fbpx

Janša se je sestal s s katarskim podpredsednikom vlade ter sprejel predstavnike Sveta muslimanskih in judovskih verskih voditeljev v Evropi

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s podpredsednikom vlade in zunanjim ministrom Katarja, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom al Thanijem. Sogovornika sta spregovorila o bilateralnih odnosih med državama ter o aktualnih mednarodnih temah. Poleg tega pa je danes tudi sprejel predstavnike Sveta muslimanskih in judovskih verskih voditeljev v Evropi. Srečanje med drugim predstavlja pomemben prispevek k dialogu med različnimi verskimi skupnostmi in državo, predsedujočo Svetu EU.

Predsednik vlade Janez Janša je danes sprejel predstavnike Sveta muslimanskih in judovskih verskih voditeljev v Evropi, ki mu sopredsedujeta dr. Nedžad Grabus, mufti v Sarajevu in nekdanji mufti v Ljubljani, ter Pinchas Goldschmidt, predsednik Konference evropskih rabinov in vrhovni rabin v Moskvi. Srečanja  so se poleg Grabusa in vrhovnega rabina judovske skupnosti na Dunaju Schloma Hofmeisterja udeležili tudi drugi visoki verski voditelji islamskih in judovskih skupnosti iz Avstrije, Italije, Nemčije, Poljske in Velike Britanije, mufti islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mag. Nevzet Porić in predsednik Združenja judovskih skupnosti Gradca (Avstrija) in Ljubljane Elie Rosen.

Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o ključnih prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU, pravicah verskih manjšin ter dostojanstvu ljudi vseh veroizpovedi v evropski družbi. Premier je na srečanju poudaril pomen verske svobode in pomen dialoga med verujočimi različnih veroizpovedi za spodbujanje večje strpnosti, spoštovanja in vzajemnega razumevanja. Svet muslimanskih in judovskih verskih voditeljev je neprofitna organizacija, katere poslanstvo je zaščita univerzalne pravice do svobode verskega prepričanja in svobode verskega ravnanja v Evropi. Visoki muslimanski in judovski verski voditelji v Evropi si v okviru sveta prizadevajo za dialog in miroljubno sožitje med kulturami in verami ter spodbujajo kulturo spoštovanja med ljudmi različnih veroizpovedi in spoštovanja verskih identitet.

Zunanji minister Anže Logar pa je danes na prvem uradnem obisku gostil katarskega ministra za zunanje zadeve, šejka Mohammeda bin Abdulrahmana al Thanija. “Dobrodošli v Sloveniji, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Katarja šejk Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani. Veselim se izmenjave mnenj o krepitvi sodelovanja med državama na številnih področjih v skupnem interesu,” je Logar zapisal ob njegovem prihodu. Ministra sta izpostavila željo po okrepitvi sodelovanja in povečanju blagovne menjave med državama. Pogovarjala sta se tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu. O bilateralnih odnosih med državama ter o aktualnih mednarodnih temah s poudarkom na situaciji na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu je al Tani govoril tudi s premierjem Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom.

Minister Logar in minister šejk Al Tani sta v pogovorih potrdila medsebojni interes za krepitev gospodarskega sodelovanja. Dogovorila sta se, da se bo mešana komisija za gospodarsko in tehnično sodelovanje sestala na drugem zasedanju že v začetku prihodnjega leta. “Priložnosti za krepitev sodelovanja za slovenska podjetja vidimo predvsem na področjih logistike, energetike, turizma in informacijsko-komunikacijske tehnologije. Prepričan sem, da lahko naši katarski partnerji izkoristijo slovensko znanje, tehnologijo in razvoj visokotehnoloških rešitev za obnovljive vire energije, vodo, ravnanje z odpadki in upravljanje,” je poudaril minister  Logar na novinarski konferenci po uradnih pogovorih.

Pogovori z ministrom z notranje zadeve so tekli o aktualnih vprašanjih na področju notranjih zadev, tudi v luči predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije, in o možnostih za nadaljnjo krepitev medsebojnega sodelovanja – konkretno na področju varnosti ter z vidika vizumske politike. Posebna pozornost je bila namenjena pomembni vlogi Katarja v povezavi s situacijo v Afganistanu in bližnjevzhodnim mirovnim procesom. Katar se je izkazal kot zanesljiv partner na področju varnosti in stabilnosti. Slovenija si bo kot predsedujoča Svetu EU še naprej prizadevala, da bo tudi EU še naprej kredibilen partner v odnosu do Katarja. Odnosi med Republiko Slovenijo in Državo Katar so prijateljski, brez odprtih vprašanj, ki so se v zadnjem desetletju vidno okrepili. Redni dialog poteka tako na visoki kot tudi na delovni ravni.

Predsednik vlade je omenil tudi poslovni forum, ki ga bo 22. novembra na Expo v Dubaju organizirala Slovenija in predstavlja možnost za navezavo stikov katarske in slovenske poslovne skupnosti. Sogovornika sta si bila enotna v pomenu zelene tranzicije. Investicije v zeleni in ogljično nevtralni smeri predstavljajo osnovo prihodnega delovanja. Spregovorila sta tudi o rasti cen energentov. Katar ostaja ena vodilnih svetovnih sil na področju dobave plina, ki je niso zmanjšali ne v času pandemije niti blokade Katarja s strani Zalivskih držav. Minister se je Sloveniji zahvalil za vso podporo kar zadeva prizadevanja za vizumsko liberalizacijo z EU. Katar ceni pomoč Slovenije in upa, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do izvzetja katarskih državljanov iz vizumske obveznosti ob vstopu v schengensko območje.

Sara Bertoncelj