fbpx

Janković ne bo odstopil, raje bo počakal

Foto: STA

Ljubljanski župan Zoran Janković je zanikal jemanje podkupnin in zahteve po kakršnihkoli – tudi spolnih – protiuslugah. “Ne bom odstopil, počakal bom, da se zadeva reši,” je napovedal. Sam verjame, da so na Mestni občini Ljubljana (MOL) vedno ravnali zakonito, kar se bo po njegovem mnenju izkazalo tudi v postopku.

Janković se je odzval na tri točke, na katere se nanaša preiskava, zaradi katere so v četrtek MOL obiskovali preiskovalci. V prvi točki mu, kot je pojasnil, očitajo prejemanje podkupnine. “Ovadbo je podal pravnomočno obsojeni zapornik,” je poudaril – neuradno gre za nekdanjega direktorja KPL Ranka Mimovića, česar pa ljubljanski župan ni želel potrditi.

Na podlagi te ovadbe iz marca 2014 je policija dobila možnost prisluhov, sledenja in “tudi, da pripravi navidezno primopredajo podkupnine”. “Trdim, da nič od tega ni res, da ni bilo nobene podkupnine,” je dejal Janković. Policijo je pozval, naj predloži dokaze oziroma fotografijo dejanja oz. prejemanja podkupnine. “Počakal bom na konec dela policije in sodišč, nato pa bom tega gospoda kazensko ovadil za krivo ovadbo,” je še napovedal.

V drugi točki mu očitajo, da je na podlagi obiska predstavnika podjetja KPL poklical direktorja ljubljanskega Javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) in mu naročil, naj za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi Jelši spremeni razpisne pogoje. “Res je,” je povedal Janković, ob tem pa dodal, da je bil po navedbah predstavnika KPL razpis prirejen za Hidrotehnik. Zato je sam poklical direktorja VO-KA in mu naročil, naj “prehude pogoje” umaknejo iz razpisa.

V tretji točki pa Jankoviću očitajo, da naj bi v zameno za pomoč pri zaposlitvi zahteval spolne usluge. “To je popolna neresnica. Nikoli od nikogar nisem zahteval nobenih protiuslug,” je dejal. Dodal je še, da je bila “dotična gospa” v Lekarni Ljubljana zaposlena že eno leto, preden naj bi se zgodilo očitano mu dejanje.

B. O., STA