fbpx

“Janšo je treba ubit, ubit, ubit …,” je grozil Udbovec Zemljarič in udarjal po mizi

Foto: Matic Štojs

“Janšo je treba ubit, ubit, ubit,” je vpil nekdanji vodja Udbe in eden glavnih stricev iz ozadja Janez Zemljarič ter razburjeno udarjal s pestjo po delovnem pultu na sestanku vplivnih Udbovcev. V policijskem zapisniku je zapisano tudi dogajanje na enem od sestankov v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se prav tako pogovarjali o Janševi likvidaciji. Oseba z vzdevkom Dule in nekdanji vodja Službe državne varnosti za Primorsko (po naših informacijah Dušan Moljk) je dejal, da bi ga “morali ustreliti ob osamosvojitvi, ko je bil še čas za to”. 

Pisalo se je leto 2012, ko so kriminalisti z Uprave kriminalistične policije (UKP) prišli do informacije, da je ob koncu novembra 2012 potekal sestanek v poslovnih prostorih nekdanjega prvega človeka Udbe in enega pomembnejših partijcev ter stricev iz ozadja, Janeza Zemljariča, na katerem je prišlo do groženj zoper življenje. Človek sprva pomisli, ali ne gre morda za svinčena sedemdeseta leta, ko je Udbo vodil isti človek, ki je zdaj izrekel smrtonosne besede, da je “Janšo treba ubit, ubit ubit”, le da so takrat življenje izgubili številni politični nasprotniki jugoslovanskega komunističnega režima.

Zgodovinar Roman Leljak je pred časom razkril dokumente, iz katerih po njegovih besedah izhaja, da je Zemljarič v sedemdesetih letih naročil umor nekdanjega hrvaškega emigranta in nekdanjega poročnika hrvaške domobranske vojske Nikice Martinovića v Celovcu. Ubila naj bi ga slovenska Služba državne varnosti (SDV), katere načelnik je bil prav Zemljarič. Ko je novica preplavila slovenske medije, je “siva eminenca” napadla novinarja komercialne televizije POP TV, ki je želela iz prve roke informacije o njegovi domnevni vpletenosti v udbovske umore.

Kaj je tako razburilo Udbaša Zemljariča? Pohlep in denar!
Iz policijskega zapisnika, iz decembra 2012, je razvidno, da je okoli Zemljariča zasedala druščina različnih oseb, ki jim je takratna Janševa vlada očitno pretrgala drage in škodljive posle z državo. To je nekdanjega vplivnega komunista spravilo v nepopisen bes, da je začel nenadzorovano groziti s smrtjo. Zemljarič sicer na prostem trgu s svojim podjetjem ni zaslužil niti za eno povprečno plačo, vendar že od začetka slovenske tranzicije sklepa milijonske državne posle in lobira, čeprav uradno ni registriran kot lobist. Danes 89-letni partijec svoj vpliv še iz časov, ko je bil direktor Kliničnega centra Ljubljana, izkorišča tudi za nadzor večjega dela zdravstvenih poslov. V medijih se je v zadnjih letih največ pojavljal v času policijskih hišnih preiskav, vendar zoper njega še ni bilo nobenega sodnega epiloga, saj velja za enega vplivnejših stricev iz ozadja. Vprašanja o ravnanju kriminalistov v omenjeni škandalozni zadevi smo poslali tudi na Policijo, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Načrt o Janševi likvidaciji kovali že v devetdesetih
Zapisnik pa razkriva še eno škandalozno podrobnost iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Oseba, ki ne želi biti imenovana, je bila navzoča na enem izmed Zemljaričevih srečanj, na katerem se je vse spet vrtelo okoli Janše. Že takrat so se pogovarjali o Janši, in sicer kot o motečem elementu v slovenski politiki. Tako motečem, da so kovali načrt o tem, kako se ga znebiti oziroma ga onemogočiti v političnem delovanju. Na srečanju je bila tudi oseba z vzdevkom Dule, nekdanji vodja Službe državne varnosti za Primorsko, in ta naj bi dejal, da bi morali Janeza Janšo ustreliti, ko je bil še čas za to, v času slovenske osamosvojitve. Po informacijah iz udbovskih arhivov je Udbaš Dule nihče drug kot Dušan Moljk, nekdanji mestni svetnik stranke SD v občini Izola in nekdanji vodja centra SDV v Kopru.

Pred leti so na enem izmed primorskih portalov bralci pisali, da Udbaš Moljk še danes hodi naokoli, spremlja določene ljudi in poroča vodji izolske SD Bredi Pečan ter združbi! “To je fakt, ki se dogaja včeraj, danes in se bo še jutri,” se je odzval bralec. Kaj na omenjene dejavnosti svojih članov pravi stranka SD, ki ima v svojih vrstah ljudi, ki bi bili pripravljeni ubijati politične nasprotnike, smo vprašali tudi njih. Na odgovore še čakamo.

C. Š.