fbpx

Janša: “Nekdo je ukradel slovensko državo za kriminal velikega mednarodnega obsega”

Foto: STA

“Nekdo je ukradel slovensko državo za kriminal velikega mednarodnega obsega, za kriminal, ki neposredno ogroža tudi našo varnost, ob tem zaslužil nekaj sto milijonov dolarjev in vse je bilo pometeno pod preprogo,” je na srečanju članic in članov ter podpornikov Slovenske demokratske stranke v Podravju poudaril Janez Janša, predsednik SDS.

Članice in člani ter podporniki Slovenske demokratske stranke (SDS) so se zbrali na letnem srečanju v Dupleku. Druženje, ki je sledilo tradicionalnim športnim igram SDS, je bilo obarvano z raznolikim kulturnim in glasbenim programom.

Tako drugi tir, kot lakirnica, sta vladni nateg
Predsednik SDS Janez Janša je v govoru omenil tri pomembne aktualne teme. Najprej zbiranje podpisov za referendum o vladnem zakonu o drugem tiru. Kot je dejal, se morda komu na tem koncu Slovenije železniški tir Divača – Koper zdi oddaljena tema, a vendar se dotika prav vseh: “Če bomo za 27 km dali milijardo in 300 milijonov evrov, bodo plače in pokojnine občutno nižje, ne bo denarja za krpanje lukenj na cestah.” Dodal je, da Slovenija nima naftnih vrelcev ali diamantnih rudnikov, da bi gradila “zlato” progo. Cene železniških tirov na primerljivih terenih drugod po Evropi in svetu namreč ne dosegajo tako vrtoglavih številk. Kenijci so, na primer, s kitajsko pomočjo zgradili več kot 600 kilometrov proge za 3 milijarde evrov. »Potrebujemo moderne železnice in dva tira do Kopra, a za normalno ceno,« je bil jasen predsednik SDS. “Imamo predsednika vlade, ki ne zna izračunati, koliko bo stal drugi tir. Teh tirov ne bo plačal Miro Cerar, plačali jih bomo davkoplačevalci,” je še dejal.

Druga tema, ki je v štajerskih krajih zelo pomembna, pa je investicija Magne Styer. Predsednik SDS je poudaril, da je vlada močno zavajala, ko je projekt predstavila v Državnem zboru RS. Govorili so, da so Hoče edina možna lokacija in da gre za 3 do 4 tisoč delovnih mest. Za toliko delovnih mest bi bilo po njegovi oceni vredno žrtvovati tudi kakšen hektar kmetijske zemlje. A izkazalo se je, da gre zgolj za 300 delovnih mest za lakirnico, ki je Avstrija ni hotela, in da je občina Kidričevo pravočasno ponudila idealno nekmetijsko zemljišče blizu Taluma, ki ima vso potrebno infrastrukturo. In ne nazadnje, vlada bo Magni Styer namenila finančno pomoč v višini 58 tisoč evrov za vsako delovno mesto.

Milijarda dolarjev za iranske vohunske in teroristične mreže
Kot tretje pa je izpostavil razkritje zadnjih dni: “Pristojna delovna telesa v državnem zboru so prišla do neizpodbitnih dokazov, da je največja slovenska banka v državni lasti, NLB, za Iran omogočila pranje denarja v višini milijarde dolarjev, financiranje iranske vohunske in teroristične mreže po svetu in tudi nabavo orožja oz. vojaške opreme, tudi opreme za izdelavo jedrskega orožja v času, ko je bil Iran pod mednarodnim embargom.” Kot je pojasnil, so bili vsi pristojni organi obveščeni, več kot 400 tujih bank je zavračalo te transakcije in kljub temu se je stvar nadaljevala dve leti. Nobene ovadbe ni bilo, nobene obtožnice, procesa, nihče ni bil kaznovan.

Vsak posameznik, ki namerava v kateri od slovenskih bank odpreti transakcijski račun, mora izpolniti številne formularje, tukaj, kjer je šlo za podpiranje mednarodnega terorizma in škandal mednarodnih razsežnosti, pa se je to dogajalo mimo vseh pravil. “Uprava banke je Irance oprostila celo plačila provizij na prilive.”

V Sloveniji imamo ukradeno državo
Iz drugih primerov po svetu je jasno, da tisti, ki omogoči takšno kriminalno dejavnost, zasluži od 20 do 40 odstotkov. “Nekdo je ukradel slovensko državo za kriminal velikega mednarodnega obsega, za kriminal, ki neposredno ogroža tudi našo varnost, ob tem zaslužil nekaj sto milijonov dolarjev in vse je bilo pometeno pod preprogo,” je poudaril Janša. To stanje je nazorno opisal z besedami: “V Sloveniji imamo ukradeno državo.” Kot je dejal, ne verjame, da je Pahorjeva vlada vedela, kaj se dogaja, vedeli pa so nekateri posamezniki in to pomeni, da v Sloveniji obstaja nekdo, ki nadzoruje banke, tožilstvo, policijo, urad za preprečevanje pranja denarja, Banko Slovenije in tudi obveščanje javnosti.

Do pred nekaj dnevi se za ta škandal sploh ni vedelo, čeprav se je v letih 2009 in 2010 s tem ukvarjalo na stotine ljudi. “Milijardo dolarjev težek kriminal, vsaj trije sklopi kaznivih dejanj, kršenje mednarodnih konvencij, tako mednarodnega embarga OZN kot Sveta EU neposredno. Iranska banka, iz katere so prihajala ta nakazila v NLB, je bila eksplicitno na seznamu, s katero se ne sme poslovati, in nič se ni zgodilo. Še ko je predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad tajnimi službami po seji komisije nekaj o tem povedal slovenski javnosti, to marsikje ni bila prva novica.” Zdaj je po besedah predsednika SDS tudi bolj jasno, zakaj je prihajalo do takšne zlorabe državnih institucij, ko so rušili njihovo vlado. “Iranci so ta račun pri NLB odprli 12. 12. 2008. Mandat naše vlade se je končal nekaj dni prej. Potem je nastopila Pahorjeva vlada in stvari so stekle.”

“Če na naslednjih volitvah tega ne presekamo, se bodo takšne stvari dogajale še naprej in posvečeni bodo imeli državo za talca. Močna zmaga SDS na naslednjih volitvah bo,” po besedah predsednika SDS, “zagotovilo, da se prepreči milijonske kraje davkoplačevalskega denarja in se zaščiti mednarodni ugled Slovenije,” je še poudaril Janša.

C. Š.