Janši, Grimsu, Hojsu in Ruparju se grozi s smrtjo. Bo policija ukrepala?

Foto: Twitter

Na družabnih omrežjih je zaokrožil srhljiv posnetek, ki prikazuje štiri naboje z napisi: Janša, Hojs, Grims in Rupar. V ozadju pa je mogoče slišati moškega, ki četverico zmerja s “kreteni” in “kmetavzarji”, in pravi, da bo vsakega izmed njih pokončal. Mnogi so v luči nedavno ustanovljenega strateškega sveta, ki bo preganjal sovražni govor, pričeli opozarjati na to, da je omenjeni posnetek predstavlja prvo stvar, s katero bi se ta moral začeti ukvarjati. Ob tem pa je potrebno poudariti nekaj, in sicer, da gre tukaj za očitno grožnjo s smrtjo, ki predstavlja kaznivo dejanje po Kazenskem zakoniku.

Ko je odjeknila novica o drugem “napadu” na predsednico feminističnega Inštituta 8. marec se je nemudoma usul val kritik. Oglasil se je celo sam premier Robert Golob, ki je dejanje obsodil in napovedal boj proti sovražnem govoru. Kovačevo pa je za nameček postavil na čelo strateškega sveta, ki bo bdel nad sovražnim govorom. A praksa v naši državi, ki je bila še posebej vidna v času prejšnje vlade,  kaže, kako drugače se na nasilje, grožnje in napade gleda na podlagi tega, kdo je tisti, ki se znajde v položaju tarče napada ali groženj. To se je še posebej videlo v primeru napada na poslanca Branka Grimsa. Pristojne institucije pa so tudi povsem pogrnile, ko se je nekdanjemu premierju Janezu Janši odkrito grozilo s smrtjo.

“Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev”, jasno navaja 135. člen Kazenskega zakonika. Ker v omenjenem primeru gre za očitno grožnjo s smrtjo”, se je v zvezi z zadevo oglasil prvak opozicijske SDS Janša, ki je policijo preko Twitterja povprašal, če se jim zdi to manj nevarno, kot če kdo grdo pogleda kako prvorazredno iz Inštituta 8. marec?

“Tole, na kar opozarjate, ni noben “sovražni govor” (ki pravno itak ne obstaja), ampak neposredna grožnja s smrtjo, kar je kaznivo dejanje po Kazenskem zakoniku Slovenije. Policija?”, je v odzivu na kritične odzive, ki so se usuli na družabnem omrežju Twitter zapisal poslanec SDS Branko Grims.

Ker se v primeru groženj s smrtjo velikokrat zatiska oči, je eden od uporabnikov Twitterja opozoril, da sta jasno vidna podatka: številka videa (092632) in čas izdelave (19. marec 2023. “Ta posnetek ima meta podatek serijske št telefona, ta pa klicno številko. Št. je registrirana pri operaterju. V kolikor se dobi posnetek, ima povprečni kriminalist v dveh delavnih urah ime in priimek lastnika mobitela, tega posnetka.” Bo torej policija odreagirala, čeprav ne gre za “prvorazredne”?

Sara Kovač