fbpx

Janša svetuje vladi: Sprejmite ponujeno pomoč

Foto: STA

»Slovenija s svojimi silami ni sposobna varovati niti meje, ki poteka na mejnem prehodu Brežice med Hrvaško in Slovenijo,« je povedal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. “Takšne situacije si nihče ni želel, a posledice so lahko hude. Apeliram na vlado, naj razmisli o ponudbah za pomoč.”

Nezaželen vstop v državo je brez nasilja mogoče preprečiti zgolj z varnostno ograjo, je prepričan vodja opozicije Janez Janša. »Gre za edini način, da se brez nasilja prepreči vstop ilegalnim migrantom,« je povedal predsednik SDS. Evropa mora ukrepati, sicer se bo problem samo še povečeval.

Janša: Nemčija naj reši tisto, kar je sprožila
»Dolžnost Nemčije je, da pomaga državam članicam. Ravno Merklova je s svojo izjavo na 10 tisoče ljudi spodbudila, da krenejo proti Evropi. Sedaj mora Nemčija pomagati, EU pa omogočiti, da Slovenija zajame sapo in se resno pripravi, da bomo sposobni izvajati schengenski sporazum,« opozarja vodja opozicije.

Nemčija je pretekli teden ponudila pomoč pri varovanju meje. Slovenija te pomoči ni sprejela, ker naj bi bilo to v nasprotju s pravili. Države višegrajske skupine so oblikovale tovrstno varovanje. Gre za skupno varovanje madžarske meje.

Če je Nemčija sama ponudila pomoč, zakaj je ne bi sprejeli?
»S pomočjo ni mogoče zapreti meje, je pa mogoče vzdrževati varnost,«
je povedal predsednik SDS. Govorimo o pomoči večjega števila policistov, glavni problem pa je po besedah Janše fizično obvladovanje tokov. »Če bo nastal kaos, bo problem. In v tem bodo najbolj prizadeti najšibkejši členi. Tega si ne želi nihče,« je dodal Janša.

Na splošno je dolžnost EU, da pomaga državam, kjer so pritiski največji, da bodo obremenjene države čim prej sposobne vzdrževati razmere na svojih mejah. V kolikor se to ne bo zgodilo, bo tudi Evropa imela velke težave. Nemčija je rapidno spremenila azilno zakonodajo in zaostruje pogoje. To pomeni, da bo čedalje več begunecv, ki bodo prišli v Slovenijo in jih ne bomo mogli poslati nikamor naprej.

J. F.