fbpx

Jankovićevo sramoto na Žalah očistili šele prostovoljci

Urban Purger pred očiščenim spomenikom pobitim domobrancem na ljubljanskih Žalah.

Urban Purgar, nekoč znan kot eden bolj prepoznavnih članov Rumenih jopičev, je skupaj z drugimi prostovoljci očistil več kot leto in pol dni oskrunjen spomenik pobitim domobrancem, ki ga župan Zoran Janković ni želel očistiti.

Lansko leto so pred dnevom boja proti okupatorju vandali z barvo popisali spomenik pobitim domobrancem na ljubljanskih Žalah, od tedaj se ljubljanska oblast ni zganila, da bi to sramoto očistila. Zdi se, da je župan Zoran Janković oskrunjen spomenik namenoma prepustil vsem na ogled, tako kot ne dovoli pokopati pobitih Romov in izvensodno umorjenih v Macesnovi gorici. Ker so umrli pod roko partizanov in ker pravica do groba pri levih fašistih še ni civilizacijska pridobitev. Pieteta tem, ki še vedno delijo narod s kulturnim bojem, ne pomeni prav nič. Zato je tudi pomembno, da Slovenija v nedeljo izvoli predsednika, ki ne bo delil države tako primitivno in bo delal za spravo in narodno pomiritev.

Čeprav je vandaliziran spomenik domobrancem bolj sramotil ljubljanskega župana kot tiste, ki jim je bila mazaška akcija namenjena, se je ekipa prostovoljcev danes odločila, da temu naredi konec. V roke so vzeli čistila in sami počistili spomenik ter ga vrnili v prvotno stanje.

Z rdečo zvezdo in partizanskimi simboli oskrunjen spomenik padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah.

Andrej Žitnik