[Video] Januarske pokojnine bodo nižje; v sredo upor upokojencev!

Foto: Freepik

V torek bodo upokojenci dobili pokojnine. A pozor, te bodo izredno nizke. Nekatere to spravlja v obup. V sredo se zato pripravlja prvi upor upokojencev.

Pokojninski zavod je pred izplačilom pokojnin za januar, ki bo izvedeno zadnji dan v januarju, spomnil, da bodo zneski znova nižji. Pokojnine in invalidska nadomestila so bili namreč novembra in decembra 4,5 odstotka višji na podlagi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev, ni pa to bila uskladitev pokojnin, so pojasnili.

Marsikateri upokojenec, ki bo 31. januarja prejel nakazilo pokojnine, bo tako presenečen, saj bo ta spet nižja kot decembrska. Vsi tisti upokojenci, ki pa zaradi nižjih pokojnin ne plačujejo dohodnine, bodo januarja dobili pokojnine v višini oktobrske.

Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki se je novembra zvišala s 653 evrov na 682 evrov, bo januarja prejemnikom izplačana ponovno v višini 653 evrov. Upokojenci, ki prejemajo tolikšno višino pokojnine bodo torej dobili okoli 29 evrov manj.

Dovolj je bilo posmehovanja in zavajanja upokojencev,” pa pravijo v ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije, kjer vas vabijo na upor. Ta bo 1. februarja ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani.

e-maribor