fbpx

Janez Janša: Sklep vlade, da ne sodeluje na seji odbora za obrambo, predstavlja mini državni udar

Janez Janša, predsednik SDS (Foto: SDS)

Če bo sklep vlade obveljal, potem lahko katerakoli vlada kadarkoli sklene, da ministri vlade ne bodo hodili na seje parlamenta in parlamentarnih delovnih teles, sistem parlamentarne demokracije pa na tej točki razpade.

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je za danes sklical sejo odbora za obrambo, na kateri bi razpravljali o pripravljenosti Slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Predstavniki ministrstva za obrambo se današnje seje niso udeležili, ker je vlada o tem sprejela sklep, prav tako pa se seje niso udeležili predstavniki koalicijskih strank.

Bo Cerar za implementacijo arbitraže uporabil orožje ali le grozi?
Pred sejo odbora za obrambo je izjavo za medije dal predsednik SDS in član odbora Janez Janša, ki je na novinarsko vprašanje o tem, da seja odmeva tako v Sloveniji kot na Hrvaškem dejal, da seja odmeva, ker jo je odmevno naredila vlada. “Seja je bila sklicana za zaprtimi vrati, torej ne bi nič odmevala, sklicana pa je bila zaradi izjav predsednika vlade, ki je dejal, da ga mineva potrpljenje in da bo Slovenija enostransko uresničila arbitražni sporazum, Hrvaška pa je istočasno rekla, da tega ne bo dovolila, se pravi, da z orožjem rožljajo drugi.”  “Nas kot nadzorni odbor za obrambo, delovno telo državnega zbora, ki je po ustavi zadolženo za nadzor nad izvršilno oblastjo, zanima, s čim predsednik vlade rožlja,” je povedal Janez Janša.

Na novinarsko vprašanje o tem, da je ta odbor sklican za primer oboroženega konflikta in vprašanja o tem, kako lahko pride do oboroženega konflikta med dvema članicama Nata, je predsednik Janez Janša odvrnil, da je to odbor za obrambo, ki izvaja civilni nadzor nad Slovensko vojsko. “Slovenska vojska je po nedavni spremembi zakonodaje dobila poleg pristojnosti za obrambo slovenskega ozemlja tudi pristojnost za varovanje slovenske meje, s tem je tudi odbor dobil pristojnost za nadzor nad tem delom funkcije Slovenske vojske,” je povedal vodja opozicije.

Na vprašanje o tem, kaj so članice in člani odbora ugotovili oziroma ali so ugotovili, da je Slovenska vojska pripravljena za morebitne konflikte in ali je pripravljena za umik s Trdinovega vrha, je predsednik Janša odvrnil, da “takšni, ki vedo vnaprej, kaj bo ugotovila neka seja, ki je še ni bilo, so na slovenski vladi trenutno, zato morate vprašati njih”.

Cerarjeva vlada močno presegla svoja pooblastila. Je demokracija v nevarnosti?
Na vprašanje o tem, da je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič dejal, da pričakuje odgovore od vlade, toda vlada je sprejela sklep, da njihovih predstavnikov danes na sejo ne bo, je predsednik stranke Janez Janša odvrnil, da to pomeni hujši problem. “Mislim, da vlada teh pristojnosti sploh nima, ker gre tukaj za odnos med zakonodajno in izvršilno oblastjo, tudi za ustavno funkcijo civilnega nadzora nad vojsko, in ta sklep je protiustaven, evidentno, oziroma je nek mini državni udar, ki postavlja, če bo to obveljalo, kar je odvisno tudi od vas medijev, kako boste na to odreagirali, da lahko katerakoli vlada kadarkoli sklene, da ministri vlade ne bodo hodili na seje parlamenta in parlamentarnih delovnih teles, sistem parlamentarne demokracije pa na tej točki razpade. Tu gre za tisočkrat hujšo zadevo od tiste, ki je na dnevnem redu odbora za obrambo,” je poudaril predsednik največje opozicijske stranke. Ob tem je dodal, da ne ve, kaj je vplivalo na takšno odločitev vlade, da pa gre za “preseden, ki mu ni para v slovenski parlamentarni demokraciji”. “Pričakujem, da bo vlada takšen sklep preklicala,” je še dejal predsednik SDS in član odbora za obrambo Janez Janša.

Na vprašanje o tem, da se je danes sestal tudi hrvaški politični vrh in ali predsednik stranke takšne poteze hrvaške politike razume tako, da se obrača mnenje v prid spoštovanja arbitraže, pa je Janez Janša odvrnil, da je problem za hrvaško oblast ravno obraten od tega, ki ga ima slovenska.

Janša o razlogih Hrvatov za nasprotovanje arbitraži, ki je za Hrvaško ugodna
“Vsebinsko gledano je rezultat arbitraže za Slovenijo slab, se je pa Slovenija vnaprej zavezala, da bo upoštevala in spoštovala rezultat arbitraže, Hrvaška pa je potem, ko je videla, kaj piše v sodbi arbitražnega sodišča ugotovila, da je vsebinsko ta rezultat za njih izjemno dober, jim pa ne ustreza način, kako je prišlo do tega rezultata. Oni ne želijo, da se prek arbitraže razrešujejo tudi ostala odprta vprašanja v zvezi z mejami, ki jih imajo s Srbijo, Črno Goro ter Bosno in Hercegovino. Torej Hrvaška išče način, kako zavrniti samo metodologijo, torej arbitražo, ter sprejeti vsebino, ki je zanje dobra, saj Slovenija ni dobila ključnega, kar je želela in kar ji pripada, to je teritorialni dostop do mednarodnih voda.”

Foto: YouTube

Na vprašanje o tem, da poslanca Mahniča pozivajo na boksarski spopad v Split, pa predsednik stranke odgovarja, da gre za medijsko folkloro, ki ne zasluži pozornosti. “Gospod Mahnič je včeraj za hrvaške medije pojasnil, zakaj je sklicana ta seja in mislim, da na Hrvaškem v zvezi s tem ne bo nobenih problemov, problem je odziv slovenske vlade na to sejo,” je še dejal Janez Janša.

J. F.