fbpx

Janša: Predsedniška kandidatka ⁦stranke SD Nataša Pirc Musar v polnem zamahu strpne in povezovalne kampanje

Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Če se je kdo spraševal, kaj počne predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, razen da zbira zadostno število glasov državljank in državljanov, potrebnih za vključitev v predsedniško tekmo, je odgovor na dlani. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je namreč na družabnem omrežju Twitter delil vsebino pošiljke, ki jo je prijel s strani Odvetniške družba Pirc Musar & Lemut Strle in ob tem pripisal: Predsedniška kandidatka ⁦stranke SD Nataša Pirc Musar v polnem zamahu strpne in povezovalne kampanje”.

Kot kaže je nekdanji predsednik vlade Janez Janša s strani Odvetniške družba Pirc Musar & Lemut Strle, katere solastnica je nihče drug kot predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, prejel opomin za izvršbo, ki je nastal po naročilu stranke SD, katere predsednica je Tanja Fajon.

Vir: Twitter Janez Janša

Prejšnji teden je Višje sodišče v Celju razsodilo, da mora predsednik SDS-a Janez Janša stranki SD plačati 10 tisoč evrov odškodnine zaradi izjav o lastništvu Moskovičeve vile, kjer ima SD svoj sedež. Višje sodišče v Celju je s svojo odločitvijo v celoti pritrdilo zamudni sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da se mora predsednik SDS preko Twitterja opravičiti in med drugim zapisati, da vila stranke SD ni bila ukradena in da je bilo lastništvo pridobljeno na zakonit način. S tem je sodba postala pravnomočna.

Janša je v odzivu na razsodbo zapisal, da si slovenska karikatura sodstva nabira sramoto na sramoto. Ob tem je spomnil na piknik stranke SD, na katerem so bili prisotni tudi nekateri sodniki, ter ponovno povprašal, koliko so plačali za židovsko vilo – dokazila o plačilu računa namreč niso predložili. Nato se je odzvala še Judovska skupnost Slovenije, ki je poudarila, da je moralno breme, ki ga nosi stranka SD z nenehnim vztrajanjem o lastništvu sporne stavbe, tako veliko, da postavlja pod vprašaj vrednote, ki jih stranka zagovarja v političnem življenju. Zatrdili so, da je sicer res, da je vila formalno v lasti stranke SD, a ji ta po njihovih besedah nikakor ne pripada.

Navkljub temu, da je bila vila po smrti celotne judovske družine prodana pod vprašljivi pogoji, podržavljena in uporabljena za komunistično partijo, je sodišče odločilo v prid stranki SD. Iz opomina za izvršbo je mogoče prebrati, da odvetniška družba po pooblastilu stranke Socialni demokrati v zvezi z omenjenim sodnim postopkom terjajo izpolnitev pravnomočne sodbe. Poleg plačila odškodnine terjajo, da Janša na družabnem omrežju Twitter objavi uvod in izrek sodbe brez navedbe ulice prebivališča in posebno opravičilo z naslednjo vsebino: “Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.” Povrhu pa kot kaže pričakujejo tudi poplačilo pravdnih stroškov za svojo stranko.

Odvetnica Nataša Pirc Musar je v sredo za portal N1 povedala, da še vedno računajo, da bo predsednik stranke SDS spoštoval pravnomočno sodbo. “Opravičilo smo pričakovali že ob posredovanju opomina pred tožbo. Še vedno računamo, da bo spoštoval pravnomočno sodbo,” je namreč povedala. Na osebnem profilu Janše na Twitter, je mogoče videti, da sta bila v sredo objavljena tako uvod kot izrek sodbe. S tem je izpolnil del zahtev, ki so mu bile naložene s strani sodišča.

V stranki SD so sicer dejali, da svojega predsedniškega kandidata ne bodo predlagali, a marsikdo se na izrečeno le nasmehne, saj je jasno, da odvetnica Nataša Pirc Musar uživa podporo nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Sama sicer pravi, da predstavlja neodvisno kandidatko, ki si želi popraviti vse nepravičnosti v naši družbi in da si želi pravne države. Pirc Musarjeva se trenutno tako ukvarja z zbiranjem glasov podpore za predsednico republike, ki morajo biti overjeni na upravni enoti. Do sedaj je zadostno količino glasov uspelo zbrati nekdanjemu zunanjemu ministru Anžetu Logarju. 12.000 podpisov v treh dneh! Zaključujem z zbiranjem. Prvega od pogojev za kandidaturo smo presegli. Skupaj. Hvala vsem za takšno podporo in pomoč. Sodelujemo,” je namreč zapisal Logar. 

Nika Kovač in Nataša Pirc Musar (Foto: Facebook)

Sara Kovač