fbpx

Janševa vlada pustila proračun v dobri finančni kondiciji – meseca maja zabeležen celo presežek!

Fiskalni svet (foto:sta)

Proračunski primanjkljaj naj bi v prvih petih mesecih znašal 22 milijonov evrov, brez neposrednega učinka covidnih ukrepov pa bi imel državni proračun presežek v višini 309 milijonov evrov, ugotavlja Fiskalni svet v svoji novi publikaciji Mesečna informacija. Fiskalni svet na podlagi ugotovitev ocenjuje javnofinančna gibanja kot razmeroma ugodna, a z občutnimi negativnimi tveganji. Samo maja pa je proračun beležil 89,4 milijona evrov presežka.

Fiskalni svet je na svoji spletni strani objavil novo številko publikacije Mesečna informacija. V njej so ključni poudarki zmanjšanje primanjkljaja državnega proračuna glede na lansko leto, prihodki in odhodki ter morebitna negativna tveganja.

Fiskalni svet je v novi mesečni publikaciji objavil tri ključne poudarke, in sicer zmanjšanje primanjkljaja državnega proračuna glede na enako obdobje lani, ki je posledica nižjih odhodkov za covidne ukrepe, in rast prihodkov ob okrevanju gospodarske aktivnosti ter morebitna negativna tveganja. Proračunski primanjkljaj naj bi namreč v prvih petih mesecih znašal 22 milijonov evrov, brez neposrednega učinka covidnih ukrepov pa bi imel proračun presežek v višini 309 milijonov evrov.

Prihodki medletno višji, odhodki nižji
V svojem mesečnem poročilu so zapisali, da so bili prihodki v prvih petih mesecih 2022 medletno višji za 17,3 odstotka, brez upoštevanja neposrednega učinka covidnih ukrepov pa bi bili višji za 20,1 odstotka. Odhodki so bili v prvih petih mesecih letos medletno nižji za -9,2 odstotka, brez upoštevanja neposrednega učinka covidnih ukrepov v višini 402 milijonov evrov pa bi bili za 14,4 odstotka višji. Fiskalni svet ocenjuje, da bodo prihodki višji od projekcij v državnem proračunu, če do konca leta ne pride do občutnega poslabšanja gospodarskih razmer, posledično bi moral biti ob doseganju ciljne vrednosti odhodkov nižji tudi primanjkljaj.

Skupni obseg odhodkov državnega proračuna za covidne ukrepe od marca 2020 do konca maja letos znaša 5.194 milijonov evrov. Ključna kratkoročna negativna tveganja so povišanje stroškov dela ob uresničitvi sindikalnih zahtev in povrnitev finančne izgube prodajalcem naftnih derivatov oziroma morebitni dodatni ukrepi za omejevanje vpliva visokih cen na gospodinjstva in gospodarstvo.

Ana Hribar