fbpx

Javno življenje v Sloveniji se ustavlja! Ni več javnega prometa, zaprte gostilne, fitnesi in žičnice!

(vir: Vlada RS, Twitter)

Ljubljana, 16. marca – Slovenija se bo danes zbudila v ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Po današnjih sestankih je pričakovati nadaljnje ukrepe.

Danes od polnoči tako velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v 24 urah izdal tudi priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru.

Ustavljen je tudi ves javni promet, prepoved velja tudi za prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačami in krožnimi kabinskimi žičnicami. Taksi prevozi bodo še naprej dovoljeni, če bo voznik pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno razkužitev delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom. Prav tako prepoved ne velja za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja.

Do preklica zaprte šole, vrtci, univerze

Spremembo v vsakodnevnem življenju bodo občutili tudi otroci in mladostniki. Danes so vrata do preklica zaprle vse šole, vrtci, pa tudi univerze ter dijaški in študentski domovi. Kljub drugačnim načrtom vlade Marjana Šarca pa je nova vlada Janeza Janše v nedeljo prepovedala kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Premier Janša in šolska ministrica Simona Kustec sta ob tem pozvala k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Za danes je sicer predvidena telekonferenca z vodstvi zdravstvenih domov, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je sklical sestanek vodstvi domov za starejše.

STA