fbpx

Janez Janša: Omrežje je v davčne oaze spravilo od 300 do 600 mio evrov. Predstavljajte si, koliko volitev se da ukrasti s tem denarjem!

“Dokler bodo na volitve šli predvsem tisti, ki se čutijo prvorazredne, ki mislijo, da jim vse pripada ob Boga ali pa od zgodovine in da morajo drugi delati za njih, tisti, ki se počutijo drugorazredne, ki so doživeli mnogo krivic in so obupali, pa ne, potem bo tako, kot je. To je ključ do sprememb,” poudarja predsednik SDS Janez Janša. 

V športnem parku Černelavci pri Murski Soboti je potekalo srečanje članic in članov ter simpatizerjev Slovenske demokratske stranke, ki je bilo posvečeno bližajočemu se dnevu državnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, prireditve pa so se udeležili tudi poslanci SDS Marijan Pojbič, Franc Breznik in dr. Vinko Gorenak.

Predsednik SDS Janez Janša je v začetku obudil spomin na čase osamosvajanja in kritično ovrednotil pot, ki smo jo kot država in narod prehodili do danes. “V obletnico, ki jo obhajamo v teh dneh, je Slovenska demokratska stranka z dr. Jožetom Pučnikom na čelu vtkala mnogo vsebin, ki danes predstavljajo tisto, kar poznamo pod imenom samostojna in neodvisna država Slovenija. Jože Pučnik, kot oče koalicije Demos, je bil osrednja energija tega projekta. V časih, ko ni bilo vse tako samoumevno, je bil Jože Pučnik tisti, ki je rekel, kdaj, če ne zdaj?” se spominja Janša. Kot pravi, nikakor ni nujno, da bi kar sami po sebi dobili samostojno državo. Veliko narodov je po svetu, celo v Evropi, ki so večji od našega, pa tega nimajo.

V letih 2004 – 2008 je življenjski standard zrasel za 24 odstotkov
Kljub globalnemu svetu države še vedno obstajajo. “Od tega, kako se upravljajo, pa je v veliki meri odvisno, kako prebivalci in državljani živimo,” je dejal predsednik SDS. Spomnil je, da je bila Jugoslaviji konec osemdesetih let nekje na 30 % povprečja razvitosti zahodne Evrope. “Ko smo se osamosvojili, so se številne energije sprostile. Slovenija je nekje do konca leta 2008 dohitevala povprečni standard v Evropi. Standard Slovencev je takrat realno napredoval za 24 %, za toliko so se povišale plače in pokojnine. Zdelo se nam je, na trenutke upravičeno, včasih pa ne, da se tudi drugače normaliziramo, da dobivamo demokratične institucije, da smo enaki pred zakonom, da ista pravila veljajo za vse enako. Konec leta 2008, ko so z znano afera Patria, z velikim pokom iz Finske, ki ga je teden dni pred tem napovedal Milan Kučan, grobo zaustavili in preprečili, da bi koalicija, ki ima za sabo daleč najbolj uspešen mandat v zgodovini Slovenije, ta mandat ponovila, je začela Slovenija padati. Konec leta 2008 smo bili na 91 % evropskega povprečja po kupni moči na prebivalca, potem pa namesto, da bi šli proti povprečju, smo šli nazaj in danes smo bližje 80  %,” je dejal.

Levi kriminalci dobili več provizij kot Prekmurje za razvoj regije
“Žal pa to, kar danes živimo, še zdaleč ni tisto, za kar smo glasovali na plebiscitu in kar smo branili pred 26. leti. Dvomim, da je kdo glasoval za to, da se, ne z lopato, ampak z bagri krade iz t. i. nacionalnih projektov,”
je bil kritičen nekdanji primer, ki je ob tem omenil preplačane avtoceste, TEŠ 6, bančno luknjo in zdaj še 2. tir. “SDS se je od samega začetka borila proti temu, na to opozarjala, plačala tudi ceno zato, ker so nas imeli zaradi tega za glavne nasprotnike, in so vso moč, ki se je nabirala iz teh kanalov, usmerjali proti nam,” je poudaril. A kljub temu, da nismo bili naivni, da smo na te stvari opozarjali, si ni nihče predstavljal, “da je nekdo tako aroganten, samozadosten, tako zaverovan v lastno moč, da se v državi, ki je članica EU, evroobmočja, Nata, različnih mednarodnih institucij, podpisnica vseh možnih konvencij za boj proti terorizmu, boj proti širjenju jedrskega orožja, pranju denarja v te namene, dve leti praktično vsem na očeh, pa vendarle skrito opere milijardo ameriških dolarjev iranskega denarja.” Poudaril je, da je bila ta banka eksplicitno uvrščena na črno listo zaradi financiranja iranske agenture, financiranja terorističnih organizacij in materialov za izdelavo atomske bombe. Iran je tudi glavni sponzor preko 30 šiitskih terorističnih organizacij, od Hamasa do Hezbolaha. Spomnil je na mnenje strokovnjaka, da so provizije v tovrstnih poslih običajno od 30 do 60 %. “Se pravi, da je omrežje v davčne oaze spravilo od 300 do 600 milijonov evrov. Toliko Prekmurje ni dobilo za pospešitev razvoja. Predstavljajte si, koliko volitev se da ukrasti s tem denarjem!” je bil kritičen Janša.

To dokazuje, da imamo v Sloveniji “omrežje, ki je ukradlo državo, ki obvladuje državne banke, Urad za preprečevanje denarja, tajne službe, policijo, diplomacijo …” Ob tem je parafraziral Mira Petka, ki pravi: “To, kar se je zgodilo, ni bila napaka v sistemu, sistem je napaka.”

Bo Harij Furlan preiskoval samega sebe?
V drugem delu leta 2011 so bili o pranju denarja prek NLB obveščeni vsi vrhovi države, a zgodilo se ni nič, nobene ovadbe, obtožnice, nihče ni bil obsojen. Policija je celo sporočila, da so vse preiskali in nič ni bilo narobe, čeprav se je s tem kršilo najmanj dva člena slovenske kazenske zakonodaje in gre za kriminal mednarodnega obsega. Ko je to vendarle postajalo očitno tudi javnosti, je vodja Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harij Furlan sporočil, da je SDT vseeno odprlo preiskavo. Toda, kot opozarja Janez Janša, je bil sedanji šef SDT Harij Furlan v tistem času, ko se je pralo denar, šef Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). “Zdaj bo on sam sebe preiskoval. A mislite, da bo kaj odkril?” je postavil retorično vprašanje.

V luči povedanega pa je izpostavil zemljevid volilne udeležbe: “Več je privilegijev, višja je volilna udeležba. Regija, katere središče je Murska Sobota, je krepko za slovenskim in evropskim povprečjem. Volilna udeležba tukaj je 20 % nižja kot v Ljubljani. In to naredi razliko. Dokler bodo na volitve šli predvsem vsi tisti, ki se čutijo prvorazredne, ki mislijo, da jim vse pripada od Boga ali pa od zgodovine in da morajo drugi delati za njih, tisti, ki se počutijo drugorazredne, ki so doživeli mnogo krivic in so obupali, pa ne, potem bo tako, kot je. To je ključ do sprememb.”

Prekmurski župani raje paktirali z Jankovićem kot s svojo regijo
Osrednji govornik je dejal, da se vlada danes hvali z nizko brezposelnostjo, ob tem nikoli ne reče: Hvala Avstrija! Ob teh časih, ko obhajamo največji slovenski državni praznik, je največja kaplja pelina, da se mladi iz te države, ki smo jo končno dobili, iz nje izseljujejo. Prepričan je, da je problem v upravljanju in centralizaciji. V tem kontekstu je bil kritičen do prekmurskih županov, ki so bili, ko je vlada z ljubljanskim županom podpisala pogodbo, da bo vložila dodatnih 300 milijonov evrov v razvojne programe Ljubljane, zelo tiho.

Za zaključek je Janez Janša dejal: “Če hočete, da se bo to spremenilo, je treba iti na volitve. In na volitve pripeljati tudi tiste, ki ne verjamejo v moč svojega glasu, ki mislijo, da so vsi enaki, da se ne bo nič spremenilo. Več takšnih bomo prepričali, bližje bo Slovenija, kot smo si jo predstavljali pred četrt stoletja.”

C. Š.