fbpx

Janez Janša: Postali smo ozek vrat steklenice na poti imigrantskega vala

Foto: FB

Predsednik SDS Janez Janša v pismu Miru Cerarju razloži, zakaj se ne bo udeležil današnje 7. seje Sveta za nacionalno varnost, navaja, katere so ključne napake Slovenije ob migrantski krizi, in predlaga izboljšave. Med drugimi da je treba vzpostaviti tehnične možnosti za namestitev ograj, razbremeniti prebivalce občine Brežice in drugih obmejnih občin, na terenu pa prednostno poskrbeti za ženske in otroke.

Predsednik največje opozicijske stranke pravi, da smo ozek vrat steklenice na poti imigrantskega vala postali zato, ker smo zamudili s pravočasnimi ukrepi. V pismu predsedniku vlade dr. Miru Cerarju pred današnjo sejo Sveta za nacionalno varnost sporoča, da se seje ne bo udeležil zato, ker je na dosedanjih sejah SNAV že podal vrsto konkretnih ocen in rešitev, ki so bile večinoma preslišane oz. zavrnjene.

Poleg tega so predstavniki vlade v javnosti zanikali določene informacije, na primer o zavrnjeni ponujeni pomoči nemške in avstrijske policije, kar v očeh prvaka stranke postavlja pod vprašaj kredibilnost visokih državnih funkcionarjev in dvom v verodostojnost institucij izvršilne oblasti. Tudi zato se je predsednik SDS odločil tokratne predloge predsedniku vlade posredovati javno.

Slovenija je bila nekoč sposobna reševati podobne situacije
“Razmere so sicer resne, vendar je bila država v svoji zgodovini kos že mnogo hujšim izzivom. Leta 1991 so npr. preko naših meja tudi prihajali nepovabljeni obiskovalci, le da takrat večinoma v tankih, oklepnih transporterjih in bojnih avionih. Slovenija jih je pričakala pripravljena in to kljub temu, da nam je JLA s pomočjo domačih nasprotnikov slovenske osamosvojitve leto prej razorožila Teritorialno obrambo (ni šlo zgolj za poskus, kot ste nedavno neresnično trdili v govoru ob obletnici MSNZ) in da je bilo za resne priprave zelo malo časa. Dve leti kasneje je bila Slovenija za dalj časa preplavljena z begunci iz Bosne in Hercegovine, vendar tudi ta situacija ni povzročila v državi nobenega kaosa niti ni prekomerno obremenila zgolj nekaj občin v državi,” opisuje razmere, ki smo jih v preteklosti uspešno koordinirali.

Ko je Madžarska postavljala mejo, bi jo morali tudi mi napovedati
Žal smo zamudili strateško priložnost, da bi v času, ko so Madžari postavljali ograjo na meji s Hrvaško, napovedali enak ukrep tudi mi. “Takšna pravočasna napoved bi vsaj omejila migrantski val preko Slovenije, saj bi sprožila podobne verižne reakcije Hrvaške, Srbije in Makedonije ter pravočasno prisilila evropsko politiko k odločnejšemu ukrepanju,” je prepričan Janez Janša, ki se zaveda, da bi bila Slovenija zaradi te poteze sprva deležna kritik, tako kot so jih bile deležne Španija, Bolgarija in Madžarska, vendar pa bi se ta ukrep dolgoročno izkazal kot pravilen, kot se je tudi v navedenih državah, ki so danes varne pred migrantskimi valovi, medtem ko se Slovenija v njih utaplja.

Najpomembnejše pa je dejstvo, da bi že sama napoved, podana v pravem trenutku, delovala preventivno in dejansko ograje na meji razen na najbolj kritičnih mestih niti ne bi bilo treba fizično postaviti, kajti Slovenija formalno ni v najbolj izpostavljenem položaju, saj nima zunanje meje EU. Ozek vrat steklenice na poti imigrantskega vala smo postali zato, ker smo zamudili s pravočasnimi ukrepi. (Janez Janša)

Predsednik SDS zaradi vsega navedenega zato predlaga, da Slovenija čimprej oblikuje operativno koordinacijsko skupino za oblikovanje migrantskih valov, vzpostavi tehnične možnosti za namestitev zapornih ograj na najbolj izpostavljenih delih meje, pospešeno okrepi in usposobi prostovoljno rezervo vojske in policije, zagotovi izplačilo izrednih dodatkov policistom in vojakom ter ostalim zaposlenim, preneha načrtovati velike begunske centre za namestitev 5.000 ali več ljudi, zagotovi razbremenitev prebivalstva občine Brežice in drugih obmejnih občin s prenosom administrativnih postopkov pri evidentiranju in transportu ter oskrbi migrantov v večje število tranzitnih zbirnih centrov po celotni državi vključno z Ljubljano in pospešeno zmanjšuje razliko med številom migrantov, ki vstopajo v državo, in tistimi, ki jo zapuščajo.

Ženske in otroke bi morali obravnavati prednostno
Opozori še, da bi bilo treba ob sprejemu migrantov iz humanitarnih in varnostnih razlogov takoj in dosledno ločevati ženske in otroke oziroma družine kot najbolj ranljive skupine od množice ter jih oskrbeti in obravnavati prednostno, vse ostale pa ločeno in dosledno v skladu s schengenskimi pravili.

Janez Janša je prepričan, da omejena pomoč 400 policistov iz drugih držav EU, ki smo jo najprej zavračali, sedaj pa z zamudo vendarle sprejeli, ne bo bistveno izboljšala položaja. “Potrebovali bi najmanj petkrat večjo pomoč,” poudarja.

Slovenija kot članica OZN, EU in NATO je preveč pasivna
Janša opozarja, da Slovenija v vsem času migrantske krize ni oblikovala nobene resne pobude Varnostnemu svetu OZN za reševanje krize na izvoru. Kot članica OZN, EU in NATO je povsem pasivna, čeprav krizo globoko občuti in razpolaga z vsemi formalnimi možnostmi, da nastopi z ustreznimi predlogi rešitev.

Ob koncu pisma še zapiše: “Naj slovenska diplomacija končno spet zasluži denar, ki ga zanjo namenjamo davkoplačevalci.”

Pismo si lahko v celoti preberete tukaj.

Odziv premierja
Na pismo se je nato odzval premier Miro Cerar in njegove navedbe ocenil za poskus delitve Slovencev. Cerar “te poskuse delitve” zavrača, ker da so nedržavotvorni. “Vsak, ki želi dobro Sloveniji, mora delovati skupaj z drugimi,” je bil odločen predsednik vlade.

Spomnil je na vse delavce in prostovoljce, ki nesebično in požrtvovalno na terenu pri oskrbi beguncev delujejo skupaj, zdaj pa se mednje poskuša vnesti razdor.

V. V.