fbpx

Jankoviću gre vse kot po maslu: sodišče mu je spet ugodilo

Zoran Janković (Foto: STA)

Nedotakljivi ljubljanski šerif Zoran Janković je prek svoje spletne strani sporočil, da je Okrožno sodišče v Ljubljani v zadevi farmacevtka zavrnilo zahtevo Specializiranega državnega tožilstva za sodno preiskavo. Poleg tega je navedeno, da v skladu z ugotovitvijo senata podatki v spisu ne utemeljujejo suma, da je storil očitano kaznivo dejanje. 

Sodno preiskavo je tožilstvo zahtevalo zaradi sumov kaznivega dejanja jemanja podkupnine in pri tem zagovarjalo prepričanje, da je župan to storil tako, da je od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno obliko zaposlitve v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana.

Jankovićeva obramba je to pričakovala
Zahtevo je tožilstvo vložilo 21. marca letos, okrožno sodišče pa je po navedbah Jankovićeve strani sklep o zavrnitvi preiskave sprejelo 16. oktobra. Jankovićeva obramba je to pričakovala, po tem ko sta ji preiskovalna sodnica in višje sodišče ugodila ter odredila izločitev in uničenje dokazov, ki so bili pridobljeni s prisluškovanjem v času od 18. aprila do 18. oktobra 2014, na podlagi katerega je bila nato izvedena hišna preiskava.

Za kazenski pregon se je tožilstvo odločilo več kot dve leti po pridobljenih prisluhih, medtem ko zakonodaja daje dvoletni rok. Kakorkoli, tožilstvo poudarja, da je doslej iz prakse izhajalo, da je rok zgolj instrukcijski in je bilo za podaljševanje roka vedno dovolj izvajanje novih procesnih dejanj.

Preiskovalna sodnica in Višje sodišče v Ljubljani sta po navedbah STA menila nasprotno kot tožilstvo in sta se med drugim sklicevala na zadnjo odločitev ustavnega sodišča ter navajala, da rok niti ni instrukcijski, ampak je zakonski procesni rok, pa tudi, da je za začetek kazenskega postopka potrebna vložitev zahteve za preiskavo ali obtožnice. Sodišče je prav tako kritično izpostavilo, da so na ta procesni rok tožilko opomnili že 5. maja 2015, kar je 17 mesecev pred iztekom roka. Ni kaj, Jankoviću gre vse kot po maslu.

H. M.