Javni sektor spet na ulici – sindikati grozijo z nadaljnjimi protesti

Foto: STA

Predstavniki sindikatov so bili spet na ulicah. Tja jih je po njihovih besedah poslala enostranska prekinitev pogajanj s strani vlade. Sindikati zahtevajo odpravo varčevalnih ukrepov, vlada pa jih po njihovem ne posluša. V kolikor vlada ne bo pristala na njihove zahteve, napovedujejo stopnjevanje protestov. 

Protestnike, ki zaradi gospodarske rasti zahtevajo povišanje trošenja za že tako razbohoteni javni sektor, sta na shodu nagovorila vodji pogajalskih skupin Branimir Štrukelj, sicer glavni tajnik SVIZ-a, in Jakob Počivavšek, predsednik Pergama, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Sindikalisti so se “obesili” na podpis sporazuma z vlado izpred pol leta, ko jim je ta obljubila, da se bodo varčevalni ukrepi v roku treh let zmanjšali, sedaj pa so na vse skupaj pozabili.

Branimir Štrukelj: Ne bomo bežali pred konfliktom
Vodja SVIZ-a Branimir Štrukelj je v svojem govoru poudaril, da se sindikati ne bodo izognili konfliktu. “Če se vlada ne bo vrnila na pogajanja v okviru podpisanih in prevzetih obveznosti in z nami sklenila dogovor o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, kot se je zavezala, ji bo čas do naslednjih volitev mineval ob stopnjevanih pritiskih, protestih, stavkah – zdaj enih, zdaj drugih in na koncu vseh skupaj,” je bil jasen Štrukelj.

Boris Koprivnikar: Ne razumem protestnikov
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ne razume, zakaj prihaja do shodov, saj se vlada iz pogajanj s sindikati ni umaknila, ampak v tem trenutku išče proračunske rešitve za odpravo varčevalnih ukrepov, proteste pa vidi kot posledico strahu sindikatov, da bi jiho vlada pri svojih ukrepih obšla. Po njegovih besedah tega ne nameravajo storiti, saj želijo tudi “v javnem sektorju čim prej odpraviti varčevalne ukrepe, dobiti osnove za plačilo dobrih delavcev in na nek način pomladiti javni sektor in ga pognati v nov zagon,” je zatrdil minister.

Ž. K., STA