Dolge lovke hobotnice Janeza Škrabca – marksista, Kučanovega prijatelja in mecena NSi

Janez Škrabec (Foto: STA)

Ko v Sloveniji govorimo o lobijih, vplivnih omrežjih in njihovem poslovanju, ne moremo mimo Janeza Škrabca. Zase pravi, da je marksist in hkrati kristjan, ki da verjame v Boga. Ob ustanovitvi Foruma 21 je bil med njegovimi ustanovnimi člani, danes pa voli in finančno podpira Novo Slovenijo. Je član društva Slovenija – Rusija, častni konzul Belorusije v Sloveniji in hkrati član Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Sloveniji. Človek širokih pogledov ali zgolj pregnani preračunljivec, ki gre prek “trupel”, ko gre za milijone evrov in deljenje proračunskega denarja?

Škrabec danes menda strašno uživa, če se ga v družbi prepoznava kot ”integratorja”. V zvezi s poslovanjem Rika je znal odkrito povedati, da nima tehnološke izobrazbe in da sebe vidi predvsem kot vodjo, ki ”zna vzpostaviti stik s kupci” in ustvariti ”dobre razmere za svoje sodelavce”. Novinarju Tadeju Golobu je pred leti v intervjuju za Playboy dejal, da ”zdaj delamo elektrarno v Makedoniji in jaz o elektrarni ne vem kaj dosti več od vas. In tudi takrat, ko jo bomo dokončali, ne bom vedel kaj bistveno več”.

Genex in Smelt – poslovni model Rika za prihodnost
V omenjenem intervjuju je tako opisal svoje mladostniške ideje: ”Sam se nisem videl takoj v podjetništvu. Do kakšnega leta 1988 sem se videl bolj kot predstavnik kake naše velike firme, Genexa, Inexa, v Sloveniji mogoče Slovenijalesa ali Metalke v Rusiji. To, da bom v Rusiji, sem pa vedno vedel.” Dodal je: ”Že takrat, ko sem študiral, mi je bil vzor Smelt, Jože Žagar in Peter Rigl. Že takrat sem vedel, da se nočem ukvarjati s proizvodnjo, da mi bo proizvodnja le za alibi, želel sem si pa inženiring podjetje za global project management in to Riko postaja, podjetje, ki to ponuja.”

Škrabec seveda zelo dobro ve, kaj sta bila v času komunističnega režima Genex in Smelt. Kot sam v intervjuju potrjuje, je bil prav to poslovni model, iz katerega je črpal idejo ”globalnega projektnega menedžmenta” za svoj Riko. Zaradi kompletnega razumevanja Škrabčeve poslovne miselnosti in poti velja ob tej priložnosti na kratko spomniti, kaj sta pravzaprav bila Genex in Smelt. Udba je imela namreč v nekdanji državi različna projektna podjetja za posle s tujino. Slednja so se večinoma ukvarjala s prodajo orožja iz skladišč JNA, med drugim s prodajo orožja Crvene Zastave, pa s prodajo novih in rabljenih vojaških vozil v dežele tretjega sveta, s kupovanjem in trgovanjem z zveznimi rezervami nafte in številnimi drugimi ”posebnimi” operacijami. Genex, ki je zaposloval preko 3000 ljudi, je imel celo svojo letalsko floto, svoja posredništva pa po vsem komunističnem in tretjem svetu. Vir, ki dobro pozna gospodarsko delovanje Udbe, nam je dejal: ”Zapomnite si, vse, kar ima -ex, -ix na koncu, je bila Udba.” Podobna zgodba je bil Smelt, ta je bil ljubljanska različica Genexa. Smelt je bilo projektno podjetje, prek katerega je potekal izvoz približno 20 podjetij iz nekdanje Jugoslavije, pri čemer je bila večina od njih slovenskih. Hkrati ga je Udba uporabljala za trgovino z orožjem, ob tem pa je Smelt na svoji študijski poti dokazano štipendiral še Ano Kučan, hčer Milana Kučana. Kmalu po osamosvojitvi je vitalni del gospodarskega omrežja Udbe začel z operacijo čiščenja, premoženje naj bi se prenašalo v Švico, kjer je dolga leta delovala družba Smelt International.

Omrežje je v paniki pospravljalo, kar se je pospraviti dalo, a v času prve Janševe vlade se je vendarle našlo kar nekaj dokumentacije. Smeltova stolpnica v Ljubljani živi še danes, kakor celotno poslovanje Smelta je tudi njegova stolpnica povezana z eno največjih nepremičninskih afer v Ljubljani, kar je dolga leta odlično razkrival Vinko Vasle.

Vasle je pred leti za Delo razkril, da je Svetovni trgovinski center v Ljubljani deloval tako, da je zanj Smelt plačeval vse račune, ta denar pa naj bi hkrati postajal Smeltov lastniški delež v WTC. Po podatkih s spleta naj bi v šestem nadstropju stavbe Smelta dolga leta imela svojo pisarno tudi Ana Kučan, danes pa v stavbi s svojo družbo Eti-Par, d. o. o., še vedno deluje nekdanji načelnik Udbe Janez Zemljarič.

Na podobnem parketu, kot sta Genex in Smelt, je Škrabec kasneje gradil tudi svojo poslovno kariero. O svojih poslovnih začetkih Škrabec zelo rad pripoveduje v številnih intervjujih, ki jih daje. Uradna različica njegovih začetkov govori o tem, da je svojo poslovno pot začel v Riku, kjer je kot direktor deloval njegov oče Stanislav Škrabec. Po stečaju Rika je mlajši Škrabec leta 1991 s štirimi partnerji ustanovil podjetje Transtrade, ki je poslovalo z rusko družbo AvtoVaz, proizvajalcem avtomobilov znamke Lada. Pet let kasneje pa je skupaj z razvpitim hrvaškim partnerjem Jozom Draganom ustanovil današnji Riko, ki se ukvarja z ”globalnim inženiringom za srečo ljudi”, kot piše v njihovem logotipu na strani na Facebooku.

Zunanji minister v senci
Tisti, ki Škrabca bolje poznajo, pravijo, da vsako sekundo vsakega dne nameni le za poliranje svojega ugleda in iskanje priložnosti za zaslužek. Leta 2004 je Janez Škrabec nase opozoril, ko je na smučanju na Krvavcu gostil Aleksandra Lukašenka, znanega diktatorja in večnega predsednika Belorusije. Svojo ljubezen do Belorusije je kronal takrat, ko je 4. septembra 2016 na slovesnosti v Minsku postal častni konzul Belorusije v Sloveniji. Kot so ob tej priložnosti zapisali na spletni strani Rika: ”Janez Škrabec v svoji podjetniški drži deluje kot integrator, ki povezuje gospodarske oz. podjetniške, kulturne in diplomatske dosežke okolij, v katerih deluje.”

V belorusko prestolnico Minsk, kjer se menda v njegovi organizaciji odvijajo zanimive zabave, ga redno spremljajo tudi različni akterji iz slovenskega političnega miljeja. V preteklih mesecih sta javnost razburjala predvsem dva: Roman Horvat, življenjski sopotnik dolgoletne desne roke Boruta Pahorja Simone Dimic, je skupaj s Škrabcem in znanima ljubljanskima gostincema Svetozarjem in Sebastjanom Raspopovićem iz gostilne AS obiskal Minsk z namenom ogleda predstave Macbeth, ki jo je pod Škrabčevim pokroviteljstvom v tamkajšnjem gledališču izvajala ljubljanska SNG Drama. Vse skupaj ne bi bilo prav nič sporno, če ne bi bil Roman Horvat v osebnem stečaju, kjer so upniki zoper njega prijavili kar 1,6 milijona evrov terjatev. Stečajni upravitelj Ervin Novak je menda imel pred tem več mesecev velike težave z odzivnostjo Horvata in z njim, če verjamete, nikakor ni uspel navezati stika. Drugi razvpiti obisk se je zgodil septembra letos ob robu hokejske tekme Belorusija : Slovenija v Minsku, ko sta bila v družbi Škrabca videna njegova tesna prijatelja Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik Nove Slovenije. Tonin in Ilc sta po tem, ko so njun obisk Minska razkrili številni mediji, hitela živčno pojasnjevati, da sta si vse stroške poti in namestitve poravnala sama.

Ko je leta 2014 Evropska komisija zaradi hujših kršitev človekovih pravic začela s postopki novih sankcij proti Belorusiji, je Slovenija potegnila ročno zavoro. Medtem, ko je večina držav članic Unije podpirala predlog za prepoved potovanj in zamrznitev premoženja okoli 30 posameznikom iz Belorusije, je Slovenija sprejetje blokirala z željo po dodatni konkretni razpravi o imenih, ki naj bi bili na seznamu. Ključno vlogo za ”urejanje” seznama oseb je odigral Karl Erjavec, ki mu je Škrabec potem ”podelil piškotek” in ga pohvalil kot ”najboljšega zunanjega ministra v zgodovini”. Viri z ministrstva za zunanje zadeve trdijo, da se praktično ne zgodi, da v delegaciji Erjavca ob mednarodnih obiskih ne bi bilo Škrabca.

Škrabec obsesivno pazi na svoj ugled v Sloveniji
Tako sta letos junija potovala tudi v Moskvo, kjer se je Erjavec zaradi ruskega lobiranja za odpravo evropskih sankcij proti Rusiji sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Ob robu srečanja je Škrabec za slovenske medije dejal, da ”sankcije za gospodarstvo gotovo niso dobrodošle, tudi ne prinašajo pozitivnih učinkov, zato je logično, da si gospodarstveniki želimo, da bi bile čim prej odpravljene vse sankcije in normaliziran politični dialog med EU in Rusijo”. Januarja letos se je Škrabec z gospodarskim ministrom Počivalškom mudil v Iranu, kjer je v Teheranu skupaj s štirimi slovenskimi podjetji odprl predstavniško pisarno. Ob robu dogodka so, zanimivo, kot slovenske prioritete v Iranu identificirali energetiko, elektroindustrijo, avtomobilsko industrijo …

Hkrati z vsemi zgoraj navedenimi funkcijami Škrabčev življenjepis razkriva pisano paleto ”import-export” funkcij: predsednik slovensko-kuvajtskega poslovnega foruma, predsednik nadzornega odbora Nemško-slovenske gospodarske zbornice, član nadzornega odbora UN Global Compact Slovenija, član društva slovensko-kitajskega, slovensko-japonskega in slovensko-hrvaškega prijateljstva. Uradni življenjepis sicer skrbno skriva podatek, ki so ga o Škrabcu razkrile Finance: podjetje Riko Invest, ki sodi v imperij Janeza Škrabca, ima v lastniški sestavi podjetje iz Liechtensteina, gre za družbo Indtrade Establishment.

Tisti, ki ga dobro poznajo, pravijo, da Škrabec obsesivno pazi na svoj ugled v Sloveniji, najbrž v luči te strategije povečini komunicira glede svojih poslovnih uspehov izključno v tujini. Češ, denar zasluži v tujini, četudi v spornih državah, kot je recimo Belorusija, in spornih projektih, kot je Čehov, a da doma v Sloveniji deluje kot glavni slovenski filantrop in mecen umetnosti, kulture, znanosti in športa. V svoji predstavitvi na medmrežju ponosno izpostavlja, da ga je zaradi njegovih pokroviteljskih dejanj ter podjetniško usmerjene mecensko-filantropske drže Charles Handy v svoji knjigi The New Philanthropists: The New Generosity (London, 2006) umestil med 23 novih svetovnih filantropov.

A kampanja uspešnega mednarodnega poslovneža je zgolj metanje peska v oči. Škrabec je globoko prisesan tudi na slovenski proračun in številne z njim povezane investicijske projekte. Po poročanju Siola naj bi od 1. januarja 2013 naprej z državo naredil za 261 milijonov evrov poslov. Aplikacija Erar razkriva, da je Škrabec spreten tudi pri pridobivanju državnih subvencij in nepovratnih sredstev. Tako je njegova družba Riko Invest, d. o. o., 19. decembra 2015 od ministrstva za kulturo dobila 30.455,51 evra pod postavko ”Spomeniki”. Družba Riko Hiše,  d. o. o., pa je v letih od 2009 do 2012 (do konca leta) prejela kar za 375.865,50 evra subvencij Javne agencije za tehnološki razvoj Republike Slovenije, dodatno leta 2009 od Javnega sklada za podjetništvo pa kar 164.000,00 evra. V obdobju od 2013 do 2015 jim je Javna agencija za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma podarila še 194.846,22 evra.

Več sledi v jutrišnji objavi, ne zamudite …

Andrej Žitnik

 • AlojzZ

  Janez Škrabec – marksist in hkrati kristjan ter še marsikaj, odvisno od okoliščin.

  Bomo v nadaljevanju videli, če ima kake nelegalne posle, kajne Andrej Žitnik?

  • lojze

   seveda, kar nekaj jih je naštel in jutri bo na vrsti še Andrej Lovšin, siva eminenca integratorjev!

 • montyamp

  NSI stranka udbopartijskih uvaduhov kot SLS .
  To so sinovi/hčere morilcev in tistih zazidarjev ki so žive zazidavali , zato tisti Slovenci kateri koreninimo z zdravimi koreninami , ne bi smeli pričakovati kakršnekoli še najmanj pa psihološke sublimacije pri mentalno pohabljenih od zločincev vzgojenih produktih FDV-izma .
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO POTOMCI MORILSKIH HLAPCEV NA OBLAST .

 • učko

  Žlahtno-žlehtno konzervativna kolaboracija je uigran partner vladajočega zločinskega režima. Zato pa je tranzicija šla po poti Udbo-mafije v sodelovanju s črnuharsko-beluharskimi kolaboracionisti. Na sliki je Tonin, ki je takrat glasoval za Kučanov dodatek k penzionu, čeprav ima mali Murgeljc v tujih bankah precej nakradenih milijard. Tako je Tonin pokazal ponižnost in servilnost do Udbo-mafije, Ludomila ga je pa takrat vzela v bran pred kritikami v lastnih vrstah !!!!!!!

 • MEFISTO

  Če Škrabca podpirajo krščanski socialisti Nove Slovenije s samo Ljudomilo Novakovo na čelu, se je treba vprašati, kdo ima bolj razmetano podstrešje, Škrabec ali heretiki v Novi Sloveniji.

  • bubamara

   Med duhovniki je veliko podobnih Škrabcu. Dobro se počuti v družbi klera.

   • Bi navedel kakšno ime, da bi bil bolj verodostojen ?

    • bubamara

     Ne bi o imenih. Niti ni pomembno. Tudi ni pomembna spolna usmerjenost človeka. Vsaj zame ne, dokler to ne kaže javno na ulici.

  • Franc Šink

   Oni drugi.

 • montyamp

  Slovenci dragi , dokler boste imeli na oblasti ljudomrzneže , tako dolgo o normalnem življenju še sanjati ne smete .
  Rojeni v znamenju kozoroga ne spadajo na OBLAST .
  Antidemokrati , demagogi , lažnivci , hinavci , banditi , ………………… ne spadajo na oblast .
  Če pa že , se zgodi SLOVENISTAN .
  Tu jih imate :
  Kućan
  Milan , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop ,
  Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek,Bizilj
  Ljerka , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring ,
  Gregor Golobič , Zoran Janković , Violeta Tomić , Vesna Györkös Žnidar ,
  Violeta Bulc , Igor Zorčič , ………….

  Če razširimo pas rojstev najbolj zlobnih , na november december januar in februar, dobimo še ducate znanih morilskih obrazov .
  Zakoni
  narave in statistika , na kratko resnica , so največji sovražniki
  morbidno ambicioznih idiotov , zato komunist fašisti kurijo arhive .

 • bubamara

  Del gay lobija.

  • glenn hales

   Pa saj ma zeno Sonjo. Pa se cedna je. A je Sonja moskega spola?

   • bubamara

    A če ima ženo, potem nima rad fantov ?

    • glenn hales

     Seveda ima lahko rad oboje. Pa kaj to mene briga.
     Si ti mogoce fant pa te je osvajal?

 • Franc Šink

  Veruje v Boga,je marksist je veren,konzul……Dobro se je zavaroval.

 • xtc

  Škrabec je le posodobljena verzija Udbe.Njegov oče je bil borec in naj bi bil tudi del mreže SDV-oče je uničil Riko,da je nato sin z denarjem,ki naj bi prihajal iz črnih fondov SDV v Rusiji in Švice ter Lichensteina odkupil propadli Riko in začel z novim Rikom.Škrabec naj bi bil tudi tisti na računih katerege je napreje v Švico in lichenstein poniknil denar iz terminala Intereurope v Moskvi,-denar naj bi tja šel z podpisi Časarja,nadalje jeRiko legalna krinka za zbirko bivših SDV poslov,po Rusiji,Belorusiji indržavah bivše Yuge in državah s katerimi so se bratili Yugo komunisti -Iran.Seveda Škrabca v makedoniji ,ko je zabredel v d**** in miljonske težave skuša reševati država Slovenija,v Sloveniji vleče državne pomoči in posle,ki se po navadi končajo z podražitvami slabo kakovostjo in prepiri.
  Škrabec je del gejeevskega lobija,tako kot naj bi bila tudi Ilc in Tonin,prijatelja Pogorelca.Škrabec je skratka,del starega omrežja in nebo presenečenje,če ga Kučan ne bo poklical za nov obraz mandatarja-naziv managerja leta je že dobil tako se tlakuje, pot nekoga v omrežju za uporabo le tega.
  V realni državi kjer politični pedigre ne šteje veliko,pa bi bil Škrabec k ječjemu kak šef kakšne malce večje blagovnice,kaj več pa zagotovo ne.

  • glenn hales

   In zakaj ti nisi ustvaril nic?
   Moral bi se bolj zanimati zase in manj za druge. Potem bi tudi ustvaril vec.
   Od zelje da sosedu crkne krava ni se nihce obogatel.

 • baubau

  “ugled”?

 • Catwoman

  Škrabec podpira kampanjo LudeMile. Vedno je bil Kučkotov prijatelj in vedno bo. Preveč poslov je dobil, da bi se mu izneveril.

 • Ministrstvo za črevesne motnje

  AmCham je itak od Sorosa.

 • Janez

  Aja?
  A JE TA ČUDAK
  – STAR ČLOVEK V PREOZKIH HLAČAH
  NSI
  GNILOKOMPROMISNO NSI L. NOVAK – NA Z A D N J E MESTO MED VSEMI? L.r. J. KOMENDA

 • glenn hales

  Ne sprasujte se zakaj ima Skrabec denar.
  Vprasajte se raje zakaj ga vi nimate.
  Boste svoje frustracije gasili s tem da si boste zeleli da Skrabcu krava crkne?
  Preveliki negativci ste. Zato kar naprej izgubljate volitve.
  LJUDJE NE MARAJO NEGATIVCEV, CETUDI BI IMELI NEGATIVCI PRAV.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!