fbpx

Gre za vprašanje preživetja Evrope

“Tudi Rim je propadel, ker ni mogel ščititi svojih meja,” je na seji sveta SDS dejal Janez Janša. Ob robu sveta SDS v Šentjurju smo se z Janšo pogovarjali o begunski tematiki. 

Na naše vprašanje, kako se bosta odzvali vladi Avstrije in Nemčije, če se bo tok migrantov povečal, je odgovoril: “V Nemčiji bo v kratkem začela veljati nova azilna zakonodaja, zaradi katere bo Nemčija postala bistveno manj privlačna destinacija. Avstrija in Nemčija tudi ne rabita reči, da bosta zaprli meje, lahko samo bolj počasi izvajata procedure in zahtevata od držav, iz katerih begunci prihajajo, da “Schengen” bolj striktno izvajajo.”

Na nadaljnje vprašanje, ali se lahko zgodi, da Hrvaška zapre meje, je odgovoril: “Če bi Slovenija zaprla mejo, bi se verjetno tudi Hrvaška morala odločiti za ta ukrep. V tem primeru bi Slovenija morala pomagati Hrvaški pri varovanju meje.”

Poudaril je še, da podpira sklep Sveta za nacionalno varnost, da se za varovanje meje angažira tudi slovenska vojska.

Sicer pa je svet SDS za novo podpredsednico stranke izvolil Jelko Godec. Dosedanja podpredsednica Alenka Jeraj pa je postala generalna sekretarka SDS.

Ž. K.