlamentu SDS takrat zgolj kakšno tretjino) in totalitarne vlade, o tem priča cel kup kazalcev in prav je, da se tega ne pozabi.

   “Ta pa že ne bi imel “kulturni” dialog z udbomafijozi in njihovimi
   potomci. Še za potomce njihovih potomcev se tu postavlja vprašanje.”

   Je Janša že kogarkoli zaprl pred volitvami, mu podtaknil afero zaradi katere bi njegovi politični nasprotniki morali 25 let dokazovati svojo nedolžnost, je komu protiustavno odvzel mandat? naj te spomnem, da je Janez Janša EDINI premier v zgodovini Slovenije vsakič povabil k sodelovanju VSE stranke, saj gre za skupno domovino v kateri mora vsak prispevati kolikor zmore.

   Presenetljivo, kajne, ko ti mediji vsak dan slikajo podobo o sovražnem, zamerljivem, maščevalnem, nepriljudnem Janši, ti pa tem zgodbicam za maloumne slovenclje tako pridno nasedaš?

   “No, z drugo debato in ugotovitvami pa bi se v večini kar strinjal, saj
   gre za splošno znane nepravilnosti, na katere se že nekaj časa opozarja,
   napravi pa nič.”

   Iz opozicije? Kako konkretno pa si predstavljaš, da opcija s 30% v parlamentu vodi državo? Z državnim udarom?

   • moat

    Kam sem meril? Točno tja kar sem tudi povedal – na neusklajenost Štuheca in Janše in nič drugega. Eden o udbomafiji in destrukciji intelektualnega jedra, drugi o sodelovanju z “izmečki”. Seveda Janša ni nikogar zaprl pred volitvami, ker ga tudi ne more (da, gre za simboliko). Vemo tudi kdo lahko zapira, kajne? V bistvu pa hočem povedati, da vse zadeve okoli Janše pač niso politični konstrukt. Sam se sprašujem, zakaj se Janša tako pogosto znajde v situaciji, ki se jo lahko kriminalizira? Če ne bi bilo teh situacij tudi razlogov za kriminalizacijo ne bi bilo. Glede nepravilnosti pa nisem ciljal na opozicijo, temveč na to in prejšnje nesposobne vlade. Vse do zdaj so obljubljale veliko, ko pa so se zavihtele na oblast niso napravile ničesar.

    • Ruggedplant

     Še vedno ne najdem med izjavama nikakršne usklajenosti. Zame osebno je dejstvo, da je v Sloveniji več kot polovica prebivalstva popolnoma funkcionalno in politično nepismenega, še precej večji delež pa je takih, ki ne dosegajo standarda, ki ga imam za to, da nekomu rečem “civiliziran/kulturen človek”, kar pa seveda ne pomeni, da se bom zaprl v školjko in prenehal komunikacijo z “onesnaženo” družbo, saj se zavedam, da je edini način, da kaj spremenim to, da stopim z njo v dialog. In to čutim kot svojo državljansko dolžnost – dokler si rečem Slovenec in demokrat je pač komunikacija tisto v kar moram verjeti ne glede na naslovnike.

     “Vemo tudi kdo lahko zapira, kajne?”
     Pri nas dobro vemo tako KDO, kakor tudi KOGA mora zapirati in zato smo svetlobna leta od pravne države, kjer v pravosodju delajo na prvem mestu visoko usposobljeni strokovnjaki nevezani na režimske strukture, njihov mandat pa je odvisen edino od uspešnosti opravljanja službe.

     “Sam se sprašujem, zakaj se Janša tako pogosto znajde v situaciji, ki se
     jo lahko kriminalizira? Če ne bi bilo teh situacij tudi razlogov za
     kriminalizacijo ne bi bilo. ”

     Zato ker predstavlja še zadnjo resnično opozicijo vladajoči kamarili pred absolutnim monopolom partije. Če ne bili članica EU, sem prepričan, da bi ga s prostosti odstranili za še precej dlje in v kolikor bi se vrnil v politiko, niti dvomim ne, da ne bi uporabili še “drugih sredstev” v slogu svojih starejših mentorjev iz prejšnje države, ki so danes za svoja zla dela bogato poplačani. Če se prav spomnem, so doslej Janšo ovadili že nekih 600 krat, redno prejema tudi grozilna pisma in je bil za Slovenijo v zaporu že dvakrat. Kaj konkretno pa je naredil, da si zasluži vse to, razen tega, da nas je osamosvajal, obranil pred peterokrako zvezdo Juge in komunistom pred javnostjo slači hlače, ko še edini obelodanja njihove nečednosti? Tvoje samospraševanje je neokusno sprenevedanje in norčevanje iz žrtev, tistih brez katerih bi imel danes na volitvah le še eno stranko za obkrožiti, pa še ta bila napisana v cirilici.

     Se kdaj sprašuješ tudi zakaj so se zavedni Slovenci tako pogosto znašli v situacijah, ki se jih lahko kriminalizira, ko so jih partijci množično klali po hišah, gozdovih, množičnih grobiščih, podobno partiji nevšečni Rusi v gulagih in Judje na Poljskem? Ti šment, nekaj so že morali zagrešiti, če so pa ves čas po sodiščih in zaporih, kajne?

     • moat

      “Še vedno ne najdem med izjavama nikakršne usklajenosti.” Govorim o neusklajenosti, res.
      Glede zapiranja sem poudaril, da gre za simboliko. Dejstvo je, da zapira sodišče, začasno tudi policija in tožilstvo. Saj to vemo, ne?
      Glede kriminaliziranja se tukaj sprašujem, zakaj se Janša znajde v tolikih primerih? In to mislim resno.Tukaj ne gre zato, ker na bi bil ali je zadnji, “ki se bori proti monopolu partije.” Janša se s svojimi dejanji ali opustitvami velikokrat sam spravi v položaj, ko se ga lahko kriminalizira. Ne pa zaradi tega, ker bi se ga vsi želeli znebiti. Sam nekaj naredi, ne gre za politične konstrukte.
      Tisto o zavednih Slovencih in kriminaliziranju pa se strinjam, danes pa so vendarle drugačni časi, no.

 • Unikatna

  Kaj jamrate?! Očitno nam ne gre slabo v Mariboru :)

  Pred RK in Karitasom sploh ni vrst, nimamo deložacij, nimamo brezdomcev itd.

  • Franc Šink

   Zato ker živijo od v Avstriji zasluženih plač.Da, tu so našli rešitev!

   • Unikatna

    Drži….

 • učko

  Vendar “TA PRAVA TEMA” s katero bi se “ta prava” opozicija morala ukvarjati, ne pa s premetavanjem kosti !!!! Bomo videli, kaj bojo zumotvorili !!!

 • učko

  Zver je poudaril to, Janša je poudaril ono, eni drugim nekaj govorijo brez veze. Taki še n’kol niso nič naredili in tudi zdaj ne bojo !!!

 • učko

  Zato bojo ta rdeči fašisti še naprej kradli, sesuvali to državo in izganjali Slovence ven, uvažali pa tujce z juga !!!!

 • Franc Šink

  Kdo je sedaj moralni teolog! Štuhec ali Cerar ?

  • Jovo Jamnica

   Po članku sodeč, je Štuhec preje pripadnik Green Dragonsov, kakor moralni teolog…

 • Boco

  Žalostno stanje duha v Mariboru ponazarjajo poslanci stranke SMC. Dva med njimi sta srba, Jasna Murgelj in Branislav Rajić. Koliko mi je znano o njunem delu v državnem zboru se bolj zavzemata za priznanje srbov kot narodnostne manjšine v Republiki Sloveniji kot pa za napredek in izboljšanje stanja v Mariboru. To prav tako kaže kako pro-jugoslovankso je vzdušje v Mariboru. Ali pa zavedni slovenci, štajerci več sploh ne hodijo na volitve. Maribor je postal balkanska greznica, o čem tudi pričako plakati za prireditve. Sama balkanijada, razni Zečići in razne pjevalke.

  • Vera

   Samo v eno malo dvorano na mariborskem območju pride IĆE poslušat do 1.000 ljudi . Le kje imajo posluh in slovensko domovinskost ?

  • if

   Takoo stanje se razvija na celotnem območju države. Slovensk ahimna je vedno bolj farsa, nesmisel.

 • Franc Šink

  Kar se tiče razvoja je za enkrat najbolj perspektivno mesto Črnomelj.

 • jankoslav

  Ta Vlada je pač titoistična, saj se je tudi diktator Tito konec 60-ih let (in začetek 70-ih) hvalil, kako nizko stopnjo brezposelnosti imamo v samoupravnem socializmu. Seveda tako, da je več kot milijon Jugoslovanov odšlo na delo v tujino.

 • Krtača17

  Nepomembno. Tile za moje pojme nimajo nobene kredibilnosti več. Vsakič ko odprejo usta samo lažejo. A ste vedeli recimo da je Kučan podal izjavo glede ovadbe VSO? Ne? Sklical je vse televizije (lepo je viden tudi mikrofon Nova24tv). Tako da pazite komu verjamete. https://m.youtube.com/watch?v=RX9RHEpdX8Q

  In Nova24tv je o tem slučajno pozabila poročat.

  • Ruggedplant

   1. Kakšno ima to zvezo s temo?
   2. Kdo pri zdravi pameti si želi leta 2016 poslušati šefa CK ZKS kako javno laže o slovenski osamosvojitvi?
   3. Želel bi slišati razloge zaradi katerih “tile” za tvoje pojme nimajo več nobene kredibilnosti.

 • kokobily

  Dogaja se najhujše. Zaradi popolne nesposobnosti, da uredi poseben status naših ljudi , ki delajo v Avstriji (davkarija, ki jih dodatno lupi tam, kjer jih ni treba) so se ljudje začeli “seliti” v Avstrijo. Preprosto, stalno bivališče prijavljajo v Avstriji, otroke vpisujejo v avstrijske vrtce,šole. Ti modeli gor tega sploh niso zaznali in flancajo nekaj (moralni brezvezolog) o neintelektualizmu Maribora. Ko je Maribor pokazal nekaj zdrave pameti (nekoč štrajki – pomisli, neintelektualnega delavstva, v novejšem času, ko se ni dal nafukati od Kanglerjeve kamarile), so na to “vsaj malo zdrave pameti” poslali najprej provokatorje, da zakuhajo pizdarijo, potem pa pendrekaše, pa po betici.Se potem pa čudite, da Fištravca pustijo na miru? Saj so tisti oratorij o umazaniji škofije (moralni, kje si???) takoj skinuli u repertoarja, ker je bil “preintelektualen” za Štuhečevo pojmovanje, kam ost intelekta sme biti usmerjena (ni čudo, še papeža je znal okracati, ker je dogajanje v škofiji in okrog nje znal imenovati pravim imenom).
  Zver zdaj že flanca “na visokem”, EU nivojo, ker nima kaj konkretnega povedati. Je pa res, ko je on bil ministr za šolstvo, se je končno (po saaaamo Ljubljani) v Mariboru začelo veliko graditi , urejati v tem sektorju življenje (dežurni šinfatorji so rekli, da je Mb pač prišel na vrsto, ampak, brez Zverovega velikega angažmaja -tedaj- bi bilo polovico manj narejenega)
  V kretkem, Fištra ni sposoben še takšne barabije narediti, kot jo je Kangler bil (tudi za to rabiš nekaj sivih celic), Janša se Maribora spomni, ko mu gre za kakšen glas več (razen, ko je treba Gorenaku dati zeleno luč, za “ubi raji upanje), Zver je že predolgo v EU gozdu, da bi videl dalj od najbližjega drevesa, Štuhi,v uh me puhi, pa moralizira o nekdanjem intelektualizmu Maribora, pozabljajoč, da je ta bil večinoma v marburških, ne pa mariborskih glavah (poglej samo denacionalizacijske zahtevke), dokler je slovensko naravnano gospodarsko itak bilo plod dela slovenskih primorcev, po prvi vojni priseljenih v Maribor.
  Končno še tisti “pisunček” od Maistra je na lastno ljudstvo (slovensko delavstvo) šel streljati..
  O neki dobri legi Maribora.. Od Hamburga do Soluna je samo 20 km “vaške poti” (ni avtoceste). Ta intelektualni dosežek pa ni zrasel v mariborskih glavah, ampak tam, kjer SLO-intelekt “cvet” -v močvirju in megli. So nam ga pač, če ne po UDBI, pa po Gorenakovi UBI vtepli v glavo. Zato danes Fištravec…

  • gušto

   Ampak vse taku zgleda, da je pr teb že mal zamedlo, a ne ?
   Pišeš, kot da si že par let v kašnem zamrzjenem bivaku tam nekje pod Peco.
   Pa kje se najdejo takile ldje, brez kančka zdrave pameti, no…. je kje ?

   • kokobily

    tebi je pa Peca tresnila na bučo..

 • gušto

  Kje pa je Jovo Jamnica, da bi kašno pametno napisal ?
  Tale koko-kobily ga močnu ser*e.

  • Jovo Jamnica

   Jovo tebi na ljubo, tako iz glave našteje mariborske firme iz časa gnile Jugoslavije…

   Marles
   Smreka
   GG- Maribor
   Opekarna Radvanje
   Klepovod
   Avtoobnova
   Karoserist
   Sana
   Primat
   Atmos
   Elektrokovina
   Pik
   Merinka
   TVT
   Hidromontaža- delavnice
   Strojna
   Agrokombinat
   Swaty
   ČGP Mariborski tisk
   Talis pivovarna in kisarna
   VEMA
   Birostroj
   TP Pohorje
   Talis- brezakoholne pijače
   Intes
   Vesna
   Hidromontaža- Težki transport
   TSN
   Tekstilni inštitut Maribor
   Vinag
   Ferromoto
   Jeklotehna
   Zlatorog
   Mariborska livarna
   MTT
   Svila
   Mariborska plinarna
   Elektro Maribor
   Elektra
   Lilet
   Florina
   Opekarna Košaki
   TMI Košaki
   Strojkoplast
   Mariborske lekarne
   Gumarna Maribor
   TAM
   Metalna
   IMP

   • Unikatna

    In vse je šlo v tri krasne…

   • MEFISTO

    Prišlo je do malega zapleta.

    Mož tisočerih nickov je bil v takem zaletu, da je pozabil zamenjati nick ali pa temu nicku prilagoditi vsebino.

    In tako se je zgodilo, da je Jovo pisal in pojasnjeval samemu sebi.

    Kar za take čudake ni nič nenavadnega.

   • Ruggedplant

    In potem nahujskani kockaši mečejo z oblasti legitimno izvoljenega župana, ki vam/jim je uravnotežil občinski proračun, nihče pa niti piskne ne proti zelo znani politični opciji, ki je velik del zgoraj omenjenih podjetij tovarišijsko “privatizirala”. Ne, tej opciji se ne reče kapitalizem, ki nagrajuje sposobne, ampak njegovo absolutno nasprotje, ki nagrajuje nesposobne in Mariborčani so njeni veliki ljubitelji.

    • Jovo Jamnica

     Vsak, ki se je v emancipirani Sloveniji s pomočjo prevaranih volivcev, zavihtel na oblast, je odgovoren za klavrno stanje mesta Maribor in države Slovenije. Brez izjeme. Ker lustracija realno ni več mogoča, je rešitev edino v množičnem bojkotu volitev.

     • Ruggedplant

      Imaš slabo ves ali kakšno hudo svinjarijo na grbi, da se tako bojiš lustracije? Lustracija je danes ne le mogoča, ampak NUJNA, če želimo preživeti kot narod, kaj šele prosperirati in konkurirati preostalim evropskim državam, ki so odstranitev totalitarnega raka že zdavnaj izvedle.

      “Vsak, ki se je v emancipirani Sloveniji s pomočjo prevaranih volivcev,
      zavihtel na oblast, je odgovoren za klavrno stanje mesta Maribor in
      države Slovenije.”

      Če si sam tako predstavljaš lustracijo, potem me veseli, da tebi podobni ne pozivate k njej. Krivdo je potrebno ugotavljati individualno in preko vladavine prava, brez vsegliharjenja. Le zakaj misliš, da se od demokratov prav nihče ne boji tega? Zakaj smo samo demokrati v naši državi tisti, ki zahtevamo lustracijo in odprte arhive Udbe? Če bi imeli kosmato vest, bi bili raje tiho, se ti ne zdi?

      “Ker lustracija realno ni več mogoča, je rešitev edino v množičnem bojkotu volitev.”

      Ravno nasprotno. Množična udeležba na volitvah in masovno glasovanje proti komunističnim strankam je edina ta hip možna oblika lustracije – prav množična neudeležba na volitvah ter državljanska neinformiranost, apatija sta glavna vzroka, da leta 2016 v naši državi sploh potrebujemo lustracijo. Udba bi torej tudi ob demokratični vladi za nekaj časa še obdržala svoje paradržavne vzvode oblasti, a z dvotretjinsko večino demokratov bi bili v nekaj letih do sodišča privedeni vsi strici iz ozadja in sledila bi prava lustracija – od samih vrhov države, gospodarstva, pravosodja, pa do majhnih rib kot sva jaz in ti.

     • Jovo Jamnica

      Ne enači naju, prosim. Ti nisi z roba. Tvoje besede bolijo…

      preko skladov sem izgubil že ogromno denarja…

      Moje besede pa so splošna resnica:

      He,he. Kaj pa smo mi vedeli, kaj je delnica. Jaz sem svoj osebni
      certifikat vložil v firmo Svila Maribor, ki je bila še leta 1990,
      paradni konj. No, potem ko so jo v letu ali dveh, vodilni izčrpali
      takorekoč pod nulo, so nam pa začeli predavat, da bi morali vložke
      razpršit. Ajajaj. Vozili so nas, drugorazredne, kakor so želeli. In še
      danes počno enako.

     • Ruggedplant

      Sočustvujem. A glej da boš svoj račun izstavil pravi stranki!
      Kar se pa tiče ukvarjanja z borzo pa takole: “nije žvaka za seljaka” – s tem “seljakom” mislim tudi sebe, zato se v življenju ne igram z delnicami, da bi potem rohnel na svetovno nepravičnost, ko bi mi začele odnašati vložek.

     • Jovo Jamnica

      Mešetarji so prav dobro vedeli, da “nije žvaka za seljaka”. Tudi oni, ki so uzakonili naš volilni sistem, so bili približno tako čustvovali z ljudstvom, kakor Kardely, ko je pisal Zakon o združenem delu… ki naj bi bil… odskočna deska za nadaljnji razvoj
      socialističnih in samoupravnih odnosov, ki seveda ni odvisen samo od
      tega zakona, temveč tudi od celotnosti materialnih in subjektivnih,
      notranjih in zunanjih razmer, v katerih se razvija naša samoupravna
      socialistična družba

 • Sredinec

  O izgubljenem intelektualizmu Maribora govoriti v družbi Kanglerja je rahlo nehigiensko.

  • xtc

   Otem je nehigienično govoriti med levaki;ki so pod vodstvom ljubljanskih popolnoma uničili mariborsko in Celjsko industrijo;razen redkih izjem:

  • Boco

   Intelektualizem so predvsem zgubili mariborski intelektualci. Tu mislim predvsem izgubo nacelnosti in casti, ki je osnovna vrlina intelektualca. Pokoncost so temu vcasih rekli.
   Prevladali so dvojna merila in “kaj se mi splaca” logika. Pritlehtnost so temu vcasih rekli.
   Ve se tudi, kdo si je nadel ta nadimek “intelektualec” oziroma zavzel ta pidestal v Maribori. Tiho so ko riti zdaj ko ga Fistra sere. Tiho so ko riti ko se Cerar tako zanicljivo obnasa do Maribora in mariborcanof (kak dolgo je rabil da se je usmilil obiskat Maribor), koliko sredstev je Cerarjeva vlada namenil Ljubljani, Mariboru pa drobtinice, koliko kohezijskih sredstev so ukradli Mariboru itd ….
   Nobene glasu ni slisat, nobenega protesta na Stukljovem trgu ..
   Eden redkih, ki opozarja na probleme je Kangler.
   In da zakljucim z njegovimi besedami “Proklete svije”

   • Jovo Jamnica

    Kangler, ko ga vidim in Bog ne daj, slišim, me vedno spomni na probleme, ki so posledica propadle Univerzijade, zloglasnega MAKSA, proslule prestolnice kolture, žalosti mariborske tržnice, kolosa MTB, ki trohni in kazi strogi center mesta…

 • xtc

  Ne glede na dobre namene konference je nekaj jasno:
  JJ;četudi še kako želi in tudi prevzame vlado;bo težko kaj storil;saj se bodo blokade in nagajanja ter protesi kar vrstili:
  Vse bolj jasno je;da so Avstrijci začeli menjati tehniko in raje kot delo dajejo v Slovenijo;delajo sami doma s slovenskimi delavci;tako naj bi na Štajerskem v kratkem odprli več tisoč delovnih mest;ki bi jih popolnili z delavci iz SLOVENSKE šTAJERSKE IN sLOVENIJE;KI BI JIH PRIDOBILI TAKO;DA BI POUDILI DOBRE PLAČE;SLOVENSKA PODJETJA PA CENOVNO ŠE BOLJ STISNILI;S TEM BI PRIŠLI DO DELAVCEVOB ENEM PA BI JIM PONUDILI RAZNE UGODNOSTI;OD UGODNIH STANOVANJ;PARCEL;ŠOLANJA OTROKITD;aLI POVEDANO DRUGAČE IZČRPALI BODO Slo kadrovsko in sleje kot preje se bo Štajerska nagnila s Koroško vred ;k Avstriji;kar je tudi njihov cilj:
  Očitno bodo le tujci omejili moč SLO LEVAKOV IN TO TAKO ;DA BO sLOVENIJA ŠLA V PAR KOSOV POD DRUGE DRŽAVE
  Seveda se JJ tega zelo dobro zaveda kaj se dogaja a žal zaradi podivjanosti levakov in butastega naroda lahko stori bore malo:Trendi ;ki so opisani bodo le še stopnjevali;do zloma:

  • Jovo Jamnica

   Upam, da se bo ta tvoj scenarij, čimpreje uresničil. Dobri Bog lepo te prosim, da nam pomagaš, da omehčaš srca drugim, da nam pomagajo, da zaplujemo. Prosim te Gospod, bodi z nami, umiri naša srca in našega duha. Saj veš v kakšnem breznu se nahajamo. Prosim te pridi nam naproti v našem obupu. Božje usmiljenje, ostani vedno z nami.

 • domovina mili dom

  Saj ni čudno, da gre vse v maloro. Kar koli slišiš v medijih, pa naj bodo levi- desni, skupni imenovalec vseh afer in kraje so ljudje iz levega pola, ki jih nastavlja leva nomenklatura.
  UKC
  Policija
  Pravosodje
  DUTB
  SDH
  Nadzorni sveti
  Direktorji državnih firm
  Porto di Koper
  Zaposlovanje brez ali s prirejenimi razpisi v JS/JU.
  Sedaj neprodaja NLB, ker še niso očistili sledi kradljivcev našega denarja.
  Da se očisti ta nesnaga, bo potrebno nekaj let zelo intenzivnega čiščenja.

 • quetal

  Po statisticnem uradu je v SLO zaposlenih malo manj kot 800 000 ljudi, v Avstriji je ponovem zaposlenih ze 60 000 Slovencev, torej 8%. Medtem, ko si Nemci gredo industrijo 4.0 je Moralni ocitno izumil ze industrijo 5.0 beri –> simultano nategovanje Slovencev in Avstrijcev v anus. Prvih tako ni tezko, za druge pa dobis Nobelovo nagrado. BRAVO! Ce si ze clovek pri Dylanu nateguje celjust, mu bo pri von Moralnemu tako zletela iz lezaja.

 • učko

  To, da Janša, Zver in še ene par ostalih njim podobnih en drugega prepričujejo in en drugmu nekaj nakladajo, je brez veze!! Iz Slovenije je ta rdečim fašistom uspelo narediti drugo Srbijo !!!!

  • dr Janez Sveti

   Ja. Še dobro, da ne delajo drugi Pakistan! Srbija je le kulturno bližja a ne?
   Dr Janez Sveti
   https://www.youtube.com/watch?v=7P-_8jHUKSI

   • sodnikisozločinci

    Tudi to že delajo, sprehodi se malo po Ljubljani.

   • sunday

    pakistan in kdo ve kateri stan bo zdaj, zdaj vidiš da te hudičeve podganje iztrebke na skrivaj poseljujejo po celotnem sloveni-stanu!!!

  • sunday

   ja, pač namesto druge švice – pač ni šlo. je pa šla skozi druga srbija in še dosti lažje je bilo, saj so že tako vsi bili tukaj (srbska posla), navade pa so nam vcepljali že desetletja

 • črnaovca

  Saj smo v EU a ne. Se je svoj čas oni Andrej iz Janševe vlade hvalil da investitorji v vrsti čakajo pred mejo samo da znižamo davek na dobiček, davek so znižali, investitorjev pa od nikoder, tudi naši ljudje so se naveličali čakati in so šli kar sami k investitorjem v Avstrijo. Ja lahko je iz fotelja govoriti, Srbi imajo dobro ime za take – foteljaši

  • Ruggedplant

   Pa si se kdaj vprašal s kakšnim razlogom so šli investitorji raje v Avstrijo, Srbijo, Hrvaško, Slovaško, Poljsko? Davek na dobiček je le delček ogromnega mozaika razlogov zaradi katerih smo neatraktivni za večino podjetnikov s pametjo na pravem mestu. Komunistični izrek “tujega nočemo, svojega ne damo” lahko danes mirno spremenimo v “tujega nočemo, svojega nimamo” in tako bo vse dokler bo na oblasti Partija s svojo (para)državno mašinerijo preko katere obvladujejo prav vse niti družbe.

 • sodnikisozločinci

  Janez Janša: “… v EU nas čakajo turbolentni časi, vendar se je za obstanek v EU vredno boriti…”

  Povej nam malo bolj natančno, kako si to predstavljaš.

  • Olga

   Zaradi demokracije in normalnega sodstva!

 • Olga

  Maribor naj nažene Fištravca in izvoli normalnega župana! Poveže naj se z Avstrijci in Madžari!
  Močvirnike naj pustijo pri miru, da bodo sami kvakali v svojem murglskem močvirju!

  • sunday

   naj živi svobodna štajerska!!!

 • Iza Demos

  V Sloveniji ni dialoga o pomembnih stvareh

  Kako da ne? Saj skoz govorimo o tistem izpred 70 letih in izkopavamo kosti, kar je ful pomembno za našo prihodnost, kot slišimo v vseh medijih in tudi na tem portalu. Najprej dostojen izkop (seveda brez preprodaje osebnih stvari žrtev na hrvaškem bolšjaku) in pokop žrtev potem pa naprej v nove zmage………vse lepo po vrsti kot so hiše v Trsti

  • Ruggedplant

   Iz zločinske revolucionarne preteklosti, kjer kraja ni bila kraja in umor ne umor, pač pa junaško dejanje zaradi katerega si dobil spomenik, ulico ali pa vsaj zagotovljene državne službe za vso svoje nadaljnje rodovno deblo, tudi teoretično ne more zrasti prihodnost, kjer bodo cvetele prave vrednote, ki bodo delovale v dobrobit družbe. Ne moreš reševati posledic, če ne poznaš vzroka ali te celo ne zanima.

   • Iza Demos

    In kaj je potem rešitev? da zadnji ugasne luč in pridejo novi Slovani, ki bodo preplavali tisto rusko reko…………..

    • Ruggedplant

     1. Slovenci nismo potomci vzhodnih Slovanov
     2. Rešitev je v razčiščenju zgodovine in posledično odkritju zgodovinske točke in seta vrednot, ki so nam bile nekoč Slovencem skupne in zaradi katerih smo uspeli skozi stoletja preživeti kljub hudim zunanjim pritiskom dokler nismo doživeli virusa od znotraj – komunistične revolucije. Šele ko bomo ponovno odkrili kdo smo, katere skupne točke imamo in razloge zaradi katerih smo še danes tu, se bomo lahko SKUPAJ v konstruktivnem in demokratičnem duhu pogovarjali in iskali odgovore na izzive prihodnosti. V to sem 100% prepričan, tu krajšnjic ni – zgodovina vseh močnih svetovnih narodov nas uči istega.

     • Iza Demos

      1. Hvala, sem si šla danes izposodit knjigo Veneti prvi graditelji Evrope. Hari krishna. Ampak mi je vseeno ful všeč pesem Praslovan. Menda nam manjka v DNK “N”, da bi bili Slovani. Hudiča le kako jim to uspe ugotoviti za nekaj tisočletij nazaj. Vsa čast jim, seveda če me ne nate…. oprostite zavajajo tako kot oni v osemletki.
      2.Lepo zapisano,a kdo so tisti, ki bodo odkrili kdo smo….mi, ki stojimo vsak na svojem bregu in nam je postal nacionalni šport žalljenje in pljuvanje drug po drugemu …..NIKOLI.
      Drugače pa iz tvojih ust/izpod tvojega peresa v božja ušesa!

     • Ruggedplant

      1. Čestitam, to (znanje namreč) je prvi korak k boljši prihodnosti.
      2. Kdo? Tisti, ki so za to poklicani in so v službi stroke, znanosti in ne v službi režima tako kot večina danes razglašanih režimskih postrežkov, ki jim pravijo “intelektualci”; torej zgodovinarji, forenziki, sociologi, teologi, filozofi in politologi. Neovrgljivo dejstvo je, da je resnica vedno ENA SAMA, pa čeprav jih je v komunističnem novoreku vedno več in so (ste) ljudje to neumnost vzeli za svojo. Ne glede na to koliko ljudi stoji na drugem bregu in iz kakšnih razlogov – zgodovinska dejstva ne poznajo diplomacije, vmesnih resnic in relativiziranja. V trenutku, ko bo slovenski izobraževalni, akademski in medijski prostor čist, odprt, konkurenčen, bo na dan prišla resnica, ki prav gotovo ne bo všeč vsaj 2/3 slovencljev, ki že 70 let verjamejo in poznajo le eno samo zgodbo o svoji identiteti in ta je tista še iz 50ih let prejšnjega stoletja.

      Če narod dejansko ne bo sam spregledal prej, se bo to zgodilo ob bankrotu kaviarsocialistične elite ( = bankrotu države na katero je omenjeno mafijsko omrežje pripeto), ko bo krivosodje postalo pravosodje, ko bodo javna uprava postala servis ljudi in ne obratno, ko bo gospodarstvo spodbujalo nove in nove igralce, ne pa jim preprečevalo vstop v igro, ko bodo novinarji in zgodovinarji raziskovalci in detektivi namesto uslužnih PR-ovcev režima, ki jim posredno daje službo,…

     • Iza Demos

      Torej, ko bo zadnji ugasnil luč? Prej ne verjamem saj nam je resnica žal prevelikokrat nedostopna in nevidna naenkrat in v celoti. Za nas v SLO pa je danes značilno, da jo vsak gledamo iz svojega zornega kot tako kot oni štirje (ali jih je bilo morda pet?) slepci, ki so ugibali resnico o slonu.

     • Ruggedplant

      Resnica je še kako dostopna, le dovolj želje in poguma potrebuješ, da prideš do nje in (kar je najpomembneje) jo sprejmeš kakršnakoli že je. Večina Slovencev le ni tako neumnih kot zgledajo in vedo, da so šle stvari v naši polpretekli zgodovini močno narobe, nimajo pa dovolj poguma, da pljunejo lastnim prednikom (bodisi biološkim ali ideološkim) v glavo, ostro obsodijo njihove zločine in naredijo vse, da se zanje oddolžijo, predvsem pa da se ne ponovijo. Večina zato to skelečno resnico potiska v podzavest in se na zavestni ravni trudi samoprepričati, daje resnic več, da je bil tisto duh časa, da živimo danes v demokraciji in da so komunisti zgolj privid SDS-ovcev.

     • Iza Demos

      Meni žal ni dostopna. Če se samo navežem na primer velenjskih dečkov. Mediji in podporniki govorijo o dveh otrocih pokojne matere, v policijskem poročilu piše, da je imela 4 otroke, torej kako to, da se stari starši in podporniki “borijo” le za dva otroka…ali so ti 4 otroci vsi živeli skupaj z materjo pred njeno smrtjo? ali je živela pokojna skupaj z nasilnim partnerjem kljub temu, da ga je dvakrat prijavila policiji zaradi nasilja v družini? in še in še bi morala vedeti, da bi prepoznala eno in edino resnico. Enako mi manjkajo dejstva iz prve roke o partizanih, komunistih, slovenskih četnikih, črni roki, kolaborantih z Nemci, ……., da bi lahko sodila in verjela v to, da se bomo v tej tematiki v SLO poenotili in videli resnico, ki je ena in edina.

      Besedo demokracija pa kar ne morem slišati/prebrati. Je preveč zlorabljena …….. tudi v SLO. Kaj vse delajo po svetu ta “močni” v imenu demokracije. Mi gre kar na bruhanje……………….

     • Ruggedplant

      Glede vsega zgoraj navedenega: in kaj te ovira pri tem, da se ne bi o vsem tem pozanimala in spoznala resnico? Brezbrižje, lenoba ali strah pred resnico, ki bi lahko bila preveč drugačna od tiste s katero si doslej živela? Zakaj jaz te informacije imam, ti pa ne? Oba imava internet, oba knjižnične izkaznice, oba se gibljeva med Slovenci in Slovenkami,…

     • Iza Demos

      Ne vem, morda imaš prav, da se premalo potrudim……………..

 • macon

  Slovenci so zmeraj v svoji zgodovini hodili v gastarbeit, mogoče v prvem desetletju po osamosvojitvi ali še malo dlje še najmanj do sedaj. Sedaj gredo, gremo spet po svetu, ker smo kot ponavadi neka zatohla provinca, ki ji vladajo lokalni lopovi in duševni bolniki.

  Pa ni bilo treba, da bi bilo tako. Po 2000 nam je vlak dokončno odpeljal, ker smo zapravili primerjalne prednosti iz leta 1991 ter se zamerili še marsikje po bivši Jugi. Po 2008 je samo sramota za sramoto in odkrit prehod levajzarjev v režimski način delovanja države. Vladajoči komunajzarji so pretežno zabiti lopovi in z njimi razvoj ni mogoč, možno je capljanje na mestu in veliko laganja in sprenevedanja. Po sposobnih se tu tolče, ritoliznike se tu nagrajuje. Bravo vsakomur, ki si ustvari življenje na zahodu.

  • sprehajalec

   Zgodovinsko narod tovornikov in težakov. Osamosvojitev je prinesla le nekeo poduhovljeno elito, ter neko zlagano fasado. Vse ostalo je isto,

 • sunday

  moj predlog: avstrici bi morali že sedaj in v primeru ponovne izvolitve katerekoli izdajnalske oblasti, odpustiti naše delavce – in se naj izdajalci naroda soočijo s posledicami!!!

  • sprehajalec

   Slab predlog. Na koncu vedo šteje le kaj imaš v denarnici.

   • sunday

    žal res, vem, ampak vsaj tukaj bi se premaknilo, najprej bi se upam zgodil upor, ne upor – revolucija, na to bi si ljudje lahko primerno delo najdli doma, da jim ne bi bilo potrebno v tujino, plačevati dvojni davek in živeti brez družin , medtem pa se izdajalci hvalijo koliko imajo zaposlenih – upam, da razumeš zakaj takšen predlog, no, sicer oba veva, da se ne bo zgodilo!!! res je tudi, da bi tudi sam raje delal v tujini, bi vsaj dobil plačo za preživetje in pozneje pokojnino dovoljšnjo za preživetje!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!